12 Years A Slave (12 Yıllık Esaret)

12 Years A Slave aka 12 Yillik Esaret

TÜR: Biyografi, Dram, Tarih. SÜRE: 134 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,1. rottentomatoes: %96.

Amerika’nın geçmişiyle hesaplaştığı ve köleliği bir kere daha masaya yatırdığı 12 Yıllık Esaret, sert konusu ve acımasız anlatımıyla, oldukça rahatsız edici ama bir o kadar da başarılı bir biyografik drama filmi.

Konu

New York doğumlu, özgür bir Afroamerican müzisyen olan Solomon Northup, Washington’a kaçırılarak köle pazarında satılır. Bir süre özgür bir adam olduğunu kanıtlamak için uğraşsa da ne ona inanan, ne de dinleyen vardır.

Hakkında

Solomon Northup’un 1853’de kaleme aldığı anılardan John Ridley tarafından uyarlanan 12 Yıllık Esaret’in yönetmen koltuğunda Steve McQueen oturuyor.

Yapım, aday gösterildiği 9 Oscar ödülden, En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Lupita Nyong’o) ve En İyi Uyarlama Senaryo (John Ridley) ödüllerinin sahibi oldu.

22 milyon dolar bütçesi olan film, 188 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

8,1 oy ortalamasıyla film, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

Ivır Zıvır

Northup’un anılarının ilk bilimsel baskısı, 1968 yılında Sue Eakin ve Joseph Logsdon’un eş editörlüğünde gerekli izinler alınmasının ardından redakte edilerek, doğruluğu kanıtlandıktan sonra basıldı.

Filmi senaryolaştıran John Ridley, “kitabı okuduğumda oldukça etkilendim. Ama aynı zamanda kitap hakkında en ufak bir bilgim olmadığı için üzüldüm. Amsterdam’da ulusal bir kahraman olan Anne Frank’ın (Yahudi Soykırımının simge isimlerinden) anılarını yazdığı kitap gibiydi ama ondan 97 yıl önce yazılmış, birinci elden köleliği anlatan bir kitaptı. İşte o an, tüm tutkumu bu kitabı film yapmak için harcamaya karar verdim” dedi.

Solomon’un işkence edilen adamları gördüğü ağaç, gerçekten de zamanında kölelerin işkence edildiği ve ölenlerinin etrafına gömüldüğü ağaçlardan biri.

Yönetmen Steve McQueen, özgür olarak doğan ama sonra köle olmaya zorlanan bir insanın hikâyesi üzerinde kafa yorarken eşi, Solomon Northup’ın biyografisini buldu ve ona verdi. McQueen, Solomon hakkında daha önce hiçbir şey bilmediği için oldukça şaşırdı ve bir an önce film yapmaya karar verdi.

Filmde Michael Fassbender’in alkolik bir karakteri daha iyi resmetmesi için makyaj sanatçısı oyuncunun bıyıklarına alkol sürdü. Böylece sahne çekimlerinde diğer oyuncular kokudan ötürü onun çok fazla içtiğini düşünüyorlardı.

Chiwetel Ejiofor, Steve McQueen’in başrol teklifini en başta geri çevirdi. Fakat bir süre sonra yönetmenin ona sunduğu, hayatının rol fırsatını oynama korkusunu aştığını fark etti ve rolü kabul etti.

Chiwetel Ejiofor, rolüne hazırlanmak için keman dersleri aldı ve Louisiana çiftlik kültürü hakkında araştırma yaptı.

Steve McQueen’in kızı, Sarah Paulson’ın rol testini izledikten sonra oyuncuyu korkutucu bulduğu için babasından ev sahibesi Epps rolünü ona vermesini önerdi.

1841 Amerika’sında Ford, Solomon Northup’ı 1000 dolar ve Eliza’yı 700 dolara satın alıyor. Bu meblağ günümüzde yaklaşık olarak sırasıyla 27.000 ve 19.000 dolar değerinde.

Michael Kenneth Williams, gerçekte yaşanmış acı verici sahnelerin film için yeniden canlandırıldığı sahneleri çekerken duygusal çöküntü yaşadığını ve bir sahne sonrası haykırarak ağladığını ifade etti.

Louisiana’daki dış çekimler, tek kamerayla 35 günde yapıldı.

Steve McQueen, Solomon Northup’ın biyografinin ilk kez 1853’de yayınlandığını ve o günlere göre çok büyük ilgi gördüğünü, filmden sonra da kitabın tekrar en çok satılan listesinde geri döndüğünü söyledi.

Filmin yapımcılarından biri olan ve ufak bir rolle kamera karşısına geçen Brad Pitt, filmde yer alma konusunda ısrar etmediğini ama filmde yer alırsa daha kolay bütçe bulabileceklerini düşündüğünü söyledi.

12 Yıl Köle, Lupita Nyong’o’nun ilk filmi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Michael Fassbender, tecavüz sahnesinden sonra bir süre kendisinden geçti.

Petsy’nin Epps tarafından zincirlenip kırbaçlanması yaklaşık 4 dakika sürüyor.

Filmde toplam 7 kişi ölüyor.

Dip Not: 14 Nisan 2014’de yayımlandı, 10 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.