Michael Jackson – Thriller (LP)

Yıllar önce müzik markette dolaşırken Michael Jackson’un en iyi albümlerinden sayılan Thriller ve Bad’i görüp sepete eklemiştim.

Albümde yer alan tüm şarkıların efsanevi soundu, Thriller’ın filimsi video klibi ve Billy Jean, Beat It… Daha ne olsun…

30 Kasım 1982 tarihinde yayımlanan albüm 750.000 dolarlık yapım bütçesiyle, 1982 yılının Nisan ve Kasım ayları arasında Los Angeles kentindeki Westlake stüdyosunda kaydedilmiş.

Gerisini wikipedia’dan dinleyelim;

Jackson, albümün çıkışıyla birlikte, Paul McCartney destekli şarkısı The Girl Is Mine’ı yayımladı. Bu şarkı Billboard Hot 100 listesinde iki numaraya yükselmesine rağmen, eleştirmenler bu şarkıyı beğenmedi. Ancak 1983 yılının ilk haftalarında yayımlanan “Billie Jean” ile beraber, hem şarkı hem de albüm bir anda birçok dünya ülkesinin listelerinde zirveye yerleşti. Ayrıca albüm hem Birleşik Krallık, hem ABD listelerinde aynı anda zirveye oturarak, bu başarıyı gösteren ilk albüm oldu. O dönemlerde kayıt ve yayın sektörü fazla gelişmemiş olmasına rağmen, albüm sadece bir haftada dünya çapında bir milyondan fazla sattı. Albüm, 1984 yılına kadar kesintilere uğrayarak Billboard 200 listesinde 37 hafta zirvede yer aldı. 1984’te 40 milyonluk satışı geçen Thriller, tüm zamanların en çok satan albümü olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Albümdeki yedi şarkı tekli olarak satışa sunuldu. Bunların tümü Amerikan listelerinde ilk 10’da yer alırken, iki şarkı da bu listelerin zirvesine oturdu. Albüm, 1984 Grammy Ödül Töreni’nde sekiz ödül kazanarak bir rekora imza attı. Albümden kısa süre sonra, sanatçının MTV kanalında Prince ve Lionel Richie ile beraber “zenci yasağı”nı delmesiyle beraber albüm, bu kanal aracılığıyla da tanınırlık elde etti.

2003 yılında albüm, Rolling Stone dergisinin düzenlediği “Gelmiş geçmiş en iyi 500 albüm” listesinde 20. sırada yer aldı. 2008’de albümün 25. yılı anısına Thriller 25 adıyla yeni bir sürümle satışa sunuldu. Bu çalışmada, şarkıların yeni nesil yapımcı ve sanatçılarla olan sürümleri ve düetleri yer almaktadır.

Albümden birkaç öneri;

Thriller

Beat It

Billy Jean

The Girl Is Mine

Wanna Be Startin’ Somethin’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.