Intouchables (Untouchable / Can Dostum)

The Intouchables

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 82

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2011. imdb: 8,6. rottentomatoes: %75.

Hayata dair ilgi çekici konusu, eğlenceli anlatımı, müzikleri ve özellikle Omar Sy’ın iyi performansıyla Can Dostum, oldukça başarılı bir biyografi komedi drama filmi.

Konu

Geçirdiği yamaç paraşütü kazası sonrası boynundan aşağısı felç olan Philippe (François Cluzet), asabi kişiliği nedeniyle sürekli bakıcı değiştirmektedir. Yine bir bakıcı seçme gününde, karşısına üzerinde oldukça salaş bir kıyafet olan ve patavatsız hareketler sergileyen Driss (Omar Sy) çıkagelir. Tek amacı işsizlik maaşı alabilmek olan Driss, iş görüşmesine geldiğini göstermek için doğrudan Philippe’den imza ister.

Hakkında

Can Dostum’u, Philippe Pozzo di Borgo ve bakıcısı Abdel Sellou’nun gerçek hikâyesinden esinlenerek Olivier Nakache ve Eric Toledano yazdı ve yönetti.

Yapım, Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En iyi Film ödüllerine aday gösterildi.

8,6 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Can Dostum, rottentomatoes’da %75 taze olarak değerlendiriliyor.

9,5 milyon Euro bütçesi olan film, 346 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Olivier Nakache ve Eric Toledano, bir önceki filmleri Tellement Proches’da beraber çalıştıkları Omar Sy ile bir kere daha çalışmak için, gerçek hayatta Abdel adında bir Cezayirli olan bakıcının adını Driss ve milliyetini de Batı Afrikalı olarak değiştirmeye karar verdiler.

Omar Sy, canlandırdığı Driss karakteri gibi Fransa’nın fakir banliyölerinde büyüdü.

Film konunun genel hatları bakımından, bir yıl sonra gösterime giren Fransız-Belçika yapımı Pas ve Kemik’e (De Rouille et D’os / Rust And Bone) benziyor. Fakat ona göre daha eğlenceli bir anlatıma sahip.

Filmin ana tema müziği İtalyan besteci Ludovico Einaudi imzasını taşıyor.

Driss’in sürdüğü spor araba Maserati Quattroporte.

Can Dostum, Hollanda’da,Sarah’ın Anahtarı (Elle s’appelait Sarah / Sarah’s Key) filminin rekorunu kırarak, en fazla gişe yapan Fransız filmi olmayı başardı.

Yapım, Almanya’da 2012 yılının en fazla gişe hasılatı yapan filmi olmayı başardı.

Film, Fransa’da Welcome to the Sticks’den (Bienvenue chez les Ch’tis) sonra en fazla gişe yapan sinema filmi olmayı başardı.

Dip Not: 5 Mart 2013’de yayımlandı, 18 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.