Sitede yazdığım ufak-tefek, karman-çorman, saçma-sapan yazılara uygun resimler ararken son yıllarda unuttuğumu fark ettiğim ama normalde çok ama çok sevdiğim Maurits Cornelis Escher’in (bilinir adı M. C. Escher) çalışmalarıyla karşılaştım. Çalışmalarında kullandığı (örneğin) balık-kuş geçişleri (2 balığın arasında aynı zamanda bir kuş motifi ve tam tersi) ya da takip ettiğiniz merdivenlerin ardından 2-3 kat çıktığınızı zannedip aslında tüm katların aynı kat olması gibi boyut oyunlarına aşık olmuştum.
Eserlerinde hep, insanın içinde aslında hem siyah hem de beyazın yaşadığını ya da aynı olaya farklı bakış açılarından bakmanın olayı çok fazla değiştirdiğini görmüştüm.
Kısa biyografi: 1898’de Hollanda’da doğan, inşaat mühendisi olan babası George Escher, annesi Sarah ve dört erkek kardeşiyle birlikte, doğduğu kent olan Arnhem’de yaşayan, Okul hayatı hiçbir zaman iyi olmayan, çizimlerini gösterdiği grafik öğretmeni Samuel Jessurun de Mesquita’nın da tavsiyeleriyle grafik üzerine çalışmayı uygun gören, hayatının her zaman önemli bir kısmını oluşturacak olan seyahat zevkinin etkisiyle İtalya’ya giden ve birçok çizim yapan, İspanya, Roma, faşizmden ötürü İsviçre ye göç, Akdeniz gezilerinin eserlerini etkilemesi, 1937’de eserlerinin birkaçını gösterdiği kardeşi Berend’in, onu matematiğe yönlendirmesi, Escher’in simetri üzerine çalışmaya okuduğu bazı makalelerin tesiriyle başlaması, Belçika, faşizmden ötürü Hollanda’ya geçmesi, 1950’lerin ortalarında ilgisi sonsuzluğun (2 boyutlu bir düzlemde) tasvirine kayan, Aynı yıllarda büyük bir üne kavuşan, 2 boyutlu ve 3 boyutlu öğeleri aynı anda içeren birçok çalışmaya imza atan, 1972 yılının 27 Martında, Hilversum’da kaldığı hastanede vefat eden Maurits Cornelis Escher.
Escher’in bir ilginç yanı da -en azından bana çok ilginç gelmiştir- birçok çalışmasının taş baskı olması idi. Escher yaşamı boyunca 448 litograf (taş baskı) ve 2000’in üzerinde çizim yapmış.
Dip Not (17 Haziran 2012): Bu yazıyı yazdıktan 13 ay sonra Cer Modern’de Escher ve Çağdaşları Sergisi yapıldı. Çok güzeldi çok!
Escher’in ünlü bazı çalışmaları. Büyük halleri için tıklayınız…
kısa biyografiyi nerden buldunuz,?
Normalde kaynak belirtmeye calisiyorum ama bunu atlamisim. Bakinayim, bulursam yazarim…