Michael Jackson – Bad (LP)

Müzik markette dolaşırken görüp sepete eklemeye karar verdiğim Michael Jackson’ın oldukça başarılı albümü olan Thriller’ını ödemeye giderken ona bir kardeş gerekir diye düşünüyordum. Bir kere daha dönüp albümlere birkere daha baktım ve Bad’i de onun yanına ekledim, ödedim ve eve götürüp plak koleksiyonumun diğer üyeleriyle tanıştırmıştım.

Çocukken TRT’deki bir müzik programında albüme ismini veren Bad şarkısı üzerinde konuştuklarına şahit olmuştum. O konuşmadan sadece bir cümle aklımda kalmıştı. O da, “Jackson o kadar büyük bir sanatçı ki, ‘ben kötüyüm’ diye şarkı yapıyor. O da ünlü oluyor! Başka hangi sanatçı böyle bir şeyi başarabilir ki!”

Albümde yer alan nefis parçalardan biri olan Smoot Criminal’ı 2001 yılında Amerikalı rock grubu Alien Ant Farm coverlamış ve şarkıyı bir kere daha gündeme taşımıştı.

Gerisini wikipedia’dan dinleyelim;

Bad, Amerikalı sanatçı Michael Jackson’ın yedinci stüdyo albümüdür. Albüm, Jackson’ın önceki stüdyo albümü ve dünyanın en çok satan albümü unvanına sahip Thriller’dan beş yıl sonra, 31 Ağustos 1987’de Epic/CBS Records etiketiyle yayımlandı. Bad tüm dünyada otuz milyondan fazla sattı ve bu miktarın sekiz milyon kadarı yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde satıldı. Dünyada tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri olan Bad, Amerikan müzik tarihinde beş single’ı Amerikan müzik listesinin bir numarasına yerleşen ilk ve tek albümdür. Jackson’ın önceki çalışmalarına benzer şekilde bu albüm de R&B, pop ve rock unsurları içermektedir.

Bad 1987 yılında kaydedildi. Sözler genellikle paranoya, aşk ve kendini geliştirmek hakkındadır. Bad, Jackson’ın en iyi müzik projelerinden biri olması ve solo kariyerinde yükseliş sağlamasının yanı sıra, Jackson’ın 1980’lerin en başarılı sanatçılarından biri olma unvanını sağlamlaştırıldı. Albümün ticari başarısına rağmen, Thriller ile karşılaştırıldığında daha az başarılı olarak görülebilir.

Bad albümündeki on bir şarkıdan onu single olarak yayımlandı. Biri promo single oldu ve bir diğeri Kuzey Amerika dışında yayımlandı. Albümde Jackson’ın Epic’ten çıkan önceki iki albümüne (Off the Wall ve Thriller) göre sanatsal anlamda daha özgür olduğu gözlemlenmektedir. Bad’de yer alan on bir parçadan dokuzunu Jackson besteledi ve tüm albümün ikinci prodüktörü olarak görev yaptı. Albüm, 80’lerin sonlarında Jackson’ın ticari başarısını devam ettirdi ve aday olarak gösterildiği altı Grammy’den ikisini kazandı. Ticari başarısının yanı sıra dönemin eleştirmenlerinden de olumlu yorumlar aldı. Bad albümü 2009’da VH1’ın düzenlediği MTV Neslinde Tüm Zamanların En Büyük 100 Albümü listesinde kırk üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca Rolling Stone dergisinin Tüm Zamanların En Büyük 500 Albümü Listesi’nde 202. sıradaydı. Albüm, Jackson ile yapımcı Quincy Jones arasındaki son iş birliğidir.

Albümden birkaç öneri;

Bad

Smooth Criminal

The Way You Make Me Feel

Liberian Girl

Dirty Diana

I Just Can’t Stop Loving You (Feat. Siedah Garrett)

Leave Me Alone

Bonus: Alien Ant Farm – Smooth Criminal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.