Kimi no Na wa (Your Name / Senin Adın)

TÜR: Animasyon, Dram, Fantazi. SÜRE: 106 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2016. imdb: 8.4. Tomatometer: %98…

Biri Tokyo, diğeri ise kırsalda yaşayan iki lisesinin aniden vücut değiştirmelerini konu edinen Senin Adın, konusu, anlatımı ve tutarlılığı ile oldukça başarılı bir anime.

Animede Mitsuka’yı sabah uyandıran küçük kardeşi Yotsuha’nın tepkileri ise efsane!

Konu

Tokyo’da yaşayan liseli bir erkek çocuk ile kırsalda yaşayan liseli bir kız çocuğu açıklanmayacak şekilde ve aniden vücutlarını değiştirirler. İlk anlarda bunun bir rüya olduğunu düşünseler de zamanla bunun gerçek olduğunu fark edip neler olduğunu araştırmaya başlarlar…

Hakkında

Senin Adın’ı aynı adlı kendi kısa romanından Makoto Shinkai senaryolaştırıp yönetti.

Anime imdb’nin en iyi 250 listesinde bu yazı hazırlanırken 83. sırada yer alıyordu.

Yapım 41,44 milyar yen gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Mitsuha’nın giydiği kırmızı örgülü kordon, Japon geleneğine göre birini kaderindeki kişiye bağladığı söylenen görünmez kırmızı kaderi temsil ediyor.

Senin Adın, Ghibli stüdyosu veya Hayao Miyazaki’nin elinden çıkmayan ve 10 milyar Yen (yaklaşık 98 milyon dolar) gişe hasılatı elde eden ilk anime oldu.

Anime ayrıca 4 yıl sonra yayınlanan Demon Slayer: Mugen Train onu geçene kadar en yüksek gişe hasılatı elde eden ikinci anime idi.

Mitsuha’nın adı “üç yaprak” anlamına geliyor ve bir aile özelliğini takip ediyor. Büyükannesi Hitoha “tek yaprak”, annesi Futaba “iki yaprak” ve küçük kız kardeşi Yotsuha “dört yaprak”.

Animedeki Itomori hayali bir kasaba olmasına rağmen, büyük ölçüde Japon kasabası Hida’dan esinlenildi.

Filmdeki meteor, kadın güzelliğini, yaratılışını ve ilkel kaosu temsil eden antik Mezopotamya okyanus tanrıçasından sonra Tiamat olarak adlandırılmıştır.

Yazar-yönetmen Makoto Shinkai, filmini zaman ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle kişisel olarak “eksik, dengesiz” bulduğunu söyledi.

Kuchikamizake, Japonca’da oldukça uygun bir şekilde ağızda çiğnenmiş sake anlamına gelir.

Ağustos 2017’de 23 milyar Yen’e ulaşan gişe hasılatı filmi Japonya’daki en fazla gişe yapan 4. film olmayı başardı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Animedeki kuyruklu yıldız felaketi, 2011’deki Japonya’daki Büyük Doğu Depreminden esinlenildi.

Taki ve Mitsuha’nın telefonlarında gezindikleri sahnelerde haftaların tarihleri ve günleri uyuşmuyor, ör. 12 Eylül Çarşamba günü, ancak başka bir tarih değil, aynı zaman çizelgelerinde olmadıklarını erkenden ima ediyor.

Yönetmen Yazar yönetmen Makoto Shinkai’nin filmi acı bir sonla bitirmeyi planladığına dair söylentiler var; iki kahraman Mitsuha Miyamizu ve Taki Tachibana birbirlerini bulamazlar veya fark edemezler ve sonunda ayrı yollarına giderler. Fakat yapımcı Toho’nun fikrine karşı çıkar ve animenin mutlu sonla bitmesine karar verilir. Bu söylentiyi çürütmek için, Shinkai, 2014’teki çalışma taslağının bir ekran görüntüsünü Twitter’da yayınladı ve bunların söylenti olduğunu ve filmin yayınlandığı gibi bir sonunun zaten planlandığını gösterdi.

“Kimi no Na wa (Your Name / Senin Adın)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.