John Fante’nin 1933 yılında yazdığı Los Angeles Yolu’nda yarattığı ve kendi yarı-gerçek hayatını anlattığı Arturo Bandini karakterinin yer aldığı 4 tane kitap var. Bunlardan Toza Sor (1939 – 1980, Parantez – 2000) ve Bunker Tepesi Düşleri‘ni (1982, Parantez 2001) daha önce okumuş ve çok sevmiştim. Diğer iki kitabı da sahaflarda ararken Nisan ayında Pınar‘dan çok güzel bir asist geldi ve 9 yıl aradan sonra Bahara Kadar Bekle, Bandini’nin Parantez tarafından tekrar basıldığını öğrendim.
Fante’nin 1938’de kaleme aldığı ve yayınlanan ilk kitabı olan Bahara Kadar Bekle, Bandini, Artro Bandini kronolojisi’nin ilk kitabı.
Duvar ustası Svevo Bandini, kış nedeniyle iş bulamamakta ve evine para getiremediği için büyük bir utanç ve çaresizlik duymaktadır. Eşi Maria Bandini, oldukça dindar bir kadındır ve iyi bir anne olmak ve 3 küçük çocuğuna iyi bakabilmek için elinden geleni yapmaktadır. 14 yaşındaki Artro Bandini ise annesi ve babası ile kardeşleri August ve Federico’nun arasında yer almaktadır. Yaşının verdiği kırılganlıkla her şeyden, herkesten nefret etmektedir. Annesinin dindarlığından, sürekli dua etmesinden ve babasına karşı çıkmamasından, babasının sinirli ve kızgın halinden, kardeşlerinin “çocuk”luğundan, kışın beysbol oynamasını engellemesinden, öğretmenlerinin disiplininden, sürekli küçümsenen İtalyanlığından, aksanından nefret etmektedir. Artro’nun bu dünyada sevdiği sadece iki şey vardır. Biri 2 yıldır aynı sınıfta yer alan bir başka İtalyan ailenin kızı olan Rosa, diğeri ise beysbol.
Kitap, (diğerlerinde olduğu gibi yine) inanılmaz sade bir dile, anlatıma ve oldukça derinden seyreden bir hüzne sahip. Fante, olayları anlatırken karakterleri o kadar güzel tanımlıyor ki (tabi bunda Avi Pardo’nun da hakkını vermek gerek) bir anda karşınızda canlandıklarını düşlüyorsunuz. Daha önce kitapta yer alan ve oldukça sevdiğim bir bölümü yazmıştım. O bölüm aslında şu an yazdıklarımın birer kanıtı…
Bahara Kadar Bekle, Bandini’de Fante, daha önce okuduğum kitaplarına göre farklı bir üslup kullanmış. Hikayeyi bazen baba Svevo, bazen de Artro’nun gözünden anlatmış. Oysa diğer kitaplarında olayları sadece Artro Bandini’nin gözlerinden görüyorduk.
Kitaptan bir bölüm…
“Bahara Kadar Bekle, Bandini (Wait Until Spring, Bandini, 1938), John Fante” üzerine bir yorum