TÜR: Romantik, Dram, Bilim Kurgu. SÜRE: 106 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1997. imdb: 7,8. rottentomatoes: %82.
Genelde Piyano’nun (The Piano) tema müziği ile tanınan Michael Nyman’ın gizemli ve gerilimli tınıları eşliğinde sunulan Gattaca, özellikle DNA ve genetik ile insan ruhu arasında kurduğu köprüyle nefis bir bilim kurgu filmi.
Gattaca’nın enteresan ayrıntılarından biri, konunun 21. yüzyılda geçmesine rağmen araba ve kıyafetlerin 1950’lerden olması.
Konu
21. yüzyılda genetik mühendisliği oldukça ilerlemiştir. Doğan çocukların kusursuzlaştırılması sayesinde “diğer” insanlar yaşamları boyunca “gen ayrımcılığı” ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Normal koşullarda doğan insanların genetiği ile oynananlarla rekabet etmeleri mümkün bile değildir. O yüzden alt sınıflara ait daha basit işlerde çalışıp, yaşarlar ve ölürler. Ama insan ruhu, genetikten bağımsızdır.
Hakkında
1997 Amerikan yapımı Gattaca’yı Andrew Niccol yazıp yönetti.
Film, Uluslararası Katalonya Film Festivali’nde kazandığı En İyi Film ve Müzik ödülleri haricinde ciddi bir ödül kazanamadı.
36 milyon dolarlık bütçesi olan yapım, sadece 13 milyon dolar gişe hasılatı kazandı.
Ivır Zıvır
Film “gen ayrımcılığı” konusunu gündeme taşıdı.
Gattaca: DNA dizisi veya genetik diziyi tanımlamak için kullanılan A, C, G, ve T harflerinden üretildi. Filmin sonunda ekrana gelen, oyuncu ve çalışan isimlerinde bulunan ilgili harflerin mavi ile işaretlenmesi de ilginç bir ayrıntı.
Gattaca’nın ilk sürümü sırasında, “çocuklarınızın genetik haritasını tasarlamak için bizi arayın” diye bir reklam kampanyası yapıldı. Binlerce insan arayarak çocuklarının genleriyle oynamak istediklerini belirttiler.
Gattaca’da ilk kez yönetmenlik deneyen Niccol, bir yıl sonra büyük beğeni toplayan Truman Şov’u (Truman Show) yazdı.
Filmde FBI ajanlarından Hoover adıyla bahsediliyor. Bu gönderme efsanevi G-man J. Edgar Hoover’a bir gönderme. Ama aslında aynı zamanda, DNA örneklerini almak için kullanılan süpürgelerin markasına da zekice bir gönderme.
Filmin ilk senaryosunda ismi belirlenmemişti. Sonrasında, Hristiyanlıktaki “Tanrı dünyayı 6 günde yarattı, 7. gün dinlendi” düşüncesine bir gönderme yaparak 8. Gün olmasına karar verildi. Fakat filmin yayınlanma tarihindeki gecikmeler sırasında aynı adla bir Belçika filmi yayınlanınca filmin adı değiştirildi.
Filmde Gattaca şirketinin merkez binasının adresi olarak, Esperanto gösteriliyor. Bu kelime 19. yy’da “ortak bir dil” olması için üretilen yapay bir dilin adı.
Filmin yıldızları Uma Thurman ve Ethan Hawke çekimler sırasında birlikteydiler ve sonrasında evlendiler.
Dip Not: 13 Ekim 2013’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.
Michael Nyman – The Morrow