Män Som Hatar Kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo / Ejderha Dövmeli Kız)

TÜR: Suç, Gizem, Dram. SÜRE: 152 Dk. ÜLKE: İsveç. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,8. rottentomatoes: %86.

BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülünü kazanan İsveç yapımı Ejderha Dövmeli Kız, kurnazca hazırlanmış olay kurgusu, gizemli anlatımı, atmosferi ve oyunculuklarıyla, oldukça başarılı bir suç drama filmi.

Konu, Noomi Rapace’e (Lisbeth Salander) BAFTA’da En İyi Kadın Oyuncu ödülüne adaylık kazandıran performansı ve İskandinavya ile özdeşleşmiş “kış” atmosferi, sizi filmin içine çekiyor.

Konu

2002’de Millenium dergisinde yayıncı olan Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), milyarder Hans-Erik Wennerström (Stefan Sauk) hakkında yayınladığı yazılardan ötürü, mahkeme tarafından iftira suçuyla cezalandırılır. Bu arada, şartlı olarak tahliye edilmiş ve gözetim altında tutulan hacker Lisbeth Salander (Noomi Rapace), Henrik Venger (Sven-Bertil Taube) tarafından Blomkvist’i araştırması için kiralanmıştır. Lisbeth’in verdiği bilgilerin ışığında Venger, Blomkvist’den, 1966’da ortadan kaybolan yeğenini araştırmasını ister. Çünkü zengin ailesinden birinin yeğeninin kaybolmasından sorumlu olduğunu düşünmektedir.

Hakkında

41 ülkede 21 milyon satan İsveçli yazar Stieg Larsson’un Millennium Üçlemesinin ilk kitabından Nikolaj Arcel ve Rasmus Heisterberg tarafından uyarlanan filmi, Niels Arden Oplev yönetti.

Toplam 45 ödüle aday olan film 18 tanesini kazandı. Bunlardan en önemlisi BAFTA’da kazandığı İngilizce Olmayan En İyi Film ödülü.

13 milyon dolar bütçesi olan film 105 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Üçlemenin diğer iki filmi Ateşle Oynayan Kız (The Girl Who Played with Fire) ve Arı Kovanına Çomak Sokan Kız (The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest) Daniel Alfredson tarafından yönetildi.

Ejderha Dövmeli Kız’ın 2011’de David Fincher tarafından Hollywood versiyonu çekildi ve pozitif eleştiriler aldı. Fincher şu anda üçlemenin ikinci filmi Ateşle Oynayan Kız (The Girl Who Played with Fire) üzerinde çalışıyor.

Ivır Zıvır

Filmin İsveççedeki adı olan “Män Som Hatar Kvinnor”un gerçek anlamı, “Kadınlardan Nefret Eden Erkekler.”

8 milyon abonesi olan Fransız kablolu TV kanalı Canal+, üçlemenin uzatılmış versiyonlarını, diğer iki filmi sinemaseverlerle buluşmadan önce 90 dakikalık 6 bölüm halinde yayınladı ve 1 milyon 100 bin izleyici sayısına ulaşarak büyük bir başarıya ulaştı. İlk bölümü Fransa’daki toplam izleyicilerinin %18’i olan 1 milyon 200 bin kişi izledi.

Lisbeth’in annesi, Agneta’yı Noomi Rapace’in gerçek annesi oynadı.

Noomi Rapace, BBC Breakfast programında, rolü için 7 ay hazırlandığını ifade etti. Bu süre zarfında sıkı bir diyet yaptığını, kick boks dersi aldığını ve kaş, burun pirsingleri yaptırdığın belirtti.

Noomi Rapace, rolü için motosiklet ehliyeti aldı.

Martin Vanger’ın evindeki akşam yemeğinde, Mikael’in sunduğu 21 yıllık viskinin markası Bushmills ve İrlanda’da satışa sunulan en eski single malt viski.

Üçlemenin tüm filmlerinin müzikleri 4 günde kaydedildi. Besteci Jacob Groth’a göre orkestraya verilen nota belgelerinin toplam 33 kilo ağırlığındaydı.

Dip Not: 12 Nisan 2011’de yayımlandı, 12 Ocak 2015’de güncellendi.

“Män Som Hatar Kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo / Ejderha Dövmeli Kız)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.