The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı)

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford aka Korkak Robert Ford'un Jesse James Suikasti

TÜR: Biyografi, Suç, Dram. SÜRE: 160 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,6. rottentomatoes: %76.

Çocukluğundan beri Jesse James’e adeta tapan bir genç adamın, onun çetesinde yer almasını ve zamanla ondan korkması ile nefret etmesi arasında gidip gelen ruh halini konu alan Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı, konusu, oyunculukları, sinematografisi ve Nick Cave & Warren Ellis imzalı müzikleriyle başarılı bir biyografi suç drama filmi.

Vahşi Batı’nın neredeyse her ayrıntısının gerçeğe oldukça yakın bir şekilde resmedilmesi filmi, westernler arasında farklı bir yere konuşlandırıyor.

Robert Ford’u canlandıran Casey Affleck, oynadığı rol gereğince yaşadığı tüm duygu değişimlerini nefis bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor.

Konu

Çocukluğundan beri Jesse James’e adeta tapan Robert Ford (Casey Affleck), James çetesinin Blue Cut’da yapmayı planladıkları tren soygununa katılmak ve Jesse James’e yakınlaşmak için başarısız bir girişimde bulunur. Fakat çetede yer alan kardeşi Charley’nin (Sam Rockwell) sayesinde hayali gerçekleşir.

Hakkında

Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı’nı, Ron Hansen’in 1983’de yayınladığı aynı adlı romandan Andrew Dominik uyarladı ve yönetti.

Brad Pitt, Venedik Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Casey Affleck, Oscar ve Altın Küre dâhil 22 farklı ödül töreninde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterildi ve bunların 6 tanesinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %76 taze olarak değerlendiriliyor.

30 milyon dolar bütçesi olan film sadece 15 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı, Brad Pitt’in oynadığı filmler arasındaki kişisel favorisi.

Jesse James’in soyundan gelenler, anlatılan hikâyenin büyük oranda doğru olduğunu doğruladılar ve özellikle Brad Pitt ile Casey Affleck’in oyunculuklarını çok beğendiklerini söylediler.

Görüntü yönetmeni Roger Deakins, trenin gece karanlığında geldiği sahneyi çalışırken, kariyerinin en önemli işlerinden birine imzasını atacağını biliyordu.

Andrew Dominik, Brad Pitt’in sözleşmesine “filmin adı asla değiştirilmeyecek” diye bir madde eklettirdiğini söyledi.

Filmin başında da anlatılan Jesse James’in yarım olan sol elinin orta parmağı, Brad Pitt’in elinin göründüğü tüm sahnelerde, orta parmağının yarısı bilgisayar yardımıyla titizlikle silindi.

Jesse James’in sürekli gözünü kırpma hastalığı, filmin girişinde belirtilse de, ilginç bir şekilde Brad Pitt, film boyunca çok az gözünü kırpıyor.

Robert Ford rolü için en başta Jeremy Renner düşünülüyordu. Fakat oyuncu Ford rolü için yaşlı olduğunu düşünerek teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine yönetmen ona Wood Hite rolünü teklif etti, oyuncu da kabul etti.

Romanın yazarı Ron Hansen, kurgu aşamasında bir hafta boyunca sette bulunarak ekibe yardım etti. Bir röportajında Casey Affleck’in oyunculuğuna övgüler yağdıran Hansen, “onu izlerken, sanki bu rolü oynamak için dünyaya geldiğini hissettim” dedi.

Nick Cave, film çekilmeden önce tema müziğini bestelemişti.

Salon sahnesinde Nick Cave’in söylediği şarkının sözleri, o günlerde yazılan “The Ballad of The Jasse James” adlı şiirden alındı. Şiir, zaman içinde Woody Guthrie, Bob Seger ve The Pogues gibi birçok ünlü sanatçı tarafından bestelenmişti.

Çekimler sırasında Sam Shepard (Frank James) 60’larında ve Brad Pitt (Jesse James) 40’larında olsa da, her iki oyuncu da, 30 yaşlarında karakterleri canlandırdılar.

James’in Ford’a armağan ettiği silah, 45’lik, 1875/1878 Smith & Wesson Model 3, Schofield. Silah, Pat Garrett ve John Wesley Hardin gibi ünlü silahlı soyguncuları tarafından kullandıktan sonra meşhur oldu.

Jesse, Jim Cummins’i bulmaya gittiği sahnede kendini Dick Turpin olarak tanıtıyor. Turpin gerçekte, 1730’larda dolandırıcılık ve soygunculuk yapan bir İngiliz. Turpin, 18 ve 19. yy’da birçok popüler tiyatro oyununa ve halk türkülerine konu oldu.

Film için, Colorado’daki Creede kasabası, 1 milyon dolar harcanarak, Alberta’da yeniden inşa edildi.

Tren soygunu sırasında yolculardan biri Danimarka’ca konuşuyor ve “param yok” ve “İngilizce bilmiyorum” diyor.

Nick Cave & Warren Ellis – Song For Bob

Nick Cave & Warren Ellis – Rather Lovely Thing

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.