Sherlock Holmes

TÜR: Aksiyon, Macera, Suç. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,6. rottentomatoes: %70.

İskoç doktor ve yazar Sir Arthur Conan Doyle’nun yarattığı dedektif Sherlock Holmes’u, İngiliz yönetmen Guy Ritchie’nin bakış açısıyla beyaz perdeye aktardığı Sherlock Holmes, hiç durmayan hareket, bol macera, eğlenceli diyaloglar ve şaşırtıcı çekim teknikleriyle, başarılı bir suç macera filmi.

Sherlock Holmes’un olayları sezişi ve gördüklerini anlatırken ekrana gelen görüntüler ya da dövüş sahneleri öncesinde yer alan yavaş çekimler eşliğinde Holmes’un “neyi, ne için yaptığının” gösterildiği sahneler çok etkileyici.

Hans Zimmer imzalı müzikler filme çok güzel bir hava katıyor.

Konu

1891 yılında Sherlock Holmes (Robert Downey, Jr.) ve arkadaşı Dr. John Watson (Jude Law), 5 kadını kurban eden Lord Henry Blackwood’u (Mark Strong) suçüstü yakalarlar. Blackwood, üç ay sonra idam edilir fakat sonradan gizemli bir şekilde mezarından kaçtığı anlaşılır. Holmes ve Watson, halk tarafından özel güçleri olduğuna inanılmaya başlanan ve korku duyulan Blackwood’u aramaya başlarlar.

Hakkında

Senaryosunu Anthony Peckham, Simon Kinberg ve Michael Robert Johnson yazdığı Sherlock Holmes’un yönetmen koltuğuna Guy Ritchie oturuyor.

Robert Downey Jr., filmdeki performansıyla komedi müzikal dalında, En İyi Erkek Oyuncu Altın Küresi’nin sahibi oldu. Ayrıca film, En İyi Müzik ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı dallarında Oscar’a aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %70 taze olarak değerlendiriliyor.

90 milyon dolar bütçesi olan yapım, 524 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Watson’un Holmes’a “içtiğin şeyin göz ameliyatında kullanıldığını biliyorsun, değil mi?” sorusu, Holmes’un kokain kullandığının üstünü örtme amaçlı. Çünkü o günlerde kokain, göz ameliyatlarında lokal anestezi için kullanılıyordu. Hikâyede ise Holmes, kokain enjekte ediyor.

Dövüş sahnesi çekimleri sırasında, Robert Maillet (Dredger), kazara Robert Downey Jr.’ı (Sharlock Holmes) yere serdi.

Lord Blackwood’un tabuk araştırmasından sonra Holmes ve Watson’ın konuşmasında yer alan, “kulak ver ruhuna ve peşine düş bu iddianın. Harry, İngiltere ve St. George için Tanrı’ya yakar” sözleri, William Shakespeare’in 5. Henry oyunundan.

Görüntü yönetmeni Philippe Rousselot, özellikle Holmes’un ringdeki “çene dövüşü” sahnesinde yüksek hızlı dijital kamera kullandı. Böylece Holmes’un rakibinin çenesine attığı yumruk gerçek zamanda bir saniyeyken, hiçbir eklenti yapılmadan 7 saniye olarak kullanılabildi.

Filmde inşa halinde görülen köprü, ünlü Tower Bridge. Köprü gerçekten de, 1886-1894 yılları arasında inşa halindeydi.

Hikâyeye göre Holmes, Baritsu dövüş sanatı uzmanı. Filmde ise, Ip Man Yee ve Bruce Lee’nin meşhur ettiği Wing-Chun Kung Fu dövüş sanatını kullanıyor.

Sharlock Holmes, Michael Caine’in oynadığı 1988 yapımı İpucu Olmadan’ın (Without a Clue) üstünden geçen 20 yılın ardından, Amerika’da vizyona giren ilk Sharlock Holmes filmi oldu.

Robert Downey Jr., rolüne hazırlanmak için bir sürü Sherlock hikayesi okudu ve 1984-85 yapımı Sherlock Holmes’un Maceraları (The Adventures of Sherlock Holmes) dizisini izledi.

Guy Ritchie, bir röportajında Brezilya Jiu-Jitsu hayranı ve öğrencisi olduğunu söyledi. Bu yüzden final sahnesindeki dövüşte Jiu-Jitsu’dan bazı figürler yer alıyor.

Filmin 2011’de Sherlock Holmes: Gölge Oyunları (Sherlock Holmes: A Game of Shadows) adında bir devam filmi çekildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde kuzgun her görüntülendiğinde ya biri ölüyor ya da öleceğini düşündürüyor.

Dip Not: 27 Aralık 2011’de yayımlandı, 12 Mart 2015’de güncellendi.

Hans Zimmer – Discombobulate

“Sherlock Holmes” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.