Green Book (Yeşil Rehber)

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 130 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8,3. Tomatometer: %78.

Güzel bir konuya, anlatıma ve başarılı oyunculuklara sahip olan Yeşil Rehber, dram ve komedinin tam dozunda ayarlandığı oldukça başarılı bir biyografi, komedi, dram filmi.

Pas ve Kemik (De Rouille et D’os / Rust And Bone) ya da Can Dostum’daki (Intouchables / Untouchable) gibi yapım, ciddi şeyleri aşmak için etrafınızda iyi ama aynı zamanda biraz da hödük, bodoslama birisinin bulunması gerektiğini çok iyi anlatıyor.

Konu

İtalyan bir aileden gelen Frank “Tony Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) çalıştığı gece kulübün kapanması üzerine işsiz kalır ve bir dostunun önerisiyle caz piyanisti Don Shirley’in (Mahershala Ali) şoförü olur. Fakat Tony sadece bir şoför değil aynı zamanda ırkçılığın hala dibine kadar hüküm sürdüğü derin güneye yapılacak tehlikeli müzik turnesinin en önemli isimlerinden biri olacaktır.

Hakkında

Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie ve Peter Farrelly’in Afro-Amerikan bir caz piyanisti olan Don Shirley’in derin güneye yaptığı turnenin hikayesinden esinlenerek senaryosunu yazdığı Yeşil Rehber’in yönetmen koltuğunda Peter Farrelly’in oturuyor.

Yapım Oscar ve Altın Küre’de En İyi Film ve En İyi Orijinal Senaryo ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca Don Shirley’i canlandıran Mahershala Ali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da mutlu sona ulaştı.

Yeşil Rehber imdb’nin En İyi 250 Film listesinde yer alıyor.

23 milyon dolar bütçesi olan film 294 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin meşhur pizza sahnesi gerçek hayattan bir alıntı. Senaryo yazar Nick Vallelonga babasının dilimlenmemiş pizzayı her zaman dürüp yediğini söyledi. Anekdotu duyan Viggo Mortensen filmde böyle bir sahnenin olması konusunda ısrar etse de yönetmen Farrelly filmde yeterince komik yemek yeme sahnesi olduğunu düşünerek teklifi geri çevirdi ama yine de sahneyi çekeceğini söyledi. Sahne kayda alınırken çekim ekibinin kahkahalara boğulması üzerine yönetmen sahneyi filmde kullanmaya karar verdi.

Mortensen, Nick Vallelonga’nın akrabası olan aktörlerden Louise Venere’nin aile yemek sahnesinde sürekli problem çıkarttığını söyledi. Oyuncunun bir çekimde yönetmenin “kes!” diye bağırmasına rağmen yemek yemeye devam ettiğini ve, “n’oluyor? Hadi ama, bu çok iyi bir balık!” dediğini söyledi.

Film yayınlanırken Shirley ailesi filmin gerçekçiliği konusunda itiraz ettiler ve Tony ve Doc’un arkadaş olmadıklarını iş ve işveren ilişkilerinin olduğunu iddia etiler. Ocak 2019’da yayınlanan ses kaydında Don Shirley bu konuda kendisiyle yapılan bir röportajda, “Ona tam olarak güvendim… Görüyorsunuz… Tony sadece benim şoförüm değildi; biz asla iş-işveren ilişkisinde olmadık. Hayatım onun ellerindeyken bu tarz saçmalıklarla uğraşmazsınız zaten. Bunun yerine diğeriyle arkadaş olursunuz” diyor.

Çekimler öncesinde Viggo Mortensen, senaryo yazarı Nick Vallelonga’nın ailesi tarafından tanışmaya çağırıldı ve 6 saati aşkın bir süre akşam yemeği yediler. Mortensen, ailenin yemeği sevmediği için daha fazla yardım almak istemediğini farz ettiğini düşündüğü zaman tabağındakileri bitirdiğini fakat biter bitmez yenisinin geldiğini söyledi. Mortensen, “neredeyse beni mahvetti çünkü henüz kilo almamıştım ve midem küçüktü. Bu yüzden yemek neredeyse ölümcüldü” dedi.

Nick Vallelonga anne ve babasını canlandıran oyuncuların kusursuz performanslarını izlerken sürekli gözyaşı döktüğünü söyledi.

Gerçek Tony Lip, The Sopranos’da canlandırdığı Carmine Lupertazzi karakteri ve birçok mafya filmindeki oyunculuklarıyla tanınmaktadır.

Filme adını veren Siyahi Gezginlerin Yeşil Rehberi 1936-1966 yıllarında yayınlandı ve Afro-Amerikalı gezginlere hizmet veren lokanta ve otellerin listesini yayınladı. Rehber sadece Güney Amerika için değil aynı zamanda Kuzey Amerika, Bermuda ve Karayipler için de yayınlandı.

Mahershala Ali’nin piyano dublörlüğünü film müziklerini besteleyen Kris Bowers yaptı.

Vallelonga aile sahnesindeki oyuncuların birçoğu Tony ve Dolores’in gerçek aile dostları veya akrabaları.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Tony’nin polis memuruna yumruk attığı ve ardından Doc’la birlikte karakolda tutuldukları sahne gerçek hayatta, filmdeki tarihe göre bir yıl sonra yani 1963 kışında gerçekleşti. Olay sonrası Shirley kendisini kurtarması için karakoldan General Robert Kennedy’i aradı. Bu konuşma Robert Kennedy’nin kardeşi Başkan John F. Kennedy’nin suikasta kurban gitmesinden birkaç gün önce yapıldı.

Filmin sonlarında Doc’un barda çaldığı Frédéric Chopin’nin Etude Op. 25 No. 11 “Winter Wind” bestesi. Eser en zor çalınan piyano besteleri arasında yer alıyor.

Don Shirley ve Tony Lip arasındaki arkadaşlık yaklaşık 50 yıl sürdü. 2 ay olarak planlanan turne yaklaşık bir yılda bitti. Shirley sonraları Tony’e Avrupa turnesinde de kendisine eşlik etmesini teklif etti ama Tony ailesinden daha fazla uzak kalmamak için teklifi reddetti. Her iki arkadaş da 3’er ay arayla 2013’te hayatlarını kaybettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.