Yeni Rakı 1937 Serisi (Şehir Serisi) ve Unrushed Germany Series Rakı Bardağı Koleksiyonları

Çocukluğumdan beri “güzel” obje koleksiyonu yapıyorum. Bu bazen hiç görmediğim bir ülkenin pulu, bazen güzel motifli bir demir para, bazen eşsiz bir deniz camı ya da fayansı, bazen de neon ışıkta görünür olan motiflerle bezenmiş alüminyum bir içecek şişesi oldu. Fakat bardak biriktireceğim hiç mi hiç aklıma gelmezdi doğrusu…

Bir akşam oturduğumuz mekanda gördüğüm ve doğrudan ilgimi çekmeyi başaran mavi-beyaz tonlardaki, oldukça sade ve güzel motiflerle bezenmiş üzerinde Ankara Kalesi ve kuğu olan rakı bardağından bir adet alıp eve getirmiştim.

Birkaç gün sonra Özlem’e bardaktan bahsettiğimde, onda da aynı türden iki farklı bardak olduğunu ve

birinin Adana’dan geldiğini öğrenip bunların muhtemelen bir serinin üyeleri olduğunu düşünmeye başladım.

Tam da bu tarihlerde Köyceğiz‘de kaldığımız hotelde, sonradan Diyarbakır olduğunu öğreneceğim, farklı bir bardak daha buldum ve seriyi tamamlamaya karar verdim.

Facebook’taki rakı koleksiyoncuları sayesinde serinin “Şehir Serisi” diye adlandırıldığını çünkü ilgili şehir için özel olarak tasarlanan bardakların sadece o şehirdeki meyhanelerde bulunabildiği bilgisine ulaştığımda aklıma, Coca-Cola’nın ilk alüminyum şişe seti olan ve 5 farklı kıta için tasarlanıp her birinin sadece ilgili kıtadaki gece kulüplerine dağıtıldığı, ve üzerinde neon ışığına duyarlı motifler barındıran nefis Magnificent 5 ya da bilinen adıyla M5 serisi gelmişti.

Gruplarda paylaşılan bir sürü farklı şehir bardağı fotoğrafı gördükten sonra asıl ulaşmak istediğim, bu serinin toplam kaç bardaktan oluştuğu sorusunun cevabıydı. Çünkü her yeni koleksiyona çerçeveyi net bir şekilde çizerek başlamak benim için oldukça önemliydi.

Birçok kişiden farklı cevaplar aldıktan sonra Coca-Cola koleksiyonundan tanıdığım Melis’in yardımıyla serinin bilinen 46 farklı bardaktan oluştuğu bilgisine ulaştım. Fakat listeyi incelemeye başladığımda muhtemelen basım hataları nedeniyle bazı bardaklarda Yeni Rakı logosunun ya da şirketin kuruluş yılı olan 1937 tarihinin olmadığı veya motiflerdeki renk tonlarının farklı olmasından ötürü listeye eklendiğini fark edip bunları listeden düşürdüm. Çünkü benim için önemli olan tam anlamıyla farklı motifler içeren bardaklardı. Bu yüzden de listemde 35 bardak yer alıyordu.

Adet olduğu üzere hemen bir “docs” açıp bardakları tek tek not etmeye ardından da karşılarına elimde olanları yazmaya başladım. Böylece “şehir serisi” koleksiyonumu resmi olarak başlamış oldum.

Listeye bakarken bana en garip gelen ve diğer bardaklara göre bariz bir şekilde farklı olan İstanbul’daki meyhanelere dağıtılan Rastgele bardağıydı. Çünkü üstündeki motifler diğerlerinden tamamen farklıydı. E, o zaman bu bardak neden listede yer alıyordu?

Soruyu birkaç kişiye sorduktan sonra sıkı bir koleksiyoncu olan Barış Karacasu’dan Şehir Serisi denilen bardak serisinin aslında 1937 Bardak Serisi olduğunu çünkü Yeni Rakı’nın ilk kez bardaklarına şirketin kuruluş yılı olan 1937 tarihini bastığını öğreniyordum. Bu yüzden de Rastgele bardağı listemde yer alıyordu. Çok zarif ve güzel olduğu için ben de bardağı listeme dahil etmeye karar verdim.

Koleksiyonculukta en önemli şey ikili ilişkiler. Hele ki biriktirilen şey sadece ilgili şehirlerde bulunabilecek bir şeylerse. Bu yüzden listede yer alan şehirlere giden ya da orada ikamet eden ve elbette nazım geçenlere durumdan bahsedip “aklınızda olsun” diyerek işe başladım.

