Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Sherlock Holmes: Gölge Oyunları)

TÜR: Aksiyon, Macera, Suç. SÜRE: 129 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,5. rottentomatoes: %60.

Guy Ritchie’nin gözünden beyaz perdeye aktarılan ilk Sherlock Holmes filminin devamı niteliğindeki Sherlock Holmes: Gölge Oyunları, ilki gibi eğlenceli diyalogları, haraketli anlatımı ve şaşırtıcı çekim teknikleriyle, başarılı bir suç macera filmi.

Konu

1891 yılında Almanya ile Fransa arasında büyük bir gerginlik yaşanmaktadır ve sürekli patlayan bombalar, Avrupa’yı kaosa doğru sürüklemektedir. Bu sırada, Sherlock Holmes’un (Robert Downey Jr.) yakın arkadaşı Dr. John Watson (Jude Law) evlilik hazırlıkları yapmaktadır. Holmes’un sevdiği kadın Irene Adler’in (Rachel McAdams) de içinde olduğu bazı olaylar, Holmes ve Watson’ı da içine alacaktır.

Hakkında

Senaryosunu Michele Mulroney ve Kieran Mulroney yazdığı Gölge Oyunları’nın yönetmen koltuğuna Guy Ritchie oturuyor.

Film, rottentomatoes’da %60 taze olarak değerlendiriliyor.

125 milyon dolar bütçesi olan yapım, 545 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Sherlock Holmes’un kimliğini gizlemek için kadın kılığına girmesi fikri Robert Downey Jr.’dan geldi. Oysa orijinal senaryoya göre papaz olacaktı.

Jude Law ve Noomi Rapace’ın çingene kampındaki 15 saniyelik dansı 3 günde çekildi.

Arthur Conan Doyle’un hikâyelerinden biri hariç hepsinde Watson’un tam adı Dr. John H. Watson olarak geçiyor. The Man with the Twisted Lip’de karısı Watson’ı James diye çağırıyor. Bu bulmaca konusunda, yazar Dorothy L. Sayers, H’nin Hamish olduğunu çünkü İskoçların bu isme eşdeğer olarak James’i kullandıklarını öne sürdü. Filmde de Waston’ın orta ismi Hamish.

Film boyuna birçok yerde satranç masası deseni yer alıyor.

Holmes ile Moriarty arasındaki satranç maçı Bent Larsen ile Tigran Petrosian arasında 1966 yılında Santa Monica’da oynanan gerçek satranç maçı temel alınarak oynandı.

Dr. Watson’un düğününde çalan gaydacılar, Leicestershire, Seaforth Highlanders’dan getirildi. Guy Ritchie gaydacılarla, büyükbabası Seaforth Highlanders’da olduğu için kontak kurdu.

Sherlock Holmes filmde 37 yaşında.

Watson, bekârlığa veda partisinde Afgan Savaşı ve Kandahar Bronz Yıldız madalyaları takıyor. Watson, madalyaları İkinci Afgan Savaşı’nda (1878-1880) kazanmıştı.

Holmes’un abisi Mycroft Holmes’u canlandıran Stephen Fry, 2003’de katıldığı bir yarışma programında “Arthur Conan Doyle’ın Mycroft Holmes dahil Sherlock Holmes soruları” kategorisini seçti ve kendisini çocukluğundan beri büyük bir Sherlock Holmes hayranı olduğunu söyledi.

Bomba yapımcısı Claude Ravache karakteri yaratılırken, 1892’de idam edilene kadar aktif bir anarşist olan François Claudius Koenigstein Ravachol’dan ilham alındı.

Moriarty rolü için düşünülenler arasında, Brad Pitt, Gary Oldman, Daniel Day-Lewis, Sean Penn ve Javier Bardem vardı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda Sherlock, Moriarty’yi şelaleden aşağıya itiyor ve her ikisinin de öldüğü düşünülüyor. Fakat sonrasında Holmes’ın hayatta olduğunu görüyoruz. Arthur Conan Doyle’un The Final Problem hikâyesi de benzer bir şekilde bitiyor. Fakat sonunda her iki karakter de gerçekten ölüyorlar. Doyle, bu hikâyeyi yayınladıktan bir süre sonra okuyuculardan gelen yoğun istek üzerine bir sonraki hikâyesinde Holmes’ı yeniden diriltti.

Watson’ın Holmes’ın cenazesinde yaptığı konuşma, Arthur Conan Doyle’un The Final Problem hikâyesindekinden kelimesi kelimesine alındı.

Dip Not: 29 Aralık 2011’de yayımlandı, 13 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.