The Salt of the Earth (Toprağın Tuzu)

Salt of the Earth aka Topragin Tuzu

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 86

TÜR: Belgesel, Biyografi. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: Fransa, Brezilya. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,4. rottentomatoes: %95.

Brezilyalı sosyal belgesel fotoğrafçısı Sebastião Salgado’nun kendi hayat hikâyesini ve çektiği fotoğraf karelerinin öncesini ve sonrasını anlattığı Toprağın Tuzu, başarılı bir biyografik belgesel filmi.

Salgado’nun fotoğraf karelerine dair verdiği bilgiler, çektiği fotoğraf karelerinin etkilerini kat ve kat arttırıyor.

Konu

Toprağın Tuzu, 40 yıl boyunca çektiği fotoğraflarla, “insan vahşetine” defalarca tanıklık eden bir fotoğrafçının, insana olan inancını kaybettikten sonra ruhunu hafifletmek için kendini doğaya adamasını konu alıyor.

Hakkında

Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado ve David Rosier’in senaryosunu yazdığı Toprağın Tuzu’nun yönetmen koltuğunda Juliano Ribeiro Salgado ve Wim Wenders oturuyor.

Yapım, En İyi Belgesel Oscar’ına aday gösterildi. Cesar’da En İyi Belgesel ve Cannes’da, François Chalais, Ecumenical Jüri ve Un Certain Regard ödüllerini sahibi oldu.

3,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Sebastião Salgado hayatı boyunca, fotoğraflamak için 100’den fazla ülkeye gitti. Fotoğraflarının yer aldığı sergiler tüm dünyayı dolaştı ve fotoğrafları sayısız gazete ve kitapta kullanıldı.

Belgesel, Cannes’ın resmi bölümlerinden biri olan Un Certain Regard’da gösterilmek için seçilen 5 filmden biri olmayı başardı.

Ruanda ve Afrika’da yaşanan iç savaşlar sırasında evsiz kalmış mülteciler, Afrika’daki açlık, Kuveyt Savaşı sonrası yanan petrol kuyuları, Bosna Savaşı, Endonezya ve Güney Amerika’daki yerliler ve fakir insan manzaraları belgeselde yer alan ana başlıklardan birkaçı.

Belgesel adını İncil’deki Matta 5:13’den alıyor: “Yeryüzünün tuzu sizsiniz. Ama tuz tadını yitirirse, bir daha ona nasıl tuz tadı verilebilir? Artık dışarı atılıp ayakaltında çiğnenmekten başka işe yaramaz.”

Yapım, rottentomatoes’un en iyi 100 belgesel listesinde yer alıyor.

İzlenilen Yer: CerModern Açık Hava Sineması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.