The Tree of Life (Hayat Ağacı)

TÜR: Dram, Fantezi. SÜRE: 139 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 6,7. rottentomatoes: %84.

Erkek çocuğunun masumiyetini kaybettiği evreyi ve özellikle babasıyla yaşadığı psikolojik ilişkiyi konu edinen Hayat Ağacı, mistik atmosferiyle, başarılı bir drama filmi.

Filmin konusu, özellikle erkek kardeş(ler)i olan erkekler için daha etkileyici.

Ayrıca posteri harika!

Konu

1950’ler. 3 erkek çocuğu olan Mr. O’Brien (Brad Pitt), disiplinli bir babadır. Mrs. O’Brien (Jessica Chastain) ise kimi zaman onları babalarından koruyan yumuşak kalpli bir anne. Anne, bir ölüm haberiyle yıkılırken, baba dik durmaya çalışmaktadır. Günümüzde ise üç çocuktan en büyüğü olan Jack (Sean Pean) modern dünyanın duvarları arasında sıkışmıştır.

Hakkında

Hayat Ağacı’nı Terrence Malick yazıp yönetti.

Cannes’da Altın Palmiye kazanan yapım, En iyi Film, Yönetmen ve Sinematografi dallarında Oscar’a aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’de %84 taze olarak değerlendiriliyor.

32 milyon dolar bütçesi olan 54 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Sean Penn, Ağustos 2011’de Figaro’ya verdiği röportajda film ve Terrence Malick’i ciddi şekilde eleştirdi. “Okuduğum zaman çok etkilendiğim senaryonun duygusunu beyaz perde de bulamadım. Daha net ve geleneksel bir anlatım metodu kullanılsaydı bence daha güzel ve etkileyici olurdu. Açıkçası hala orada ne işim var diye anlamaya çalışıyorum. Üstelik Terry, bana hiçbir zaman bu konuda net bir açıklama yapmadı” dedi.

Yarasaların akşamüstü uçtukları sahne bilgisayar efekti değil. Sahne Austin’deki Congress köprüsünde çekildi. Bilinen en büyük yarasa popülasyonlarından biri, köprünün altında yaşıyor ve akşamları avlanmak için topluca uçmaya başlıyorlar.

Mrs. O’Brien’ın (Jessica Chastain) eline konan kelebek bilgisayar efekti değil. Bir sabah Chastain ve Brad Pitt prova yaparlarken, Terrence Malick kelebeğin etraflarında uçtuğunu fark etti ve ekibi toplayıp Chastain’i 3 blok boyunca takip etti ve sonunda kelebek, oyuncu yolun ortasındayken eline kondu.

Sinematograf Emmanuel Lubezki, Terrence Malick’in diyalog veya performansları resimlemek için fotoğraf kullanmak yerine duyguları hapsetmeye/elde tutmaya çalıştığını ki, bunun da filmi deneysel bir havaya büründürdüğünü söyledi. Lubezki düşünceyi, “bir nevi, anıları tetikleyen koku ya da parfüm gibi” diye açıkladı.

Emmanuel Lubezki, Terrence Malick’in kâinat ve uzay görüntüleri konusunda NASA ile çalıştığını söyledi.

Bazı Amerikan sinemalarındaki ilk gösteriminden önce, “izleyicinin dikkatine, filmde karışık ve doğrusal olmayan bir anlatım var” diye bir uyarı yapıldı. Bazı izleyiciler önce şaşırdı, ardından da paralarını geri alıp filmi izlemekten vazgeçti.

İtalya’da filmin ilk iki makarası yanlışlık yer değiştirilerek gösterimi yapıldı. Birçok izleyici bunun Terrence Malick’in “çılgın bir kurgusu” olduğunu düşündü.

Projenin ilk aşamasında Mr. O’Brien rolü için Heath Ledger düşünülüyordu.

Çekimlerin Smithville, Texas’da yapılmasının en büyük sebebi, evlerin genel olarak hala 50’leri yansıtmasıydı.

Filmin fikir aşaması “Q” adında bir proje olarak 1978’lere kadar uzanıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin konusu birçok açıdan senaryo yazarı ve yönetmen Terrence Malick’in hayatına benziyor. Terrence, Jack gibi, iki erkek kardeşiyle Texas’ın taşrasında büyüdü. Babaları Emil, Kilisede organ çalan ve müzisyen olmak isteyen yetenekli biriydi. Fakat bir petrol şirketinde jeolog olarak çalıştı. Malick, diğer iki kardeşinden daha uzun süre yaşadı. Lawrence R. Malick, Avrupa’da müzik eğitimi görürken 19 yaşında intihar etti. Chris Malick ise 2008’de 60 yaşındayken, Meksika’da geçirdiği bir trafik kazası sonucunda feci halde yanarak hayatını kaybetti. Filmde Bayan O’Brien’ın aldığı ölüm haberi de araba kazasından kaynaklanıyor. Malick’in anne ve babası hala yaşıyor. Hatta annesi Irene Malick, Terrence orada olmasa da, filmin galasında yerini aldı.

Dip Not: 15 Kasım 2011’de yayımlandı, 9 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.