Prisoners (Tutsak)

Prisoners aka Mahkumlar

TÜR: Suç, Dram, Gizem. SÜRE: 153 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,1. rottentomatoes: %82.

Kaybolan bir kız çocuğunu arayan ebeveynlerin değişimlerini anlatan Tutsak, yüksek doz drama ve daral bir konuyu işlese de, kurgu, oyunculuklar ve ters köşe sahneleriyle oldukça başarılı bir suç gizem gerilim filmi.

Filmdeki tüm karakterlerin olaylar ışığında duygusal dönüşümleri oldukça ayrıntılı ve başarılı bir şekilde işleniyor.

Konu

Keller (Hugh Jackman) ve Grace Dover (Grace Dover) çiftinin küçük kızı Anna (Erin Gerasimovich) ile Franklin (Terrence Howard) ve Nancy Birch çiftinin (Viola Davis) küçük kızı Eliza (Zoe Borde), aileleri evde Noel kutlaması yaparken dışarı çıkarlar ve bir daha kendilerinden haber alınmaz. Aileler uzunca bir süre kasabada arama yaptıktan sonra polise haber verirler. Akıllarına gelen tek şüpheli 10 yaşında bir çocuğun IQ’suna sahip olan Alex Jones’dur (Paul Dano).

Hakkında

Aaron Guzikowski’nin senaryosunu yazdığı Tutsak’ın yönetmen koltuğunda Denis Villeneuve oturuyor.

Yapım, En iyi Sinematografi dalında Oscar’a aday gösterildi.

Film, 8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

46 milyon dolarlık bütçesi olan Tutsak, 122 milyon dolar gişe hasılat elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin başında Anna ve Joy, Birch’lerin evinde, kafesteki beyaz bir fareyle oynuyorlar. Sonralar Keller, Alex’i kendi başına bulmaya karar verdiğinde siyah bir fare ekrana geliyor. Bunlar Keller Dover’ın inançlı bir adamdan günahkâr birine dönüşmesine dair yapılan “önceden ima etme” (foreshadowing) kareleri.

Dedektif Loki’nin (Jake Gyllenhaal), birçok sahnede mason yüzüğü taktığı net olarak görünüyor.

Yönetmen Denis Villeneuve, çekiç sahnesi için Hugh Jackman’dan olabildiğince acımasız olmasını istedi.

Kızı kaçırılan bir babayı canlandıran Hugh Jackman, Cennetimden Bakarken’deki (The Lovely Bones) benzer bir rol için düşünülmüş ama sonradan vazgeçilmişti. Onun yerine rolü Mark Wahlberg oynadı. Wahlberg, aynı zamanda bu filmde başrol için düşünülen oyuncular arasındaydı.

Alex’in teyzesinin adı Holly Jones, aynı zamanda 2003 yılında Toronto’da kaçırılan ve öldürülen 10 yaşındaki kızın da adı.

Denis Villeneuve, Düşman’da (Enemy) beraber çalıştıkları ve çok iyi anlaştıkları Jake Gyllenhaal’ı herhangi bir rol testine gerek duymadan kadroya aldı.

Leonardo DiCaprio, Keller rolü için uzun süre düşünülen adaylardan biriydi.

Açılışta filmin ismi haricinde hiçbir oyuncu adı yer almıyor.

Filmin senaryosu 2009’da “yılın, filme çekilmemiş en iyi senaryosu” seçilmişti.

Filmin reytingi en başta +17 yaş sınırındaydı. Fakat “ağır” sahnelerde yapılan bir takım kesintiler sonrası reyting “R”ye (-17 ebeveynleriyle birlikte izleyebilir) düşürüldü.

Hugh Jackman, en başlarda Antoine Fuqua’nun yönetmenliğinde projeye dâhil oldu. Fakat sonraları her ikisi de projeden çıkarıldı ama Jackman birkaç yıl sonra yine başrol oyuncusu olarak kadroya geri döndü.

Filmde yer alan gazetelerden birindeki makaleyi yazarı olarak Aaron Guzikowski görünüyor. Bu isim senaryonun yazarı.

Dedektif Loki (Jake Gyllenhaals), Bob Taylor’ın defterine bakarken son sayfada Bob’un çizdiği bir tavşan görüyor. Tavşan, Gyllenhaals’nin meşhur filmi Karanlık Yolculuk’taki (Donnie Darko) tavşana oldukça benziyor.

Filmin ilk kurgusu 3 saatti.

Çekimler tamamlandıktan sonra filmde kullanılan tüm giysiler, Yetişkin ve Çocuk Özürlüler için satış yapan FODAC adında bir yardım kuruluşuna bağışlandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde Holly’nin Keller’a “biraz daha su içer misin?” sorusu, Melissa Leo tarafından doğaçlama olarak yapıldı. Oyuncu, Hugh Jackman’ın sahnedeki rolü gereği, daha gerçekçi görünmesi için yeterince su içmediğini düşünerek ona biraz daha su içmesini teklif etti.

Dip Not: 12 Ocak 2014’de yayımlandı, 2 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.