Boyhood (Çocukluk)

Boyhood aka Coukluk

TÜR: Dram. SÜRE: 165 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,2. rottentomatoes: %98.

6 yaşındaki bir çocuğun üniversiteye başlamasına kadar geçirdiği süreci konu alan ve sırf 12 yıl boyunca gerçek zaman akşında çekildiği için bile ön plana çıkan Çocukluk, belgesel kıvamında, “neyse o”cu sunumuyla oldukça sade ve farklı bir drama filmi.

Filmi izlerken illa ki bir karakteri kendinizle ya da sevdiğiniz birileriyle eşleştirdiğiniz için, sonunda, (zamanın geçiciliğini düşünerek) depresif bir ruh haline bürünüyorsunuz.

Oyuncuların gerçek zaman akışındaki değişimleri beyaz perdeye aktarıldığı için aklınıza “Before” üçlemesi geliyor ve evet, onların da yönetmeni Richard Linklater.

Filmde çalan şarkılardan Family of the Year’nun Hero’sunu atlamamak gerek.

Konu

2002 yılında 6 yaşında olan Mason Evans, Jr. (Ellar Coltrane), kız kardeşi Samantha (Lorelei Linklater) ve annesi Olivia (Patricia Arquette) ile birlikte Texas’ta yaşamaktadır. Kocası Mason Sr.’den (Ethan Hawke) boşanmış olan Olivia, yarıda bıraktığı eğitimini tamamlamak için Houston Üniversitesi’ne gitmeye ve taşınmaya karar verir.

Hakkında

Çocukluk’u Richard Linklater yazıp yönetti.

Çocukluk, Altın Küre (drama dalında) ve BAFTA’da En İyi Film ödüllerini Kazandı. Patricia Arquette sergilediği performansla, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Richard Linklater ise, En iyi Yönetmen Altın Küresi’ni kucakladı.

Film toplamda 271 dalda ödüle aday gösterildi ve bunların 151 tanesini kazandı.

8,2 oy ortalaması ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde bulunuyor.

4 milyon dolar bütçesi olan yapım, 44,5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Mayıs 2002’de Linklater, Houston’da yeni bir film projesini çekmeye başlayacağını duyurdu. Amacı bir çocuğun 12 yıllık gelişimini ve çoçuk-ebeveyn ilişkisini beyaz perdeye aktarmaktı. Fakat gerçekte bir çocuğun 6-18 yaşları arasında yaşadığı inanılmaz değişimi beyaz perdeye gerçekçi bir şekilde aktarmanın imkânsız olduğunu anladı. Böylece ne olursa olsun, çekimleri gerçek zamanlı olarak yapmaya karar verdi. Filmin dağıtımcısı IFC, yönetmene her yıl çekimler için 200 bin dolar ya da toplamda bir kezlik 2,4 milyon dolar vermeyi kabul etti ve proje start aldı.

Richard Linklater, evde sürekli şarkı söyleyip dans eden ve filmde yer almak isteyen kızı Lorelei Linklater’in Samantha rolünü oynamasına karar verdi. Fakat çekimlerin üç ya da dördüncü yılında Lorelei, çekimlere olan ilgisini kaybetmişti ve babasından artık oynamak istemediğini söyledi. Çözüm önerisi de karakterin ölmesiydi. Fakat Linklater, bunun planladığı senaryo için çok zalimce olacağını söyleyip kızını reddetti ve oynaması konusunda onu ikna etti.

Richard Linklater, 12 yıllık çekim süresi sırasında hayatını kaybetmesi durumunda, yakın arkadaşı Ethan Hawke’ın projeyi tamamlaması konusunda oyuncuyu ikna etti.

Mayıs 2002’de başlanan çekimler Ağustos 2013’de sona erdi ve toplamda yaklaşık 4000 günlük süreci beyaz perdeye aktarmak için 45 gün çekim yapıldı.

Richard Linklater ve ekibi yılda bir kez toplanıp, Linklater’ın senaryosuna uygun olarak çekim yaptılar. Aslında projenin ilk amacı, yıllık olarak 10-15 dakikalık bir sürü kısa film yaratmaktı. Fakat sonraları proje tek bir filme dönüştürüldü.

Mason Sr.’nin oda arkadaşı Jimmy’yi Charlie Sexton canlandırıyor. Gerçekte de müzisyen olan Sexton, Bob Dylan’la birçok kez turneye çıktı. Bu yüzden, Mason ve Jimmy’nin odasındaki duvarlarda Dylan konulu birçok sanat eseri görebilirsiniz.

Mason Jr.’nin her bir yılı, ortalama olarak 14 dakika beyaz perdede yer alıyor.

Ethan Hawke, filmde oğlu Mason’a 15. yaş günü hediyesi olarak, Beatles üyelerinin solo olarak yayınladıkları şarkılardan, kendisinin derlediği, “Siyah albüm” adında toplama bir albüm armağan ediyor. Gerçekte Hawke, böyle bir albümü, Uma Thurman’dan boşandıktan sonra, kızı Mara’nın psikolojik olarak toparlanması için hazırladı ve armağan etti.

Projenin en başta adı, “İsimlendirilmemiş 12 Yıllık Proje” idi, sonraları isim “12 Yıl”a çevrildi. Fakat film bitirildikten sonra yönetmen, Oscar ödülü kazanan 12 Yıllık Esaret’le (12 Years A Slave) karışacağını düşünerek, filme Çocukluk adını verdi.

Uzun yıllardır dost olan, Linklater ve Hawke’ın her ikisinin de ebeveynleri çocuk yaşlarda boşanmıştı ve babaları sigorta işiyle uğraşıyordu. Filde de Hawke’ın canlandırdığı Mason Sr. karakteri ilerleyen yıllarda sigortacı oluyor.

Filmde değişen zaman dilimi net olarak belli olmuyor. Bu yüzden ekip, pop kültürü, teknoloji ve film müzikleri gibi konulara göndermeler yaparak izleyicinin değişimi fark etmelerine sağladılar.

Lorelei Linklater, filmdeki kardeşi Ellar Coltrane’dan gerçekte sadece 3 ay büyük.

Christopher Nolan, kendi yönettiği Yıldızlararası’na (Interstellar) rağmen, 2014’deki favori filminin Çocukluk olduğunu söyledi.

Patricia Arquette, Richard Linklater’in kendisine rolü teklif etmeden önce, karakterine uygun olmayacak herhangi bir plastik cerrahi operasyon geçirip geçirmediğini sorduğunu söyledi.

Kaliforniya İş Kanununa bağlı De Havilland yasasına göre, 7 yıldan uzun süreli sözleşme yapılamadığı için, hiçbir oyuncuyla uzun süreli sözleşme imzalanmadı.

Amerikan başkanı Barack Obama’nın 2014 yılındaki favori filmi olan Çocukluk’ta, Obama’nın ilk seçim kampanyasını destekler göndermeler yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda Mason’ın üniversitede tanıştığı Nicole, aynı zaman da, Mason’ın saçını kestirdiği sahneden sonra, okulda ona not gönderen kız.

12 yıllık çekim süreci boyunca Ethan Hawke ve Patricia Arquette, gerçek hayatlarında da, boşandılar, yeniden evlendiler ve çocuk sahibi oldular.

Family of the Year – Hero

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.