Star Wars: Episode IV – New Hope (Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut)

Star Wars Episode IV - A New Hope - Yildiz Savaslari - Bolum IV - Yeni Bir Umut

TÜR: Macera, Aksiyon, Fantazi. SÜRE: 121 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1977. imdb: 8.7. rottentomatoes: %93

George Lucas’ın Flash Gordon (1936) ve Akira Kurosawa’nın The Hidden Fortress’dan (1958) esinlenerek senaryosunu yazdığı, United Artists ve Universal Pictures’dan red yedikten sonra 20th Century Fox tarafından 11 milyon dolarlık bütçeyle çekilen Yeni Bir Umut, hem 775 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek, hem 6 tane Oscar kazanarak, hem de karakterleri, hikâyesi ve sahneleriyle bir kült haline gelerek büyük bir başarıya imzasını attı.

1999, 2002 ve 2005’de çekilmiş olan Yıldız Savaşlar serisinin kronolojik olarak ilk 3 filmini izledikten sonra serinin 4. ama aynı zamanda yapım sırasına göre ilk filmi olan Yıldız Savaşları: Yeni Bir Umut’u izlediğinizde, sinema teknolojisindeki inanılmaz değişimi görebiliyorsunuz.

1977’de çekilen filmin, En İyi Kostüm, Tasarım, Görsel Efekt, Ses Kurgusu ve Miksaj dallarında Oscar kazandığını da düşününce farkı daha da iyi anlıyorsunuz.

Konu

Galaktik imparatorluğun isyancılara karşı saldırıya geçtiği bir uzay gemisinde Prenses Leia (Carrie Fisher) yakalanmadan hemen önce çok önemli bilgiler içeren kaydı R2-D2 (Kenny Baker) isimli robota kaydetmeyi başarır. R2-D2 ve Protokol droidi C-3PO (Anthony Daniels) birlikte gemiden ayrılır ve Tatooine’e inerler. İmparatorluğun kontrolünden hayli uzaktaki gezegen gangsterlerin ya da aranıp da bulunmak istemeyenlerin tercih ettiği ancak başıboş görünen iki robot için tehlikeli bir yerdir. R2-D2 ve Protokol droidi C-3PO Jawa’ların saldırısıyla yakalanır ve satılmak üzere götürülür.

Luke Skywalker (Luke Skywalker), amcası ve yengesiyle Tatooine’de yaşayan genç bir adamdır. Bir gün hasat zamanı yardımcı olmaları için iki droid satın alırlar; C-3PO ve R2-D2. Luke Skywalker, R2D2’da daha önce Prenses’in Leia Organa’nın kaydettiği gizli mesajı görür. Mesajda İmparatorluk karşıtlarından Prenses Leia Organa, Obi-Wan Kenobi’den (Alec Guinness) yardım istemektedir. Luke mesaj sahibinin tanidigi Ben Kenobi’yle bir alakasi olabilecegini düşünür.

Hakkında

George Lucas’ın yazıp yönettiği Yıldız Savaşları: Yeni Bir Umut, 1978’de En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Görsel Efekt, En İyi Film Müziği, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı Oscarlarını kazandı.

rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendirilen film, 8.7 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 20. sırada yer alıyor ve sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu filmlerinden biri olarak tanımlanıyor.

1977’de elde ettiği 775 milyon dolar gişe hasılatıyla Jaws’ın 1975’deki rekorunu kırarak, tüm zamanların en büyük gişe hasılatı elde eden filmi olan Yeni Umut, 1982’de tahtını E.T.’ye devretti.

Ivır Zıvır

Lucas, filmin galasından önce bir grup yönetmen arkadaşına ön gösterim yaptı. Gösterim sonrası yönetmenlerin hiçbiri filmi beğenmediler. Hatta Brian De Palma, “izlediğim en kötü filmdi” dedi. Sadece Steven Spielberg filmi beğendiğini söyledi.

