Otac Na Sluzbenom Putu (When Father Was Away On Business / Babam İş Gezisinde)

Otac Na Sluzbenom Putu aka When Father Was Away On Business aka Babam Is Gezisinde

TÜR: Dram. SÜRE: 136 Dk. ÜLKE: Yugoslavya. YAPIM YILI: 1985. imdb: 7,9. rottentomatoes: %100.

1950 Yugoslavya’sında yaşanan politik gerilim sırasında bir ailenin içinde çevresinde gelişen olayları ve aşk hikâyelerini konu alan Babam İş Gezisinde, başarılı bir drama filmi.

Konu

2. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya’sında, Sovyetler Birliği ile “çatışma ve ayrılma” döneminde politik gerilim hat safhadadır. Saraybosna’da yaşayan Mehmed Mesa’nın (Predrag Manojlovic) parti hakkında gazetede çıkan bir karikatürü eleştirmesi üzerine, aynı partide bulunan kayın biraderi Zijah Zijo (Mustafa Nadarevic) onu sürgüne gönderir. Mesa’nın 6 yaşındaki küçük oğlu Malik (Moreno D’E Bartolli) yaşananları anlamaya çalışmaktadır.

Hakkında

Abdulah Sidran’ın senaryosunu yazdığı Babam İş Gezisinde’nin yönetmen koltuğunda Emir Kusturica oturuyor.

Yapım, Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye (Palme d’Or) ödülünü kazandı. Ayrıca, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına ve En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sine aday oldu. Fakat her iki ödülü de Arjantin yapımı Resmi Tarih’e (La Historia Oficial / The Official Story) kaptırdı.

Film, Batı Almanya’da 25 bin dolar ve Amerika’da 16 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Futbola hayranlığı bilinen yönetmen Emir Kusturica, filmin farklı yerlerinde Yugoslavya milli takımının oynadığı 3 tane maç ve yansımalarını da konuya dâhil ediyor. Bu maçlar; Yugoslavya 5-1 Danimarka, Yugoslavya 2-1 İsveç dostluk maçları ve konuyla doğrudan ilişkisi olan 1952 Olimpiyat Oyunları 1. Tur Tekrar Maçı: SSCB 1-3 Yugoslavya.

Filmin alt başlığı, Tarihi Aşk Filmi.

Yapım, Sırp yönetmen Emir Kusturica’nın ikinci uzun metrajlı filmi.

Hikâye, Sovyetler Birliği ile çatışma ve ayrılma dönemi olarak adlandırılan, 1948-1955 yılları arasında yaşanan Informbiro döneminde geçiyor.

Dip Not: 30 Ocak 2014’de yayımlandı, 5 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.