Mitt Liv Som Hund (My Life As A Dog / Köpek Olarak Yaşamak)

TÜR: Dram, Komedi. SÜRE: 101 Dk. ÜLKE: İsveç. YAPIM YILI: 1985. imdb: 7,6. Tomatometer: %100…

Oldum olası çocuk kafasıyla ya da bakış açısıyla “olaylara” bakmayı konu alan kitap ve filmleri seven biri olarak Köpek Olarak Yaşamak oldukça başarılı bir komedi dram filmi.

Konu

Annesi hasta olduğu için akrabalarının yanına gönderilen iki kardeşten ufağı olan Ingemar’ın (Anton Glanzelius) bakış açısından yaşadıklarını konu ediniyor.

Hakkında

Reidar Jönsson’un yarı biyografik üçlemesinin ikinci romanından Reidar Jönsson, Lasse Hallström ve Brasse Brännström’dan uyarlanan Köpek Olarak Yaşamak’ın yönetmen koltuğunda Lasse Hallström oturuyor.

1988 yılı Altın Küre’de En İyi Yabancı Film ödülünü kucaklayan yapım BAFTA’da En İyi Yabancı Dilde ve Oscar’da En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında ödüle aday gösterildi.

Film kuzey Amerika’da 8,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

O yıl En İyi Yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilen ancak En İyi Film dalında aday gösterilmeyen tek film.

Michael Jackson bu filmi çok sevmişti. Çocuk yıldızı Anton Glanzelius ile temas kurdu ve onu tanımak için İsveç’teki bir eğlence parkına götürdü. Glanzelius ayrıca Amerika’da Michael’ı ziyaret etti.

Bu film, Rotten Tomatoes hakkındaki 31 eleştirmen incelemesine dayalı olarak %100 derecelendirmeye sahiptir.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde köpeklere çok gönderme var. Ingemar, uzay köpeği Laika’nın trajik kaderini düşünmeye devam ediyor. Bunun neden olduğunu bilmediğini iddia ediyor. Ayrıca periyodik olarak bir köpek gibi havlıyor ve dört ayak üzerinde koşuyor. Bu, kendi durumu ile bir köpeğin durumu arasındaki benzerliğe ince bir göndermedir. Köpekler yetişkinlerin kaprislerine tabidir. Kendi kaderleri hakkında söz sahibi olmadan hareket ettirilirler. Benzer şekilde, Ingemar da nereye gittiği konusunda herhangi bir söz hakkı olmaksızın hareket ettirildi. Bu yüzden havlamaya ve Laika’ya daha sık atıfta bulunmaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.