Senyap (the Look of Silence / Sessizliğin Bakışı)

Senyap aka the Look of Silence aka Sessizligin Bakisi

TÜR: Belgesel, Biyografi, Tarih. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Endonezya, İsrail, Hollanda, Norveç, İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,3 rottentomatoes: %96.

Endonezya’da yaşanan soykırımda parmağı olan insanların yaşanan iğrenç olayları büyük bir gurur ve övgüyle anlatımlarını beyaz perdeye aktaran Sessizliğin Bakışı, insanlığa olan inancınızı test eden, oldukça sert bir yapım.

Konu

Dünyada büyük bir yankı uyandıran Öldürme Eylemi (Jagal / the Act of Killing) belgeselinin yönetmeni Joshua Oppenheimer’in imzasını taşıyan yapım, Endonezya’da 1965-66 yılları arasında yaşanan soykırımdan kurtulmayı başaran bir aile ve 2 yıl sonra doğan çocuklarının vahşi bir şekilde öldürülen abisinin katilleriyle yüzleşmesini konu alıyor.

Hakkında

Adi Rukun, M.Y. Basrun ve Amir Hasan’ın senaryosunu yazdığı Sessizliğin Bakışı’nın yönetmen koltuğunda Joshua Oppenheimer oturuyor.

Yapım, En İyi Belgesel dalında Oscar’a aday gösterildi ve dünya genelinde 81 dalda ödüle aday gösterilip bunlardan 45 tanesinin sahibi oldu.

Belgesel, 154 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Proje en başlarda yönetmen Joshua Oppenheimer tarafından iki bölüm halinde tasarlanmıştı. Bu yüzden Öldürme Eylemi projenin birinci ve Sessizliğin Bakışı projenin ikinci bölümünü oluşturuyor.

Adi ve ailesi olayların ardından, kuzey Sumatra’da hala güçlü konumda bulunan faillerin gölgesinden kurtulmak için binlerce kilometre uzağa taşındılar.

Yönetmen, filmin hikâyesine ilham veren sahne ve anıları çekmesi için Adi’ye bir kamera verdi. Adi’nin babasının nerede olduğunu bilmediği sahne bunlardan biriydi.

Joshua Oppenheimer, failleri “insan evladı” gibi görmesi konusunda Adi’nin kendisini yönlendirdiğini söyledi.

Yapım, Endonezya’da 3500’den fazla kez gösterildi ve 300 bin Endonezyalı izledi.

Filmin orijinal adı olan Senyap, Endonezyacada Sessiz anlamına geliyor.

Film Oppenheimer’ın Öldürme Eylemi’nden sonra En İyi Belgesel Oscar’ına aday gösterilen ikinci yapımı oldu.

Belgeselde, Endonezya’da kullanılan bazı geleneksel ve yerel diller de yer alıyor.

Belgeselin çekimlerine, Öldürme Eylemi’nin kurgusu tamamlanır tamamlanmaz başlandı.

Yönetmen Joshua Oppenheimer, seyirci ile karakterler arasında daha samimi bir mesafe olması için ses tasarımı üstünde aylarca zaman harcadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.