Deux Jours, Une Nuit (Two Days, One Night / İki Gün, Bir Gece)

Deux Jours, Une Nuit aka Two Days, One Night aka İki Gün, Bir Gece

TÜR: Dram. SÜRE: 95 Dk. ÜLKE: Belçika, Fransa, İtalya. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,4. rottentomatoes: %97.

Tüm çalışanların ortak sorunu haline gelen, işten çıkarılma ve iş bulamama korkusunun yarattığı stresin, insanları sürüklediği depresyon ve anksiyete bozukluklarının, etkilerini konu alan İki Gün, Bir Gece, Marion Cotillard’ın nefis oyunculuğu ve drama dozunun güzel bir şekilde ayarlanmış olmasıyla birlikte başarılı bir drama filmi.

Konu

Sandra (Marion Cotillard) küçük bir güneş paneli fabrikasında çalışan genç bir eş ve annedir. Depresyon yüzünden izne çıkmak zorunda kaldığında, iş arkadaşları biraz daha uzun çalışarak, Sandra’nın iş yükünü halledebildiklerini görürler. İş patronu ise eğer Sandra’yı işten çıkarmayı kabul ederlerse, tüm çalışanlara 1000 Euro prim verileceğini açıklar. Sandra işe döndüğünde fark eder ki kaderi 16 iş arkadaşının kararına bağlıdır, ancak çoğu iş arkadaşının da bu paraya kendi aileleri için ihtiyacı vardır. Gizli oylama öncesi, Sandra’nın arkadaşlarını prim teklifini reddetmeye ikna etmesi için yalnızca bir hafta sonu kadar zamanı vardır.

Hakkında

İki Gün, Bir Gece’yi Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne yazdı ve yönetti.

Marion Cotillard, En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına ve film, Cannes’da Altın Palmiye’ye, Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film’e ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödüllerine aday gösterildi.

Yapım, rottentomatoes’da %97 taze olarak değerlendiriliyor.

7 milyon Euro bütçesi olan film, 6,7 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film kronolojik sıraya göre çekildi.

Marion Cotillard, senaryoyu okumadan rol teklifini kabul etti.

Marion Cotillard, çekimlerin yedişer dakika uzunluğunda yapılmasını istese de, sahne deneyimi ne kadar çok olursa o kadar iyi sonuç alındığını fark etti. Böylece bazı sahneler 50-60 kez tekrar çekildi.

Cotillard, film için Fransız aksanını bir kenara bırakıp, Belçika aksanıyla konuştu.

Filmin geçtiği ve Belçika’nın 3. büyük şehri olan Liège’de işsizlik oranı %23. Bu da Sandra’nın filmde işsiz duruma düşerse çok zor iş bulacağının da gerçek bir kanıtı.

Çekimler, 5 haftalık provalarla birlikte 11 hafta sürdü.

Cotillard, Kaldırım Serçesi ‘nden (La Môme / La Vie En Rose) sonra ikinci kez En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday oldu. İlk adaylığında ödüle ulaşmıştı.

Film, Liege’de yer alan sanayi kasabası Seraing’da çekildi. Belçika’da Fransızca konuşulan bu bölge aynı zamanda yönetmen Dardenne kardeşlerin de doğduğu ve büyüdükleri yer. Bir önceki filmleri de aynı yerde geçiyordu.

Dardenne kardeşler, Cottillard ile yardımcı yapımcı oldukları Pas ve Kemik’in (De Rouille et D’os / Rust And Bone) setinde şans eseri tanıştılar. Cottillard’ı sette bebeğiyle birlikte asansör beklerken gördüklerinde büyülendiler ve sadece “seninle çalışmak istiyoruz” dediler. İki kardeş Liege’e dönerken sürekli onun hakkında konuştular ve onu bir filmlerinde kesinlikle oynatmaya karar verdiler.

Filmin fikri, Dardenne kardeşlerin 2000’lerin başında duydukları, büyük bir Fransız şirketinde, yetersiz görülen işçi ile diğerlerinin primleri arasında yaşanan bir olaydan geliyor. Yönetmenler, sonraları farklı ülkelerden de aynı haberleri işittiler ve dayanışma sorusunu gündeme taşımak istediler.

Marion Cotillard, Dardenne kardeşlerin çalıştığı ilk uluslararası düzeydeki oyuncu ve aynı zamandan Belçikalı olmayan ilk oyuncu. Luc Dardenne ve kardeşi Jean-Pierre Dardenne, Cotillard’ın nefis bir aktris olduğunda hemfikirdiler fakat onun daha önce oynadığı film ve Dior reklamlarından daha farklı bir karakteri oynaması için uğraştılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.