The Girl with the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız)

The Girl with the Dragon Tattoo aka Ejderha Dovmeli Kiz

TÜR: Suç, Gizem, Drama. SÜRE: 158 Dk. ÜLKE: Amerika, İsveç. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,9. rottentomatoes: %86.

2009’da Niels Arden Oplev’in yönetmenliğini üstlendiği İsveç yapımı Ejderha Dövmeli Kız’ın (Män Som Hatar Kvinnor) Hollywood versiyonunu, Yedi (Se7en) ve Dövüş Kulübü (Fight Club) gibi gizemli ve karanlık filmleriyle tanınan David Fincher yönetti.

Fincher, kendi çizgisine uygun olarak, (birkaç bölüm hariç) Hollywood klişelerinin uzağında, Avrupa sinemasına daha yakın, İsveç uyarlaması kadar ciddi ve başarılı bir suç drama filmi ortaya çıkartmayı başardı.

Konu

Millennium dergisinin ortağı ve yazarı olan Mikael Blomkvist (Daniel Craig), zengin işadamı Hans-Erik Wennerström’ın yolsuzlukları hakkında yaptığı haberi ispatlayamadığı için mahkeme tarafından yüksek miktarda para cezasına çarptırılır. İsveç’in ün işadamlarından biri olan, nüfuslu Henrik Vanger (Christopher Plummer), üstün zekâlı bir kadın olan ama işlediği suçlar nedeniyle şartlı tahliye edilip gözetim altında tutulan hacker Lisbeth Salander’in, Blomkvist hakkında yaptığı yasadışı araştırmanın ardından, güvenilebileceği kanıtlanmış olan yazara, 40 yıl önce öldüğü sanılan yeğeni Harriet’i, ailesinin hangi ferdinin öldürdüğünü araştırmasını ister.

Hakkında

Stieg Larsson’ın ölümünden sonra yayınlanan ve 75 milyon satan Millenium üçlemenin aynı adlı ilk romanından Steven Zaillian tarafından uyarlanan filmi David Fincher yönetti.

2012’de En İyi Kadın Oyuncu dâhil, 5 ödüle aday gösterilen film, En İyi Film Kurgu dalında ödüle layık görüldü.

rottentomatoes’de hakkında yazılan 224 eleştirinin 193 tanesinden olumlu yorum alan film, %86 taze olarak değerlendiriliyor.

90 milyon dolar bütçesi olan film, 233 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film romandaki birinci bölümün başladığı tarih olan 20 Aralık’ta gösterime girdi.

Rooney Mara, rolü gereği kulak, burun, kaş, dudak ve göğüs ucu pirsingleri gerçekmiş ve oyuncu Brooklyn ve İsveç’te yaptırdı. Çekimlerin ardından kulak, burun, dudak ve kaşındaki pirsingleri çıkartan sanatçı, sağ göğüs ucundaki piersingi, devam filmi olasılığı nedeniyle korumayı tercih etti. Ayrıca devam filmi durumunda diğer piersinglerini yeniden yaptırabileceğini ve kendisi için zor olmadığını, hatta ileride hepsini birden koruyabileceğini ifade etti.

Lisbeth Salander rolü en başta Natalie Portman’a teklif edildi fakat oyuncu yoğunluğundan ötürü kabul etmedi. Rol için önerilen Scarlett Johansson, fazla seksi olduğu ve Jennifer Lawrence da uzun boylu olduğu için Fincher tarafından reddedildi. Sonunda rol Rooney Mara’ya verildi.

Daniel Craig’in matarayı yakaladığı sahne doğaçlama olarak yaşandı ve yönetmen tarafından kurgu aşamasında filme dâhil edildi.

Stellan Skarsgård, 20 yıllık aktörlük yaşamı boyunca ilk kez bir filmin çekimleri süresince evinde uyudu. Skarsgård’ın evi, filmin çekildiği Stockholm’de bulunuyor.

Daniel Craig Mikael Blomqvist rolü için kilo aldı ve “James Bond değil, bir gazeteciyi canlandırıyorsun. Bu yüzden normal görünmelisin. Bunu unutma” diyerek görünüşünü rol için hazırladığını ifade etti.

Birçok İsveçli eleştirmen, filmdeki çoğu karakterin İsveç aksanıyla konuşmaya çalışmasını eleştirdi ve Rooney Mara’nın aksanının İsveç’ten çok Rus ya da Hollanda aksanı olduğunu belirttiler. Daniel Craig de bir röportajında bunun aptalca olduğunu, bu yüzden de kendi aksanını kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

Akşam yemeği sahnesinin çekimlerinde, filmin İsveç uyarlamasında başrolü oynayan Michael Nyqvist’in kızı Ellen’ın repliklerine fazladan birkaç satır eklenerek oyuncuya şaka yapıldı. Oyuncu Daniel Craig’in tepkileri sonunda şakayı fark etti.

Filmin çekimleri, İsveç’in, son 20 yıldaki en soğuk kışına denk geldi.

Film Amerika’da, yazılabilir DVD üzerine el kalemiyle filmin adı yazılmış şeklinde, “korsan” DVD görünümünde yayınlandı.

Filmin İsveç uyarlamasında Lisbeth Salander’i canlandıran ve geniş bir şekilde övgü kazanan Noomi Rapace’ın Amerikan uyarlamasında da oynaması konusunda geniş çaplı bir kampanya yürütüldü. Fakat oyuncu, İsveç üçlemesinde üç yıl boyunca Lisbeth Salander rolünü oynadığını ve bir kere daha aynı hikâyede yer almak istemediğini söyledi.

2008’de Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi’nin (The Curious Case of Benjamin Button) yapımcılarından Kathleen Kennedy, David Fincher’a üçleme hakkında bazı bilgiler verdikten sonra romanları okumasını istedi. Fincher, “Kat, kimse bunun filmini yapmaz. Bu sadece bizi perişan eder” diyerek öneriyi geri çevirdi.

Lisbeth’in, Plague’yu ziyaret ettiği sahnede, Lisbeth’in tişörtünde alternatif rock grubu Nine Inch Nails’in logosu yer alıyor. Bu, filmin müziklerini yapan grup üyeleri Trent Reznor ve Atticus Ross’a bir gönderme. İkilinin Fincher’ın bir başka filmi olan Sosyal Ağ (The Social Network) için besteledikleri müzikler, 2011’de En İyi Müzik ödülünü kazandı.

Filmde kullanılan Harriet’in fotoğrafı “sert görünümlü” Lisbeth Salander’i canlandıran Rooney Mara’ya ait.

David Fincher şu anda üçlemenin ikinci filmi Ateşle Oynayan Kız (The Girl Who Played with Fire) üzerinde çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.