Dersu Uzala

TÜR: Macera, Biyografi, Dram. SÜRE: 142 Dk. ÜLKE: Soviyetler Birliği, Japonya. YAPIM YILI: 1975. imdb: 8.3. Tomatometer: %71…

Ataları gibi ormanda avlanan, karnını doyuran, yaşayan aynı zamanda da doğaya, canlılara saygı gösteren bir “doğa insanı” adamla, Rus bir asker arasındaki dostluğu konu alan ve Japon dahi yönetmen Akira Kurosava imzası taşıyan Dersu Uzala, başarılı bir biyografik, macera, dram filmi.

Konu

20. yüzyılın başlarında, bir Rus askeri haritacı ekibi, Rus Uzak Doğu’sunda Mançurya ormanlarında araştırma yaparken, atalarının yaşamından pek farklı olmayan bir hayat süren yaşlı bir avcıyla tanışır. Dersu Uzala adındaki bu bilge adamdan çok şey öğrenir.

Hakkında

Vladimir Arsenev’in aynı adlı anı kitabından Akira Kurosawa ve Yuriy Nagibin tarafından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Kurosawa oturuyor.

Yapım Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ının sahibi oldu.

Filmin yaklaşık 4 milyon dolar bütçesi vardı. Rusya’da 20,5 milyon kişi filmi izledi. Amerika ve Kanada’da 1,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Japon sinemacı Akira Kurosava, bir aralar ülkesinde film yapmak için para bulamaz olmuş, bu yüzden intihara bile kalkışmıştı. Dahi sanatçı bu durumdan, kendisine kapılarını açan dönemin Sovyet yönetimi sayesinde kurtuldu ve Rus parasıyla çekilen Dersu Uzula hem o yıl Moskova Şenliği’nde büyük ödülü, hem de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandı.

Yönetmen Kurosava normalde filmi 1950’ler yapmayı düşünüyordu fakat Japonya stili bir şekilde uyarlayamadığı için projeyi erteledi. Yönetmen o günlerde Rus oyuncularla filmi Rusça çekeceğini aklından bile geçirmemişti.

Film ekibinden sadece 6 kişi Japon’du.

Yapımın prodüksiyonu 3 yıl sürdü.

Ekipte yönetmen ile Ruslar arasında çeviri yapan sadece bir tercüman vardı.

Uzala Arsenyev’in gözüyle iyi bir avcı olmasının yanı sıra geniş bir doğa bilgisi, çok iyi bir iz sürücüsü ve iyi kalpli bir tür bilgedir. Doğadaki hayvanlarla hatta kamp ateşi ile bile konuşan Uzala doğanın ruhuyla bir bağ kuruyor gibidir. Aynı zamanda attığı vuran bir atıcı da olan Uzala, Arsenyev’i mutlak ölüm durumlarından da kurtaracak kadar pratik bir zekaya da sahiptir. Arsenyev Dersu hakkında yazdığı kitapta onun engin doğa bilgisiyle kendisini sıkça şaşırttığını itiraf eder. Bunun güzel örneklerinden biri kitapta şu şekilde geçer: Sıcak bir günün ortasında, barometreler dahi yüksek iken Dersu ciddi bir kasırga geleceği tahmininde bulunur ve kamp ateşi için çok fazla odun toplanmasında ısrarlı olur. Arsenyev ve beraberindeki keşif gruptaki Kazaklar Dersu’nun bu tahmininde yanıldığını düşünürler hatta Kazaklar işi Dersu’yu alaya alacak kadar ileri giderler. Ancak ilerleyen saatlerde havanın gittikçe daha soğuması ve rüzgârların şiddetini arttırmasıyla Dersu’nun diğer pek çok kez olduğu gibi tahminlerinde yanılmadığını görürler.

Aynı şekilde çok iyi bir iz sürücü olan Dersu, izin hangi canlıya ait olduğunu bilmekle kalmıyor aynı zamanda izi bırakan canlının yaşını, cinsiyetini, herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını, izi bıraktığı zaman dilimini, bir olay yaşadıysa olayın niteliğini yine o izden anlayabilmektedir. Arsenyev, Dersu’nun izlerde gördüğünden çok daha azını kelimelere döküp kendisine aktardığını, aktarmadığı çok daha fazla şeyi bildiğini düşünür. Kendisine “kapitan” diyerek seslenen Dersu’nun varlığı Arsenyev’e çetin Tayga koşullarında yüz yüze gelebilecekleri sorunlara karşı büyük bir güven duygusu yaratmıştır.

Yapım Kurusava’nın Japonca olmayan ilk filmidir. Ayrıca 70mm çektiği ilk ve tek filmdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.