Fa Yeung Nin Wa (In the Mood for Love / Aşk Zamanı)

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Hong Kong, Çin. YAPIM YILI: 2000. imdb: 8,1. rottentomatoes: %90.

2000’de Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi olan Aşk Zamanı, aşkı, evliliği, aldatmayı ve kadın erkek ilişkilerini irdeleyen oldukça başarılı bir romantik drama filmi.

Sadece birkaç mekânda geçmesi, bazı sahnelerin 2 farklı şekilde gösterilmesi ve Shigeru Umebayashi’nin muhteşem Yumeji’s Theme bestesinin, yavaş çekim görüntüler eşliğinde defalarca çalınması, filmle ilgili ilginç ayrıntılar.

Konu

1962 Hong Kong. Aynı apartmanda yan yana iki oda kiralayan, gemi firmasında sekreter Su Li-zhen (Maggie Cheung) ve gazeteci Chow Mo-wan (Tony Leung Chiu Wai), eşleri sürekli iş seyahatinde olduğu için zamanlarının büyük bir bölümünü odalarında geçirmektedirler. Zamanla iletişim kurmaya başlayan ikili, bir süre sonra eşlerinin kendilerini aldattığını düşünmeye başlarlar.

Hakkında

Aşk Zamanı’nı Kar Wai Wong yazıp yönetti.

Film, Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu (Tony Chiu Wai Leung) ödülünü kazandı. Ayrıca BAFTA dâhil olmak üzere 9 farklı ödül töreninde “En İyi Yabancı Dilde Film” ödülüne aday gösterildi ve bunların 6 tanesini kazandı.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 245. sırada yer alan film, rottentomatoes’de %90 taze olarak değerlendirililiyor.

Aşk Zamanı, 13 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film adının orijinal çevirimi “çiçek açma zamanı” veya “çiçekli yıllar” ve Çincedeki “çabuk geçen gençlik, güzellik ve aşk zamanı” anlamına geliyor.

Wong, en başta filmin adını “Sırlar” olarak düşünüyordu. Fakat Zhou Xuan’ın 1946’da yayınlanan “Aşk Zamanındayım” (Hua Yang De Nian Hua) adlı şarkısını dinleyince filmin adını “Aşk Zamanı” olarak değiştirmeye karar verdi.

Film yönetmenin resmi olmayan üçlemesinin ikinci filmi. İlk film 1991’de yayınlanan Vahşi Günler (A Fei Zheng Chuan / Days of Being Wild) ve son film 2004’de yayınlanan 2046.

Aşk Zamanı çekilirken, oyuncuların diyalogları ve aşk sahneleriyle, bariz bir romantik aşk filmiydi. Yönetmen ve oyuncular bu duruma müdahale edip, aşk modu üzerinde biraz düşünerek, daha üstü kapalı bir film haline dönüştürdüler.

Maggie Cheung, her sahnede farklı bir Cheongsam (tek parça kadın kıyafeti) giyiyor. Çekim sürecinde toplam 46 farklı Cheongsam giydi fakat kurgu aşamasında bunların bir bölümü çıkartıldı.

Çinli resmi makamlar senaryoları incelediği için, yönetmen hikâyenin geçtiği yeri Pekin’den Macau’ya çevirdi. Fakat senaryonun değişen halini asla kullanmadı.

Chow’un kaldığı otel odasının 2046 numara olması, üçlemenin son filmine bir göndermeydi.

Film 15 ayda çekildi.

Kar Wai Wong, final sahnesini çektikten sonra yaklaşık bir haftada kurgusunu yaptı ve Cannes’a gönderdi.

Maggie Cheung’in saç ve makyajı için her gün yaklaşık 5 saat uğraşıldı.

Kar Wai Wong, filmin İngilizce adını Brian Ferry’nin 1930 coverı “I’m in the Mood for Love” şarkısından türetti ve “In the Mood for Love” olmasına karar verdi.

Dip Not: 19 Mayıs 2011’de yayımlandı, 21 Ocak 2015’de güncellendi.

Shigeru Umebayashi – Yumeji

“Fa Yeung Nin Wa (In the Mood for Love / Aşk Zamanı)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.