La Vita è Bella (Life Is Beautiful / Hayat Güzeldir)

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 116 Dk. ÜLKE: İtalya. YAPIM YILI: 1997. imdb: 8,6. rottentomatoes: %80.

Çocuğuyla birlikte toplama kampına götürülen Yahudi bir babın, yaratıcı zekâsıyla oğluna bambaşka bir yerdeymiş izlenimi vererek korumaya çalışmasını konu alan Hayat Güzeldir, nefis bir trajikomik drama filmi.

Filmi yazarı, yönetmeni ve başrol oyuncusu olan Roberto Benigni’nin performansı tek kelimeyle göz kamaştırıcı.

Nicola Piovani imzalı attığı müzikler de filme nefis bir hava katıyor.

Konu

2. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Yahudilere yapılan baskılardan Guido Orefice (Roberto Benigni) de nasibini almaktadır ama o, her zaman hayatı tiye alıp yaşamaya devam etmesini bilir. Fakat bir gün askerler onu ve oğlunu da yakalayıp toplama kampına götürürler. Eşi Dora (Nicoletta Braschi), durumun farkına varır ve Yahudi olmamasına rağmen o da, gönüllü olarak toplama kampının yolunu tutar.

Hakkında

Senaryosunu Vincenzo Cerami ve Roberto Benigni’nin yazdığı Hayat Güzeldir’in yönetmen koltuğunda Roberto Benigni oturuyor.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik Oscar’larının sahibi oldu. BAFTA’da En iyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

8,6 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %80 taze olarak değerlendiriliyor.

20 milyon dolar bütçesi olan Hayat Güzeldir, 229 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Senaryonun bir bölümü Benigni’nin gerçek aile hikâyesinden geliyor. Roberto doğmadan önce babası 3 yıl Bergen-Belsen toplama kampında yaşamıştı.

Guido’nun eşi, Dora’yı Roberto Benigni’ni gerçek eşi, Nicoletta Braschi canlandırıyor.

Roberto Benigni, film adının Stalin tarafından sürgüne gönderilen (ve sonraları Stalin tarafından suikastla öldürtülen) siyasetçi Lev Troçki’in, bahçede eşini gördüğünde, yaşadığı tüm zorluklara inat yazdığı “hayat güzeldir”den geldiğini söyledi.

Roberto Benigni, 1948’de Hamlet filmini yöneten ve oynayan Laurence Olivier’dan sonra, yönettiği ve başrolü oynadığı filmde En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan ikinci oyuncu olmayı başardı.

Sophia Loren, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını Hayat Güzeldir’in kazandığını açıkladığı an, Roberto Benigni’nin coşkusu görülmeye değerdi. Zıplayarak ayağa kalktı ve koltuğunun tepesine çıkıp kollarını havaya kaldırdı, ardından da birkaç sandalyenin tepesine basarak kürsüye doğru ilerledi.

Guido ve Ferruccio yatmaya giderken Hitler’in en çok sevdiği yazarlardan biri olan Alman filozof Arthur Schopenhauer hakkında şakalaşıyorlar.

Horst Buchholz (Doktor Lessing), filmin İngilizce ve Almanca versiyonları için, kendi karakterinin dublajlarını kendisi yaptı.

Hayat Güzeldir, 1969 yapımı Ölümsüz‘ün (Z) ardından, En İyi Film ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscarlarına aday gösterilen ikinci yapım oldu.

Film Oscar ödüllerini kazandıktan sonra Amerika’da 500’e yakın sinemada daha gösterime girdi ve bu da gişe hasılatını %45 oranında artmasını sağladı.

Dip Not: 18 Nisan 2012’de yayımlandı, 27 Mart 2015’de güncellendi.

Nicola Piovani – La Vita E Bella (Life Is Beautiful)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.