Eva

Eva

TÜR: Dram, Fantezi, Bilim Kurgu. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: İspanya. YAPIM YILI: 2011. imdb: 6,3. rottentomatoes: %40.

Yapay zekâyı konu alan Eva, gerilimli ve gizemli atmosferi, güzel anlatımı ve görsel efektleriyle ilgi çekici bir bilim kurgu filmi.

Konu

İnsanlarla robotların beraber yaşadığı 2041 yılında, sibernetik mühendisi olan Alex Garel (Daniel Brühl), bir görev için yıllar önce ayrıldığı Santa Irene’deki Robot Fakültesine çağırılır. Görevi ilk kez yapılması planlanan “özgür” yapay zekâlı bir çocuk robotunun duygusal zekâsını oluşturmaktır. Önce göreve sıcak bakmasa da sonrasında kendisine bir çocuk model aramaya başlar. Bir gün karlarla kaplı sokakta arabasıyla yol alırken, 10 yaşlarında Eva’yı (Claudia Vega) görür ve onunla konuşmaya başlar.

Hakkında

Sergi Belbel, Cristina Clemente, Martí Roca ve Aintza Serra’nın senaryosunu yazdığı Eva’nın yönetmen koltuğunda Kike Maillo oturuyor.

Yapım, aralarında Goya ve Gaudi’nin de bulunduğu birçok film festivalinde özellikle En İyi Yeni Yönetmen ve En İyi Görsel Efekt dallarında ödüller kazandı.

Ivır Zıvır

Yapımla ilgili yapılan eleştirilerde film, Frankenstein, Metropolis, Ölüm Takibi (Blade Runner) ve Yapay Zekâ (Artificial Intelligence: A.I.) gibi filmlerle karşılaştırdılar.

Filmin orijinal halinde, konunun geçtiği dönemden 10 yıl öncesini anlatan, 22 dakikalık bir giriş bölüm vardı fakat kurguda çıkartıldı. İlgili bölüm DVD ve Bluray sürümlerinde mevcut.

Genç Claudia Vega, altı ayda görüşülen 3000 aday arasından role uygun bulundu.

Eva, yönetmen Kike Maillo’nun ilk uzun metrajlı filmi.

Film Amerika’da sınırlı sayıda sinemada 13 Mart 2015’de gösterime girdi.

Dip Not: 15 Temmuz 2013’de yayımlandı, 5 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.