Jodaeiye Nader az Simin (A Separation / Ayrılık)

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 33

TÜR: Dram. SÜRE: 123 Dk. ÜLKE: İran. YAPIM YILI: 2011. imdb: 8,4. rottentomatoes: %99.

Fakirlik, çaresizlik, kendini ispatlama/güçlü görünme çabaları, gitgide boğazlarını sıkan çemberden çıkma uğraşları ve inanç üzerine kurulmuş, yaşanmış ya da yaşanması olası “gerçek” bir öyküyü konu alan Ayrılık, oldukça başarılı bir drama filmi.

Hiç müzik kullanılmayan filmde duygu hallerini anlatmak oyuncuların mimiklerine kalıyor ve en büyüğünden en ufağına kadar tüm oyuncular bunun hakkını veriyorlar. Bu sayede, anlatımdaki yalınlık ve gerçekçilik çok etkileyici bir boyuta yükseliyor ve oyuncuyla daha kolay empati kurmanızı sağlıyor.

Konu

14 yıllık evli olan ve artık ailesi ile birlikte yurtdışında yaşamak isteyen Simin (Leila Hatami), babası Alzheimer hastası olan ve onu bırakmak istemeyen kocası Nader’e (Peyman Moadi) boşanma davası açar. Fakat 11 yaşındaki kızı Termeh (Sarina Farhadi) bu ayrılığın gerçekleşmesini istemediği için babası ile kalmayı tercih eder. Bunun üzerine eli kolu bağlanan Simin evi terk eder. Nader, babasının bakımı için, kocası 3-4 aydır işsiz olan Razieh’i (Sareh Bayat) işe alır. Razieh küçük kızı ile birlikte Nader’in babasına bakmaya başlar. Fakat babasının bakımı zordur ve Razieh 4 aylık hamiledir.

Hakkında

Ayrılık’ı Asghar Farhadi yazıp yönetti.

2011’de Altın Ayı, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi olan film, 2012’de Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da “En İyi Yabancı Dilde” kategorisine aday olup, Oscar ve Altın Küre’de ödülleri kazandı.

Toplam 110 tane ödüle aday olan film bunların 82 tanesini kazandı.

8,4 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Ayrılık, rottentomatoes’un da en iyi 100 filmi listesinde bulunuyor.

500 bin dolar bütçesi olan film, (İran’da 3 milyon dolar) dünya genelinde 23 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Asghar Farhadi, filmin hikâyesini, “Alzheimer hastası olan babasını yıkayan bir adam” fikrinden yarattı.

Filmde Termeh rolünü, yönetmenin gerçek kızı Sarina Farhadi canlandırıyor. Farhadi, Berlin Film Festivali’nde Leila Hatami’yle birlikte En İyi Kadın Oyuncu Gümüş Ayı’sının sahibi olmayı başardı.

Filmin büyük bir bölümü el kamerasıyla çekildi.

Ayrılık, Oscar, Altın Küre ve Altın Ayı ödülleri kazanan ve En İyi Senaryo dalında Oscar’a ve BAFTA’da ödüle aday olan ilk İran filmi olmayı başardı.

Ayrılık’tan 6 yıl sonra yönetmen Farhadi, Satıcı (Forushande / The Salesman) filmiyle hem kendi adına hem de İran adına ikinci kez Oscar ödülünü kazandı.

Filmin açılışında yer alan fotokopi sahnesinde, Farhadi’nin 2006’daki Çarşamba Ateşi (Chaharshanbe-soori) filminde boşanan bir çifti canlandıran Hediyeh Tehrani ve Hamid Farokhnezhad’nin nüfus cüzdanları da kullanıldı.

Farhadi’nin bir ödül töreninde, sürgünde olan İranlı film yapımcısı ve muhalif Mohsen Makhmalbaf ile hapsedilmiş siyasi yönetmen Jafar Panahi’nin ülkeye geri dönmesini görmeyi istediğini belirtmesi üzerine, Eylül 2010 tarihinde Kültür ve İslami Rehberlik Bakanlığı tarafından yönetmenin film çekmesi yasaklandı. Farhadi’nin sözlerinin yanlış anlaşıldığını iddia etmesinden ve sözlerinden dolayı özür dilemesinden sonra yasak ekimin başında kaldırıldı.

Filmin orijinal adı; Nader ve Simin’in Ayrılıkları.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Nader’in Razieh’i çalmakla suçladığı paraya ne olduğu konusu çoğu izleyici için soru işareti olarak kaldı. Oysa filmin başında Simin, bu parayı taşınmasına yardımcı olan nakliyecilere ödüyor.

Dip Not: 29 Ocak 2012’de yayımlandı, 5 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.