Bardakları birer birer toplarken aynı zamanda çok güzel ve şaşkınlık verici anılar da biriktiriyordum.

Mesela Bozcaada’ya gittiğini öğrenince hemen kanca attığım Engin, gittikleri bir meyhanede rastlayıp 3 tane Bozcaada bardağı alarak dönmüştü Ankara’ya. Buluştuğumuz gün, “mali, hanım görünce bardakları çok sevdi, kırmadım o yüzden sana 2 tane getirdim olur mu?” diye mahcup bir şekilde soruşu koleksiyonun en değerli anlarından biriydi. “Olur mu Abi. Oraya kadar gitmiş bir de bardak getirmişsin. İstediğin kadar alabilirsin!” demiştim.

Ya da Almanya’daki 5 şehirde yayınlanan Unrushed Germany Serisi’ni bulmak için yardımına başvurduğum Tanıl Abi’nin kısa sürede bardakları edindikten sonra gelen kargoyu beraber açışımız ve Tanıl Abi’nin Köln bardağını görünce, çekine çekine, “mali ya, malum Köln’ü çok severim görünce çok sevdim. Bundan bir tane alsam çok mu ayıp etmiş olurum?” deyişi de benzer bir şekilde hiç unutmayacağım anlardan biri oldu.

Sıkı bir Eskişehirspor taraftarı olan ve aynı zamanda Gençlerbirliği’ne de sempati duyan Bülent (Gürsoy) Abi’yi arayıp Eskişehir bardağından bahsettikten birkaç gün sonra beni arayıp “bardaklar hazır, ne zaman bırakayım” diyerek beni dumura uğratması!

Bir Gençlerbirliği deplasman maçını izlemek için gittiğim Tanıl Abilerde, içeri girer girmez Tanıl Abi’nin “biz söz verirsek yaparız!” diye caka satarak bir türlü bulamadığım Efes bardaklarından iki tanesini masanın üstüne bırakışı ve bardakları algıladığım an mutluluktan çılgına dönmem!

Esra ve Abreg, “şehir serisi” konusunda en fazla kafalarını ütülediğim insanlar oldular. Setin son parçalarından biri olan Horon bardağı için yaptığım tüm araştırmalar sürekli suya düşüyor ama Esra her zaman pozitifliğini koruyarak, “ben sana bu bardağı bulacağım dert etme” diyordu.

Bir gün Esra, Instagram’da bir arkadaşının paylaştığı meyhane fotosunu atıp, “gördün mü?” diye sordu. Anlamamıştım. Çünkü öndeki bardaklar bizde de olan bardaklardan biriydi, diğerleri ise tam olarak anlaşılamıyordu. Esra bir süre sonra, “fotoyu büyüt ve arkadakinin üstündeki motife dikkatli bak” dedi. Büyütünce belli belirsiz arkadaki bardağın üstündeki horon oynayanları görüp heyecanlandım. Sonrasında da hikayenin tamamını öğrendim; Esra arkadaşının paylaştığı fotoya bakarken şahin gözleriyle horon bardağını görüp arkadaşına ulaşıyor ve “hangi meyhane o?” diye soruyor. Bir sonraki gün öğle arasında atlıyor meyhaneye gidiyor ve durumu anlatıp çalışanlardan rica ediyor ve bardağı ediniyor! Koleksiyonun özveri hikayesi!

Hakkını yemeyelim Abreg gibi ciddi bir adamın, benden illallah edip de yapmış olabilir ama, facebookta horon bardağı için ilan çıkması da koleksiyonun en acayip anlarından biriydi. Gözlerim buğulanmıştı. 🙂 Sonraları bir öğrencisi bulup getirmiş. O da ikinci bardağım olmuştu.

Bir de deplasman ganimetleri var;

Beşiktaş deplasmanındayken Fahriye’yle Beşiktaş çarşıda oturduğumuz mekanda bulup sevindirik olduğum Beşiktaş bardağı;

Alanya deplasmanından Antalya’ya dönerken İstanbul tayfasıyla iki laflamak için oturduğumuz lokantadaki neredeyse tüm masalarda görüp kendimi cennete düşmüş gibi hissettiğim Antalya bardağı.

Kapadokya bardağı ise başka bir hikaye; Doğum günüm için Ürgüp’e giderken aklımdaki en önemli şeylerden biri Kapadokya bardağı bulmaktı. Fakat sorup soruşturmama, hatta önerilen bir mekana gitmeme rağmen bardağı bulamamış ve hüsranla otele geri dönmüştüm. Bir sonraki gün bahçesinde mangal yapılan bir mekana gitmiş ve lavaboya doğru ilerlerken içerideki masalarda bardakların olduğunu görüp mutluluktan havalara uçmuştum.

