La Môme (La Vie En Rose / Kaldırım Serçesi)

TÜR: Biyografi, Dram, Müzik. SÜRE: 140 Dk. ÜLKE: Fransa, Kanada. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,7. rottentomatoes: %74.

En ünlü Fransız şarkıcılarından biri olan Édith Piaf’ın zorlu hayat hikâyesini konu alan Kaldırım Serçesi, ilgi çekici konusu ve Marion Cotillard’ın başarılı performansıyla, çok güzel bir biyografik drama filmi.

Konu

1915’de Belleville’de doğan Édith Piaf’ın (Marion Cotillard) annesi, sokakta şarkı söyleyerek hayatını kazanmaya çalışan bir göçmen, babası Louis-Alphonse Gassion (Jean-Paul Rouve) ise sokakta gösteri yapan bir cambazdır. Annesi Edith’e bakmadığı için babası tarafından bir geneleve, kısa süreliğine bakılması için bırakılır.

Hakkında

Senaryosunu Isabelle Sobelman ve Olivier Dahan’ın yazdığı Kaldırım Serçesi’ni, Olivier Dahan yönetiyor.

Marion Cotillard, filmdeki performansıyla, Oscar, Altın Küre ve Cesar’da En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kucakladı. Ayrıca BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Fİlm dalında ödüle aday gösterildi.

Kaldırım Serçesi, rottentomatoes’da %74 taze olarak değerlendiriliyor.

25 milyon dolar bütçesi olan film, 86 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Marion Cotillard, İngilizce dışında bir dil kullanarak En İyi Erkek/Kadın Oyuncu Oscar’ını kucaklayan 6. oyuncu oldu. Diğer beşi; Sophia Loren, Robert De Niro, Benicio Del Toro, Roberto Benigni ve Christoph Waltz.

Marion Cotillard’ın Édith Piaf’a benzemesi için kaşları ve saçının arka tarafı tıraş edildi. Kaşları kalemle çizildi.

Film yapımcıları Piaf rolü için Audrey Tautou’da, yönetmen Olivier Dahan ise Marion Cotillard’ta ısrarcı oldu. Sonunda yapımcılar, bütçenin 5 milyon dolar düşeceği için Cotillard’ta ikna oldular.

Yaşlı Piaf sahnesi için Marion Cotillard’a 5 saat makyaj yapıldı.

Film, Amelie (Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain /Amelie from Montmartre) ve Kurtların Kardeşliği’nden (Le Pacte des Loups / Brotherhood of the Wolf) sonra Amerika’da en fazla gişe yapan 3. Fransızca dilli film olmayı başardı.

Film, Piaf’ın hayatının anlatıldığı 4. biyografik film oldu.

Filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına uzanan Marion Cotillard, Simone Signoret’den sonra bu onuru elde eden 2. Fransız kadın oyuncu oldu.

Marion Cotillard, Piaf’dan daha uzun olduğu için vücudunu büzüştürerek oynadı.

Filmin orijinal adı olan La Môme, Fransızca’da çocuk anlamına geliyor.

Dip Not: 5 Aralık 2011’de yayımlandı, 10 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.