Little Richard – Greatest Hits (LP)

Son birkaç haftadır, 1987-1994 yılları arası Amerika’da yayınlanan komedi dizisi Full House’u izliyoruz. 7. Sezon 23. bölümde Joey’in partisi için çalmaya gelen Little Richard’ın “Keep a Knockin’” şarkısını ve efsanevi “vuuulamasını” dinleyince “kim bu yahu?” diyerek araştırmaya başladım.

1950’lerde müziği ve sahne performansı Rock and Roll’un doğumu ve yayılmasına katkı sağlayan Little Richard’ı tanımıyor olmaktan dolayı oldukça şaşırdım. Çünkü 50 ve 60’lar konusunda iyi olduğumu düşünüyordum! İşin garibi ise ilk hiti olan Tutti Frutti “arşivimdeydi” ama 1960’larda dört kişilik İngiliz Merseybeat grubu Swinging Blue Jeans’un yorumundan. Şarkılarını dinlemeye başlayınca ise şok olmamak elde değildi çünkü boogie woogie, gospel, Rock and Roll yanında yerinde duramayan çılgın vurgulu vokaliyle efsanevi bir tarzı vardı Little Richard’ın.

Birkaç saat sonra 2015’te yayınlanan ve birbirinden eşsiz 16 şarkısını barındıran “Greatest Hits” plağının siparişini vermiştim bile.

Birkaç gün sonra ise Lisa Cortés’in yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 2023 yapımı Little Richard: Ben Her Şeyim (Little Richard: I Am Everything) belgeselini izleyip sanatçının hayatı ve müzik dünyasını nasıl etkilediğini öğreniyordum.

Bundan sonrası belgesel yazısının konusu fakat bir iki ilginç not düşeyim. Mesela Little Richard’ın ilk hiti olan Tutti Frutti’nin sözleri aslında anal seksle alakalıymış. Çok beğenilince sözleri haliyle kayıt öncesi sadeleştirilmiş. Peş peşe gelen hitleri ve seksi çağrıstırdığı düşünülen sahne performansının beyaz gençleri zehirlemesini engellemek için beyaz otorite sanatçıya birçok konunda yasak getirmiş. Tutti Frutti’nin başarısı üzerine Elvis ve Pat Boone gibi dönem yıldızları şarkıyı yorumlamışlar. Belgeselde Little Richard’ın, diğer hitlerindeki daha çılgın “vuu”lamalarını beyaz sanatçıların yapamamalarıyla dalge geçişleri de oldukça keyifli.

Kendine özel tarzıyla müzik dünyasını sarsan ve siyahi müziğin yayılmasında büyük bir öneme sahip olan Little Richard’ın plağından birkaç şarkı koyayım şuraya. Buyurun;

Tutti Frutti

Long Tall Sally

Rip It Up

Lucille

Good Golly Miss Molly

Keep A-Knockin’

The Girl Can’t Help It

Jenny Jenny

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.