İstanbul’da çıkan bardakların bir kısmı aynı zamanda havalimanlarında alınan rakıların yanında eşantiyon olarak dağıtılmıştı. Bunların diğer bardaklardan farkı ise YR olan Yeni Rakı logosunun aslan şeklinde olmasıydı. Ayrıca yine İstanbul bardaklarından bazılarına İngilizce olarak yer adları da eklenerek yine havalimanlarında satıldı. Bu yüzden bazı bardakların 3 farklı çeşidi vardı. Ben ise motifleri tamamen aynı olduğu için bunlardan herhangi birini bulduğum zaman üzerine çek atıyordum.

Fakat 35 parça olduğunu düşündüğüm koleksiyonun teklerini bitirdiğimi düşündüğüm günlerde elime geçen bir export Kız Kulesi bardağına şöyle bir göz gezdirirken normal bardaktan farklı bir motif olduğunu görüp şaşırdım. Çünkü motiflerde belirgin bir farklılık olması çerçeveyi genişletmeme sebbebiyet verecekti. Bu yüzden export ve İngilizce olan bardakları bir şekilde bulup karşılaştırmaya başladım. Bu konuda sıkı koleksiyoner Kenan Köroğlu çok yardımcı oldu. Ve sonunda Kız Kulesi,

Galata Kulesi ve

eski yeni Diyarbakır bardaklarında belirgin farklar görüp bu üç bardağı da koleksiyona ekledim ve 38 parça bardağı tamamlayıp sonrasında da çiftlerini bulup koleksiyona noktayı koydum.

Çiftler de bitmeye yakın, “bardakları nasıl sergileyebilirim?” sorusu ortaya çıktı.  Bunun cevabını da ofisten Sinem verdi  ve IKEA’da satılan cam rafları önerdi. 3 katlı olan raf toplam 39 parça alabilecek durumdaydı ve tam anlamıyla işimi görüyordu.

Onu da alıp salona kurdum, bardakları dizdim ve bir adım geriye çekilip koleksiyona göz gezdirdim. Harikulade görünüyorlardı.

Dostların büyük destekleriyle, çok kısa sürede hep birlikte koleksiyona noktayı koymayı başardık! İyi ki varsınız!

Koleksiyonun benim için bir de hüzünlü anı var. O da, çok sevdiğim Ural Abiyle bu bardakların bazılarını yemeklerimizde kullanmamız ve, kısa bir süre sonra onun için de “ruhuna değsin!” diyeceğimizden habersizce, orada olmayanlar için “ruhuna değsin!” demelerimizdi… 🙁

Eklenti Notu: Temmuz 2022’de “sunum vitrinimizi” bizzat kendi ellerimizle yaptığımız kış bahçemize aldık. Şöyle bir şey oldu;

Listeyi de şuraya koyalım; birilerini işine yarıyacaktır;

01. Ankara Kuğulu
02. Ankara Radyolu
03. İstanbul Klasik
04. İstanbul Beşiktaş
05. İsttanbul Haydarpaşa
06. İstanbul Beyoğlu (İngilizce)
07. İstanbul Büyükada
08. İstanbul Galata Kulesi (Export)
09. İstanbul Galata Köprüsü (İngilizce)
10. İstanbul Topkapı Sarayı (İngilizce)
11. İstanbul Kız Kulesi (İngilizce)
12. Karadeniz Takalı
13. Karadeniz Horon
14. Karadeniz Çay Toplayan – Logosuz
15. Adana Pamuk Tarlası
16. Adana Film Festivali
17. Adana Portakal Ağaçlı
18. Kapadokya
19. Antalya
20. Eskişehir
21. Çanakkale
22. Çanakkale Bozcaada
23. Efes
24. Diyarbakır Beyaz Dere
25. Bodrum
26. Edirne
27. İzmir Klasik
28. İzmir Alaçatı
29. Mersin

+ (1937 Serisi)

30. İstanbul Rastgele

++ (Unrushed Germany Series)

31. Almanya Stutgart
32. Almanya Frankfurt
33. Almanya Köln
34. Almanya Hamburg
35. Almanya Berlin

+++ (Şehir Serisi Farklılar)

36. Galata Kulesi (İngilizce) “Yazı Alanında Ekstra Motif”
37. Kız Kulesi (Export) “Kulenin Sağındaki Alanda Boşluk Var.”
38. Diyarbakır “Mavi Dere”

“Yeni Rakı 1937 Serisi (Şehir Serisi) ve Unrushed Germany Series Rakı Bardağı Koleksiyonları” üzerine 31 yorum

      1. Merhaba çkale serilerinin fotolarını atabilir misiniz çkaleliyim ve. Ben de çkale serilerinden bir koleksiyon yapmayı düşünüyorum yardımcı olursanız sevinirim

  1. Bugün sayfanıza rastladım ve çok memnun oldu.Bende rakı bardağı ve kadehi topluyorum,amacım “rakı kültürü” diyebileceğimiz olgunun bir bölümü olduğunu düşündüğüm
    bardak ve kadehlerin diğer bilgiler ile bir araya getirilmesi.
    En iyi dileklerimle başarılar.

