Le Passe (The Past / Geçmiş)

Le Passe aka The Past aka Gecmis

TÜR: Dram, Gizem. SÜRE: 130 Dk. ÜLKE: Fransa, İtalya, İran. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,9. rottentomatoes: %93.

Acı çeken, geçmişlerinden ve aslında kendilerinden kaçmaya çalışan, vicdanlarını aklamaya çabalayan insanların, birbiri içine geçen hikâyelerini en ince ayrıntısına kadar işleyen Geçmiş, başarılı bir gizem drama filmi.

Filmi izlerken Asghar Farhadi’nin öne çıkan tüm karakterlerinin tıpkı Ayrılık’ta (Jodaeiye Nader az Simin / A Separation) olduğu gibi, herkes kadar suçlu ama aynı zamanda herkes kadar masum, herkes kadar suçsuz ama aynı zamanda herkes kadar günahkâr olduklarını fark ediyorsunuz.

Konu

Eşi Marie’den (Bérénice Bejo) 4 yıldır ayrı olarak İran’da yaşayan Ahmad (Ali Mosaffa), boşanma davalarının son duruşması için Fransa’ya gelir. Daha önceki evliliklerinden 2 tane kızı olan Marie, Samir (Tahar Rahim) adında bir başka İran’lıyla evlenmek üzeredir ve Samir’in oğlu Fouad (Elyes Aguis) da onlarla birlikte kalmaktadır. Marie, Ahmad’dan Samir ile evlenmesine sert bir şekilde karşı çıkan 16 yaşındaki büyük kızı Lucie (Pauline Burlet) ile konuşmasını ve onu ikna etmesini ister.

Hakkında

Geçmiş’i de Asghar Farhadi yazıp yönetti.

En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sinin aday gösterilen film, Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı ve En İyi Kadın Oyuncu (Bérénice Bejo) ile Ecumenical Jury ödüllerinin sahibi oldu.

11 milyon dolar bütçesi olan yapım, 12 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Ali Mosaffa, çekimlerin başlamasına iki ay kala eşi Leila Hatami’nin yardımlarıyla Fransızca öğrendi.

Asghar Farhadi, senaryoyu Farsça yazdı ve Fransızcanın ritmini daha iyi anlayabilmek amacıyla iki yıl boyunca Fransa’da yaşadı. Böylece senaryonun tam olarak çevrilebildiğinden emin oldu.

Yönetmen Asghar Farhadi, Fransızca bilmediği için çekimlerde tercüman kullandı.

Marion Cotillard, başrol için kadrodaydı fakat Pas ve Kemik’in (De Rouille et D’os / Rust And Bone) çekimleri için Fransa – Amerika arasında sürekli seyahat ettiği için program tarihleri çakıştı ve kadrodan çıkartıldı. Yerine Bérénice Bejo kadroya dâhil edildi.

Çekimler toplam 4 ay sürdü ve yönetmen Farhadi, çekim öncesinde 2 ay prova yapılmasında istedi.

Pauline Burlet, filmde annesi rolünü oynayacak olan Marion Cotillard’a olan benzerliğinden ötürü kadroya alınmıştı fakat sonraları Cotillard yerini Bérénice Bejo’ya bıraktı.

Dip Not: 12 Ocak 2014’de yayımlandı, 3 Temmuz 2015’de güncellendi.

“Le Passe (The Past / Geçmiş)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.