Ah Fei Zing Zyun (Days of Being Wild / Vahşi Günler)

TÜR: Suç, Dram, Romantik. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Hong Kong. YAPIM YILI: 1990. imdb: 7,6. rottentomatoes: %90.

Çinli yönetmen Kar Wai Wong’un resmi olmayan üçlemesinin ilk filmi olan Vahşi Yıllar, “anların geçiciliğini” beyaz perdeye yansıtma çabaları ve ilgi çekici replikleriyle, başarılı bir romantik drama.

Film aynı zamanda üçlemenin en başarılı filmi olan Aşk Zamanı’nın (Fa Yeung Nin Wa) bir nevi hazırlık paslarını oluşturuyor.

Konu

Yuddy (Leslie Cheung), kızların kalbini çalıp onları yüzüstü bırakan Hong Konglu çapkın bir playboydur. İlk kurbanı olan Li Zhen (Maggie Cheung), Yuddy’le yaşadıklarının ardından duygusal bir çöküntü ve ağır bir depresyon yaşar.

Hakkında

Jeffrey Lau ve Kar Wai Wong’un senaryosunu yazdığı Vahşi Yıllar’ın yönetmen koltuğunda Kar Wai Wong oturuyor.

Yapım, Hong Kong Film Ödülleri’nde, En İyi Film, Yönetmen ve Erkek Oyuncu dâhil 5 tane ödüle sahip oldu.

rottentomatoes’da yapılan 29 eleştirinin 26 tanesinden olumlu yorum alan film, %90 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Vahşi Yıllar, projenin ilk filmi olarak düşünüldü ve son sahne, ikinci filmin hazırlayıcı olması için çekildi. Fakat, gişede istenilen başarıyı elde edemeyince devam filmi rafa kalktı ve ilgili sahne de ortada kaldı.

Filmde yer alan Su Li-zhen karakteri, Aşk Zamanı’nda da yer alıyor ve her iki karakteri de Maggie Cheung canlandırıyor. Fakat iki karakterin aynı kişi olduğuna yönelik net bir açıklama bulunmuyor.

Film, Wong ve sinematograf Christopher Doyle’un ilk buluşması anlamını da taşıyor. İkili sonraları altı filmde daha beraber çalıştılar.

Filmden;

Bir kuş vardı… Ölene kadar uzandı ve uçtu… Asla hiçbir yere gitmedi. Çünkü o başlangıçta ölmüştü.

* * *

Ayaksız bir tur kuş olduğunu duydum. Uçabilir ve sadece uçabilir… Yorulduğu zaman kanatlarında uyur. Bu türdeki kuş sadece bir kez yere iner. O da öldüğü zaman.

* * *

– Ne istiyorsun?
– Sadece seninle arkadaş olmak istiyorum.
– Niye yapmalıyım?
– Saatime bak!
– Niye bakayım?
– Bir dakika, tamam mı?
– Süre doldu, konuş şimdi…
– Bugün 16… 16 Nisan 1960 ve saat 14.59. Sen benimlesin. Şu bir dakikayı senden dolayı hatırlayacağım. Bu andan itibaren bir dakikalık arkadaşız. Bu gerçek, inkâr edemezsin. Çünkü o geçmiş. Yarın geleceğim.

* * *

– Benim için bu dakikayı hatırlamaz mı? Bilemiyorum. Ama ben o çocuğu hatırladım. Daha sonra o her gün geldi. O dakikadan itibaren arkadaş olduk. 2 dakikaya… Sonra en azından bir saat bir gün buluştuk. Ne zamandır birbirimizi tanıyoruz? Çok uzun… Unuttum.

Dip Not: 25 Mayıs 2011’de yayımlandı, 28 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.