De Rouille et D’os (Rust And Bone / Pas ve Kemik)

De Rouille et D'os aka Rust And Bone aka Pas ve Kemik

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Fransa, Belçika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,5. rottentomatoes: %82.

Bacaklarını kaybeden ve hayata küsen bir kadının, duyarsız ve kaba saba bir adam üzerinden hayata bağlanmasını konu alan Pas ve Kemik, başarılı bir romantik drama filmi.

Marion Cotillard’ın bacaklarını kaybettikten sonra, ilk kez denizde yüzmeye başladığı ve kendini yeniden “özgür” hissettiği sahne nefis.

Konu

Aquaparkta balina gösterileri yapmakta olan eğitmen Stéphanie (Marion Cotillard), bir gün katil köpekbalıklarından birinin saldırına uğrar ve iki bacağını birden kaybeder. Sevgilisi tarafından terk edilir ve hayata küser. 5 yaşındaki oğlu Sam (Armand Verdure) ile birlikte ablasının yanında kalan ve bir gece kulübünde bodyguard olarak çalışmaya başlayan Ali (Matthias Schoenaerts) ile yolları kesişir.

Hakkında

Craig Davidson’ın aynı adlı kısa hikâyesinden Jacques Audiard ve Thomas Bidegain tarafından uyarlanan Pas ve Kemik’in yönetmen koltuğunda Jacques Audiard oturuyor.

Yapım, En İyi Yabancı Dilde dalında Altın Küre ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülüne aday gösterildi. Ayrıca, Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı.

Pas ve Kemik, rottentomatoes’da %82 taze olarak değerlendiriliyor.

20 milyon dolar bütçesi olan film, 26 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmlerde seks sahnesi çekmekten nefret ettiğini söyleyen Marion Cotillard, ilk kez Pas ve Kemik’teki seks sahnesinden keyif aldığını söyledi. Cotillard, “titriyorum; çok kötü hissediyorum ve çoğunlukla ağlamak istiyorum çünkü seks sahnesi çekimlerinden nefret ediyorum. Ama bu sefer tamamen farklıydı. Çünkü oynadığım karakterle tamamen bir bütün olmuştum ve karakterim zevk aldığı için ben de mutluydum. Film aşk hakkında, et hakkında, pas ve kemik hakkında, kalp ve seks hakkında, eğer seks sahnesi olmasaydı, filmde bir şeyler eksik kalırdı” dedi.

Greenpeace’in kadın sözcüsü, doğa aktivisti ve hayvan sever olan Marion Cotillard, çekimlerin yapılacağı güney Fransa’daki Antibes’teki ilk gününde, katil balıklarının gösterilerini izledi. Ardından onun için tutulan kadın balina eğitmeninden karakteri hakkında bilgiler aldı. Ardından eğitmen düşüncesini sorduğunda Cotillard, “saygısızlık etmek istemem ama üzgünüm dürüst olacağım, hayvanların soytarılık yaptıklarını görmekten nefret ediyorum. Bence çok korkunç’ dedi.

Film, Kanadalı yazar Craig Davidson’ın Pas ve Kemik adlı kitabında yer alan “Pas ve Kemik” ve “Roket Gezintisi” adlı kısa hikâyelerinden uyarlandı. Kitapta, katil balinası tarafından saldırıya uğrayıp iki bacağını kaybeden bir adam konu ediliyordu. Fakat yönetmen, bir önceki filmi olan Yeraltı Peygamberi’nde (Un Prophète / A Prophet) yeterince erkek oyuncu olduğunu düşünerek, rolü bir kadına vermeye karar verdi.

Jacques Audiard ilk başlarda Ali rolü için profesyonel olmayan bir oyuncu düşünüyordu. Bu yüzden vücut geliştirme ve boks kulüplerinden 200’e yakın kişiyle görüştü ama bir türlü istediği sonucu alamadı. Bunun üzerine kadro yönetmeninin tavsiyesi ile Taş Kafa’da (Rundskop / Bullhead) oynayan ve sadece iki filmde rol almış olan Matthias Schoenaerts’u kadroya dâhil etti.

Marion Cotillard, film çekimlerini Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) ile birlikte yürüttü ve sürekli olarak Fransa ile Amerika arasında seyahat yaptı. Birkaç ay sonra da çocuğunu doğurdu.

Marion Cotillard, Jay Leno’ya, denizdeki çekimler sırasında kameranın bozulduğunu ve tamirinin çok uzun sürdüğünü, bu süre zarfında soğuk suda beklediğini ve denizanaları tarafından ısırıldığını söyledi.

Filmin temel aldığı kısa hikâyelerin yazarı Craig Davidson, Toronto Film Festivali’nde filmi izledikten sonra filmin kitaptan daha iyi olduğunu ve ana karakterin kadın olmasının çok isabetli bir karar olduğunu söyledi.

Filmin adı, yüze alınan bir darbe sonucu, dudağın patlaması ve alınan kanın tadını ima ediyor.

Cannes’daki gösterimi sonrası yaklaşık 10 dakika izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Dip Not: 21 Aralık 2012’de yayımlandı, 17 Nisan 2015’de güncellendi.

“De Rouille et D’os (Rust And Bone / Pas ve Kemik)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.