The Village (Köy)

The Village aka Koy

TÜR: Drama, Gizem, Gerilim. SÜRE: 108 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2004. imdb: 6,5. rottentomatoes: %43.

Özellikle her karesinde inanılmaz bir görsel doygunluk sunan sinematografisiyle ve gizemli konusuyla Köy, hoş bir gerilim drama filmi.

Michael Nyman’ın Piyano’sundaki (The Piano) drama ve John Ottman’ın Olağan Şüpheliler’indeki (The Usual Suspects) gerilim duygularının karışımı bir his yaşatan, James Newton Howard imzalı film müzikleri tek kelimeyle muhteşem.

Konu

Orman içindeki küçük bir köyde yaşayan aileler, ormanda yaşadıklarına inandıkları yaratıklar yüzünden kasabanın dışına çıkmamaktadırlar. Büyükler yeni nesillere, yıllar önce yaratıklarla bir anlaşma yapıldığını ve her iki tarafın da birbirinin alanını ihlal etmemeye söz verdiğini söylerler. Bu yüzden onlardan ormana girmemelerini ve kasabada kalmalarını öğütlerler. Fakat gençlerden bazıları ormanın arkasında neler olduğunu merak etmektedirler.

Hakkında

Köy’ü M. Night Shyamalan yazıp yönetti.

Yapım, En İyi Müzik dalında Oscar ödülüne aday gösterildi.

60 milyon dolar bütçesi olan film, 257 milyon dolar gişe hasılatı elde etmesine rağmen, rottentomatoes’da %43 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Joaquin Phoenix, oyuncuların 19. Yüzyıl atmosferine hazırlanmaları için yapılan çalışmalar sırasında, Bryce Dallas Howard’ın filmde kullandığı tahta bastonu yaptı ve üzerine Howard’ın karakteri olan Ivy ismini kazıdı.

Sigourney Weaver, senaryoyu okuduktan sonra iki hafta boyunca kâbus gördüğünü söyledi.

Lucius Hunt rolü doğrudan Joaquin Phoenix için yazıldı.

Yönetmen, Bryce Dallas Howard’ın, sahnedeki performansını gördükten sonra, rol testine gerek duymadan Ivy rolünü verdi.

Filmin orijinal adı Odun (The Wood) idi. Fakat yapım aşamasında aynı adlı başka bir film olduğu öğrenilince adı Köy olarak değiştirildi.

Film setinin hazırlanması 11 hafta sürdü ve 300 kişi görev aldı.

Ivy Walker, rolü için Jessica Biel ve Kate Hudson düşünülen kadın oyuncular arasındaydı.

Filmin senaryosu yazılırken uzak gibi görünse de, 1933 yapımı King Kong ve Emily Brontë’nin 1847’de kaleme aldığı Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights) romanlarından esinlenildi. King Kong’dan çıkarılan birincil mesaj, yırtıcı bir yaratığın insanlara yaşattığı korkuydu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film, Margaret Peterson Haddix’in 1996’da yayınladığı Zamanın Dışına Kaçmak (Running Out of Time) adlı gençlik romanıyla ciddi benzerlikler taşıyor. Roman 1800’lerde olduklarına inanan ama günümüzde yaşayan insanların bulunduğu bir köyde geçiyor. Kadın karakter tıbbi yardım arıyor ve köyün büyükleri çocukların dış dünyayı öğrenmemeleri için gayret sarf ediyorlar. Yazar Haddix, M. Night Shyamalan’ı eser hırsızlığı yüzünden dava edeceğini söylese de, Shyamalan, sunulan benzerlikleri “değersiz” olarak nitelendirdi.

Filmin sonunda orman bekçisinin okuduğu gazetenin tarihi, 30 Temmuz 2004. Ki bu tarih aynı zamanda, filmin yayınlandığı tarih.

Aniden bastıran ve 35 santime kadar ulaşan kar yağışı nedeniyle çekimlere ara verilmesi düşünüldü. Fakat gece yağan yağmur sabah karların erimesini sağladı ve çekimlere devam edildi. Filmde Noah’ın düştüğü çukurun çamur olma sebebi de bu kar yağışıydı.

Dip Not: 10 Şubat 2013’de yayımlandı, 15 Mayıs 2015’de güncellendi.

James Newton Howard – The Gravel Road

James Newton Howard – Rituals

“The Village (Köy)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.