BBC’nin 2006 yılında imzasını attığı ve günün son teknoloji kameralarını ve çekim tekniklerini kullanarak doğa ve hayvan dünyasını televizyon ekranına aktaran Yeryüzü, efsanevi bir doğa belgeseli.
Kutuplar, dağlar, çöller, tatlı sular, büyük ovalar, ormanlar, sığ denizler, derin okyanuslar, mağaralar, buz dünyaları ve mevsimlik ormanların anlatıldığı her biri birbirinden bağımsız 11 bölümden oluşan belgesele, doğa tarihi programlarının yüzü ve sesi olarak kariyerine 50 yıldan fazla süredir devam eden David Attenborough’nun eşsiz sunumu büyük bir değer katıyor.
Hayvanların zekice kurguladıkları avlanma planlarını, duyu organlarını en üst düzeyde kullanma becerilerini ve özellikle kuşların eş ararken sergiledikleri efsanevi kur hareketlerini, görsel bir şölen şeklinde ekrana getiren belgeselde Attenborough’un merak uyandırıcı ve masalımsı anlatımı göz kamaştırıcı.
BBC One’daki ilk gösteriminde 8,7 milyon insanın izlediği ve %32.1’lik izlenme oranı yakalayan belgeselin her bölüm sonunda yer alan “günlükler”, o bölüme dair en özel çekimlerin nasıl yapıldığını konu ediniyor. Böylece çekim ekibinin günler, haftalar hatta aylar süren çalışmaları sırasında yaşadıkları zorlukları, yerel halk ve rehberlerle “konu”larına ulaşmak için sergiledikleri çabaları, komik anları ve belki de en önemlisi şans eseri yakaladıkları muazzam görüntüleri ya da anları görüp, kendinizi “takımın bir parçası” gibi hissedebiliyorsunuz.
Bir tane kar leoparının ekrana geldiği bölümde Attenborough, ilk kez bir kar leoparı bu kadar iyi bir şekilde çekilebildiğini söylüyor. 10 yıl sonra yani 2016’da yayınlanan Yeryüzü II’de (Planet Earth II) birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bir sürpriz bizleri bekliyor.
Yapım imdb’nin en iyi tv listesinde 3. sırada yer alıyor. İlk sırada ise Yeryüzü II var.