The Piano (Piyano)

The Piano aka Piyano

TÜR: Romantik, Dram, Müzik. SÜRE: 121 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1993. imdb: 7,6. rottentomatoes: %90.

Holly Hunter’ın Oskar dahil 15 farklı ödül töreninde En İyi Kadın Oyuncu ve Anna Paquin’in 3 farklı ödül töreninde En İyi Yardımcı Kadın oyuncu ödülünü kazandığı Piyano, nefis bir drama filmi.

Anna Hunter’ın ağlamadan ama şekilden şekile giren yüz mimikleri ile yaşadığı dramı anlatışı muhteşem! 11 yaşındaki Anna Paquin’in heyecanlı, masalımsı anlatımları, etkileyici ağlama sahneleri ve Ada’nın duygularını aktarırken kendi mimiklerini eklemesi çok nefis!

Ayrıca filmin başında ve sonunda Ada’nın iç sesinin 6 yaşında bir kız çocuğu olması da filmin en zekice düşünülmüş ayrıntılarından…

Konu

6 yaşından sonra nedensiz bir şekilde konuşmayı bırakan Ada McGrath (Holly Hunter), kızı Flora McGrath’ı (Anna Paquin) da yanına alıp hiç tanımadığı Alisdair Stewart (Sam Neill) ile evlenmek üzere Yeni Zelanda’ya gider. Sessizliğinde sesi olan piyanosunun doğa şartları nedeniyle kumsaldan eve götürülememesi üzerine Ada büyük bir üzüntü duyar. Piyanosuz yapamayacağını anlayan Ada, Stewart’ın arkadaşı George Baines’den (Harvey Keitel) kendisini kumsala götürmesini ister.

Hakkında

1993 yapımı Piyano’yu Jane Campion yazıp yönetti.

Film 1994 Oscarlarından En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dalında 3 ödül kazandı.

En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar ödülünü kazanan 11 yaşındaki Anna Paquin, Oscar ödülleri tarihinde bu kategoride ödül alan en genç ikinci oyuncu oldu. Şu ana kadar bu ödülü alan en genç oyuncu 10 yaşındayken Paper Moon’daki rolüyle ödülü kucaklayan Tatum O’Neal.

Piyano, 1993 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül olan Altın Palmiye’yi Elveda Cariyem (Ba Wang Bie Ji / Farewell My Concubine) ile paylaştı.

7 Milyon dolar bütçesi olan film dünya genelinde 140 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek inanılmaz bir başarıya imzasını attı.

Ivır Zıvır

Piyano Nirvana’nın efsanevi lideri Kurt Cobain’in izlediği son filmi.

11 yaşında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarını kazanan Anna Paquin, 2009’da David Letterman’a filmi yakın bir zaman önce ilk kez izlediğini söyledi.

Holly Hunter, filmdeki piyano sahnelerinde kendisi çaldı.

Michael Nyman’ın imzasını attığı filmin müzikleri en çok satan albümler listesine girmeyi başardı.

Jane Campion, Cannes’da Altın Palmiye ödülünü kazanan ilk kadın yönetmen olmayı başardı. Fakat doğum yaptığı için ödül törenine katılamadı.

7 dalda Oscar ödülüne aday olan filmde sadece En İyi Sinematografi dalındaki aday Stuart Dryburgh erkek. Diğer 6 ödül için adaylar tamamı kadın.

15 farklı ödül töreninden En iyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan Holly Hunter’dan önce Ada rolü için; Sigourney Weaver, Anjelica Huston, Jennifer Jason Leigh, Isabelle Huppert, Juliette Binoche ve Madeleine Stowe’la görüşüldü.

Film boyunca Flora’nın adı hiç kullanılmıyor.

Flora rolü için Holy Hunter gibi ufak tefek olan ve ona benzeyen 9-13 yaşları arasında 5000 oyuncu arasından seçim yapıldı.

Bazı eleştirmenler, filmin senaryosunun Jane Mander’in The Story of a New Zealand River ve Fransız masalı Bluebeard’tan esinlendiğini iddia ettiler.

Dip Not: 8 Mayıs 2011’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.

“The Piano (Piyano)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.