James Horner

Yanlış hatırlamıyorsam Braveheart’ın film müzikleri ile enstrümental film müziklerine sarmaya başlamıştım. Aynı zamanda aldığım ilk film müziği albümü Braveheart’ınkiydi. Film müziklerindeki en enteresan durum sanırım şarkıyı çoğu kişinin bilmesi ama bestecisini tanımamasıdır. Film müziklerinde müziğin bestecisi filmmiş gibi düşünülür çoğu zaman. Belki de bu yüzden The Secret Wedding çalarken “Braveheart’ın müziği bu” denir… Ama eğer film müziklerine sararsanız, bestecilerin isimlerini öğrenmeye başlarsınız. Bu öğrenme evresinden sonra ilk kez izlediğiniz bir filmin girişinde müziklerinin bestecisin adını okuyunca hemen daha önce yaptığı besteler aklınıza gelir ve duruma göre beklentiniz ya da heyecanınız artar. Gerçi birçok yönetmenin aynı besteciyle çalışmak gibi takıntıları da vardır. Bu yüzden yönetmenin kim olduğuna göre besteciyi de filmi izlemeden önce tahmin edebilirsiniz…

Sevdiğiniz bir film müziğini eğer ilk kez duyduğunuz bir besteci bestelemişse büyük bir heyecanla diğer çalışmalarını dinlemeye koyulursunuz. Bu arada film müziklerini beğendiğiniz ama hiç merak etmediğiniz ya da hiç duymadığınız filmler keşfetmiş olursunuz. Bu güzel müzikler hangi sahnelerde kullanılmış olabilir diye kafanızda geçirdikten sonra ilgili filmleri izlemeye koyulursunuz. Sırf bu müziklerin hatrına pek de beğenilmeyen birçok filmi izlersiniz çoğu zaman…

Braveheart’ın o nefis Love Theme’ini dinledikten sonra tanıdığım James Horner, 2 yıl sonra bu sefer Titanic’in filmlerini bestelemişti. Bunun ardından ben yine James Horner imzalı Legends of the Fall’un muhteşem müziklerini dinleyip filmi merak etmiştim ve çok geçmeden 94 yapımı bu filmi de izlemiş ve çok sevmiştim. Bu muhteşem 3 film müziğinden sonra James Horner’ın müziklerini yaptığı tüm filmleri izlemeye ve bestelerini dinlemeye başladım. Bu arada James Horner’ın Legends of the Fall’un love theme’ini Braveheart’ın en hızlı parçalardından birindeki durağanlıkta 10-15 saniye çalması ayrıntısına da hayran olduğumu belirtmeliyim.

James Horner hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse, 14 Ağustos 1953 Amerika doğumlu Amerikalı besteci James Horner, 97’deki Titanic besteleri ile oscar kazandı. 100’ün üzerinde filme beste yaptı. Bu bestelerin bir çoğu yönetmenliğini Mel Gibson, James Cameron ve Ron Howard’ın yaptığı filmlerdir. Horner’ın müziklerini bestelediği bazı filmler şöyle; Braveheart, Willow, Apollo 13, Star Trek II: The Wrath of Khan, Aliens, Glory, The Mask of Zorro, The Legend of Zorro, Enemy at the Gates, The Missing, Star Trek III: The Search for Spock, The Land Before Time, The Rocketeer, A Beautiful Mind, The Perfect Storm, Avatar…

The Ludlows (Legends of the Fall)

For The Love Of A Princess (Breaveheart)

Hymn To The Sea (Titanic)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.