George Lucas filmin başarısız olacağından o kadar emindi ki, gala yerine yakın arkadaşı Steven Spielberg ile Hawaii’ye tatile gitmeyi tercih etti. İki ünlü yönetmen Hawaii’den Indiana Jones’un ilk filmi olan Kutsal Hazine Avcilari fikriyle döndüler.

İlk senaryoda R2-D2’nin oldukça bozuk bir İngilizce kullanması düşünülüyordu. Sonradan tüm İngilizce replikler kaldırıldı ama C-3PO’nun R2-D2’ye gösterdiği tepkilerin birçoğu aynen korundu.

Bölüm IV’ün ve sonrasında tüm filmlerin en ilgi çekici karakterlerinden olan R2-D2, insan görünümlü robot C-3PO ve “kıllı dev yaratık” Chewbacca’yı aktörler canlandırdı. R2-D2’yi 1 metre 12 santim boyundaki Kenny Baker ve Chewbacca’yı 2 metre 21 santim boyundaki Peter Mayhew oynadı.

Filmde hiç yüzü görünmeyen ama serinin en efsanevi karakteri olan Darth Vader’ı İngiliz vücut geliştiricisi ve halterci David Prowse oynadı. Ama ne ilginçtir ki, kariyerinin en önemli filmler olan Yıldız Savaşları: Bölüm IV, V ve VI’da onun sesi yerine James Earl Jones’un sesi, sonraki bölümlerden birinde sadece bir sahnede Darth Vader’ın görünen yüzünü Sebastian Shaw ve filmlerdeki dövüş sahnelerindeki rollerini ise Bob Anderson canlandırdı.

1997’de filmin 20. Yılı anısına çeşitli dijital düzenlemeler yapılarak yeniden gösterime girdi. Fakat bu düzenlemelerde bazı sahnelerdeki animasyonların değiştirilmesi Yıldız Savaşları fanları tarafından büyük tepki aldı. Örneğin Han Solo ile Greedo’nun birbirlerine ateş ettiğini sahnede yapılan efsanevi bir hata yüzünden, fanlar üzerinde “Han Shot First” yazan tişörtler bastırdılar.

C-3PO’nun çölde gördüğü Tatooine canavarı Greater Krayt’ın yapay iskeleti, film çekimlerinden sonra Tunus’taki çölde bırakıldı. 2002’de çekilen Bölüm II: Klonların Saldırısı’nın (Episode II: Attack of the Clones) çekimleri sırasında, ekip iskeleti ziyaret etmiş ve hala aynı yerde durduğunu gördüler.

Harrison Ford (Han Solo), Alec Guiness’in (Ben Obi-Wan Kenobi) sette olmadığı zamanlarda Mark Hamill (Luke Skywalker) ile birlikte boş boş dolaştıklarını ve hiçbir şey yapmadıklarını ama Guiness sette olduğu zamanlar profesyoneller gibi davrandıklarını söyledi.

Tunus’taki film çekimleri sırasında kullanılan dev Jawa sandcrawler’ı, Libya sınırına yakın bir yerde bulunması, Libyalılar tarafından askeri bir araç olduğu düşünülerek endişeyle karşılandı. Tunus hükümeti, herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına Lucas’tan Sandcrawler’ı sınırdan çekmesini istedi.

Bölüm IV’den 22 yıl sonra Lucas, üçlemenin öncesini anlatan 3 film daha çekti. Bu filmler arasından en beğenileni (özellikle konusu nedeniyle) Bölüm III – Sith’in İntikamı oldu.

Tunus, İngiltere ve Guatamala’da yapılan film çekimleri sırasında birçok aksaklık ve sıkıntı yaşandı. Kötü hava koşulları, ekipmanların arızalanması ve finansal sorunlar bunlardan birkaçı.

Dip Not: 1 Temmuz 2013’de yayımlandı, 17 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.