    1. Elimde müzeyyen rakı bardağı, ala bardağı, ustaların karışımı bardağı fazlasıyla var… değişime hazırım. Şehir serisi bardakları arıyorum…

    1. Erkin Bey merhaba, uzun zaman geçmiş yazali hala takip ediyor musunuz burayı bilmiyorum ama izmir ve alacatıya karşılık kız kulesi ve boğaz manzarası olanı takas yapabilirim.

    1. Merhabalar Kenan Bey,

      Ben 35 adet tamamen farklı motifli bardak bulabildim bugüne kadar. Onun dışında muhtemelen baskı hatası olarak eksik motifli ya da tamamen farklı renk tonunda 3 tane bardağı koleksiyonuma aldım. Çünkü benim için önemli olan normalde ilk 35 bardak ve serinin de bu kadar olduğunu düşünüyorum.

      Başka koleksiyonerler 1937 yazan yazmayan, renk onu olarak mavi ya da çok koyu olan ya da normal logolu, export logolu ve logosuz gibi kriterlere göre 48’e kadar çıkartabiliyorlar koleksiyonu…

      Kısacası benim için temel olan şey 35 bardak + 2 tanesi de motif eksikliği ya da Diyarbakır bardağındaki derenin farklı renke olması…

      Ama bende olmayan bir il varsa lütfen yazın 🙂

  2. Merhabalar. Ayni seriyi ben de toparliyorum. Artik meyhaneler de yok gibi bir şey 🙁 Tunceliden bir arkadaşım getirdi bana sanırım o eksik sizde. 35 e erişmem çok zor görünüyor ama deneyecegim 🙂 karadeniz horon oynayanlar en zoru gibi. Verdiginiz bilgiler icin de çok teşekkurler, ufkumu açtınız bu kadar detaylı düşünemezdim.

  3. Merhabalar. Bende aynı şehir serisini toplamaya başladım. Bizlere kolaylık olabilmesi açısından burada bahsettiğiniz 35 seriyi liste olarak yazabilir veya mail adresime gönderebilir misiniz?
    [email protected]
    Bir de bu seriden kendisinde fazla olan varsa ve paylaşmak veya satmak isterse bana ulaşabilirse çok memnun olurum.

  4. Merhaba, Mehmet Ali Bey. Sanırım gençlikten ve tecrübesizlikten, yazınızda bahsettiğiniz ikili ilişkileri soğukkanlılıkla kotaracak olgunluğa hala erişemediğimi düşündüm; Bulunduğum şehirdeki Meyhanede/lokantada kadehe rastlarsam doğrudan talep etmem uygun olur mu? Kadehe mukabil nasıl bir ücret sunmalıyım? Tuhaf kaçtıysa kusura bakmayın…Tüm koleksiyonerlere selamlar

    1. Merhabalar,

      Koleksiyoner oldugunu ve bir tane ani olarak alabilir miyim diye sor bence. Ben genelde oyle yaptim. Genelde de olumlu cevap aliyorsunuz. Kaldi ki 3 – 5 kez gidince genelde calisanlar da sizi taniyor ve olumlu davraniyorlar. Ama ola ki olumsuz cevap aldiniz bence hesabi oderken biraz fazla para koyup bir tanesini sessizce yaniniza alabilirsiniz 😉

  5. Arkadaşlar elinde fazladan 6 lı set halinde efes, adana film festivali,karadeniz horon ,yeşilçam,karadeniz mısırlı,mersin şahmeran, anadolu motifli yeni rakı bardağı olan varsa iletişime girebilirmi yeni rakı müzesi projesi için gerekliler diğer serilerin bazılarından oldukca var elimde her türlü takas ve pazarlık yapabiliriz teşekkürler

  6. Arkadaşlar rakı bardağı koleksiyonu yapan arkadaşların haberleşmesi ve ellerindeki değişik bardakların fotolarını paylaşsın diye Facebook taki katılırsanız daha iyi haberleşebiliriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.