Kurt Cobain: Montage of Heck (Kurt Cobain: Kahrolası Montaj)

Kurt Cobain Montage of Heck aka Kurt Cobain Kahrolasi Montaj

TÜR: Belgesel, Biyografi, Müzik. SÜRE: 145 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 7,6 rottentomatoes: %98.

Son 25 yılın en büyük rock yıldızlarından biri olarak gösterilen Nirvana’nın kurucusu Kurt Cobain’in yaptığı müzikten çok, iç dünyasına odaklanan ve buhranlarla dolu sıkıntılı iç yaşamını konu alan Kurt Cobain: Kahrolası Montaj, çok başarılı bir biyografik müzik belgeseli.

Kurt Cobain’in kendi notları ve karalamalarından yapılan kolajlar ve birçoğu ilk kez gün yüzüne çıkan çocukluğuna, eşi Courtney Love’la yaşamlarına ait ev videoları oldukça ilgi çekici.

Konu

1987-1994 yılları arasında tüm dünyada fırtına gibi esen Nirvana’nın solisti Kurt Cobain’in ailesinin desteğiyle hazırlanan Kurt Cobain: Kahrolası Montaj, sanatçının hüzün dolu iç yaşamını beyaz perdeye aktarıyor.

Hakkında

Kahrolası Montaj’ı, Brett Morgen yazıp yönetti.

Yapım, rottentomatoes’ın en iyi 100 belgesel listesinde yer alıyor.

Filmin Amerika’daki sınırlı sayıdaki gösteriminin ilk iki gününde 107 bin 55 dolar gişe hasılatı elde edildi.

Ivır Zıvır

Kahrolası Montaj adını, Kurt Cobain’in çıraklık eseri olan ve Nirvana’nın ilk albümü Bleach yayımlanmadan önce (1987-89 arası) babasının ve kendi arşivinden yararlanarak, araya bazı demo parçalarını ve çeşitli absürt ses kayıtlarını ekleyerek oluşturulan biri 36 ve diğeri 19 dakikalık iki ses kaydından alıyor.

Yapım, Kurt Cobain’in ailesinin işbirliğiyle yapılan ilk Kurt Cobain belgeseli olma özelliği taşıyor.

Brett Morgen, Cobain’in kızı Frances Bean Cobain’in filmin Sundance’teki ilk gösterimini izledikten sonra kendisine sarılarak “görmek istediğim filmi yaptınız” dediğini ifade etti.

Belgeselin yapım fikri Kurt Cobain’in dul eşi Courtney Love’dan geldi.

Yönetmen Brett Morgen ve ekibi, belgesel için 2007’de çalışmaya başladı ve 8 yıl boyunca Kurt Cobain’in ailesi ve yakınlarının arşivleri üzerinde araştırma yaptı.

Yönetmen Morgen, the Guardian’a verdiği röportajda sesi titreyerek, Cobain’in kızı Frances’ın babası öldüğünde 2 yaş civarlarında olduğunu ve ona ait hiçbir anısının olmadığını, belgeselde daha önce hiç görmediği ve olduklarından bile haberinin olmadığı, babasına ait videolar, notlar ve mektupların yer aldığını ifade etti.

Yönetmen Brett Morgan, Nirvana’nın bateristi Dave Grohl’u da belgesele katmayı planladığını ama sanatçının Sonic Highways’in çekimleriyle meşgul olduğunu, uygun olduğu da kendisinin filmin son halinden memnun olduğu için sanatçıyı eklemekten vazgeçtiğini söyledi.

Morgen, belgeseldeki röportajlar için model olarak 1974 yapımı Lenny filmini örnek aldı.

Frances, Cobain’in ebeveynlerinin ve kız kardeşinin, Kurt hakkında ilk kez bir belgesel için konuşmaları konusunda, onları ikna etme konusunda yardımcı oldu.

Courtney Love belgeseli, “20 yılda Kurt’a yakınlaşabildiğim kadar yakın” diye tanımladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.