Shi (Poetry / Şiir)

TÜR: Dram. SÜRE: 139 Dk. ÜLKE: Güney Kore, Fransa. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,8. Tomatometer: %100…

Gerçekçi, can sıkıcı, zor ifade edilen, anlatılması güç olan ama bu yüzden de sonuna kadar izleyeni rahatsız eden konusuyla ve yaşanan “zor” olayı şiir yazmakla oldukça güzel bir şekilde kesiştirerek beyaz perdeye aktaran Şiir, oldukça sert ama bir o kadar da başarılı bir dram filmi.

Konu

66 yaşındaki Yang Mi-ja (Yoon Jeong-hee) devlet yardımıyla geçinen ve torunuyla yaşayan alzheimer hastası bir kadındır. Bir gün otobüs durağındaki asılı ufak bir afişten şiir eğitimi verildiğini öğrenir ve kayıt olur. Küçük kasabada 16 yaşındaki lise öğrencisi bir kızın intihar etmesi ve ardından yaşananlar yaşlı kadının hayatını oldukça kötü etkileyecektir.

Hakkında

Şiir, Lee Chang-dong tarafından yazıldı ve yönetildi.

Yapım Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı ve En İyi Senaryo ödülünün sahibi oldu.

1,14 milyon dolar bütçesi olan yapım 2.2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Lee baş karakteri özellikle 1960’lar ve 1970’lerde Kore sinemasının önemli yıldızlarından biri olan Yun Jeong-hie için yazdı. Yun daha sonra rolün geçmişte oynadığı rolden ne kadar farklı olduğu konusundaki memnuniyetini dile getirdi: “Her zaman insanlara oyunculuğumun farklı yönlerini gösterme arzum vardı ve (Lee) bana bunu yapmam için her fırsatı sağladı.” Poetry’den önce Yun’un rol aldığı son film 1994 yapımı Manmubang’dı (“İki Bayrak”).

Çekimler 25 Ağustos 2009’da başladı ve üç ay sonra Gyeonggi Eyaleti ve Gangwon Eyaletinde sona erdi. Lee başlangıçta Yun’un uzun deneyiminin onu modası geçmiş bir oyunculuk tarzına bağlamış olabileceğinden endişeliydi ancak tavrından çok memnundu ve şunları söyledi: “Sahnelerini tartışma isteğiyle oynadı ve bu, genç oyuncularda bile bulunması zor bir şey. ”

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin fikrinin kökeni, küçük bir kasabadaki kız öğrenciye bir genç erkek çetesinin tecavüz ettiği gerçek hayattaki bir olaydan kaynaklanıyordu. Yönetmen Lee Chang-dong olayı duyduğunda oldukça etkiledi, ancak bu olayı bir filme çevirmekle ilgilenmedi. Daha sonraları Japonya’yı ziyareti sırasında Lee, otel odasında bir televizyon programı gördü. Program tamamen “huzurlu bir nehir, uçan kuşlar, denizdeki balıkçılar ve arka planda çalan yumuşak new-age müziği” gibi rahatlatıcı doğa çekimlerinden oluşuyordu. O an bir uzun metrajlı film için aklında bir fikir oluşmaya başladı. KLee, “Birden bana o korkunç olayı hatırlattı ve ‘şiir’ kelimesi ve 60 yaşında bir kadın görüntüsü aklıma geldi.” dedi.

Her ailenin ödeyeceği tazminat parası 5 milyon wondu, bu da yaklaşık 4500 ABD dolarına eşdeğerdi. Yani Agnes’in annesinin topladığı toplam kazanç yaklaşık 27.000 ABD doları olacaktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.