Şike Haberleri / Kararları / Yazıları Arşivi

Sike Haber Arsivi

3 Temmuz 2011’de Türk futbol camiasına bomba gibi düşen “Şike Soruşturması”nın üzerinden tam 2 yıl geçti. Bu süre boyunca basından birçok yazı okuduk, haber izledik. Basındaki haberlerin içeriği “aslında kirliyiz!”den “aslında temiziz!”e doğru yol alırken bir yandan da üç koldan süreç daha ciddi bir şekilde devam ediyordu.

Türk Futbol Federasyonu birçok tutarsız ve panik açıklama yaptı, kafaları karıştırdı, Başkan’ını değiştirdi, yeni başkan gelir gelmez yasaları değiştirdi, yeni yasalara göre kulüpleri suçsuz bulup, (genelde daha az göz önünde bulunan) bazı davalılara “hafifletilmiş” cezalar verdi.

Mahkeme süreci sonunda ise TFF’ye tezat davalılar ağır cezalar aldılar.

UEFA ise 2 yıllık sessizliğini geçenlerde yaptığı açıklamalarla bozdu ve Fenerbahçe’ye 2+1, Beşiktaş’a ise 1 yıl Avrupa Kupaları’ndan men cezası verdi.

Sırada UEFA ve mahkeme kararları için temyiz ve CAS sürecleri var.

Tüm bu yaşananlara ve patırtıya/gürültüye rağmen TFF’nin sessizliği ve Spor Bakanı’nın “olur böyle şeyler. Takmayın!” tadındaki açıklamalarını ise unutmamak gerek. Sevgili yetkililerimiz bir kere daha sorunun üzerine gitmek yerine, kenardan kenardan,  görmezden gelerek geçip gitmeyi tercih ediyorlar…

Ben ise, Hasan Cemal Polat “Hasan Polat” nickimle, 3 Temmuz 2011’den bugüne kadar konuyla ilgili basına yansıyan “ciddi” haberleri (genelde resmi açıklamları) macanilari.com‘daki ilgili maçlara yazıyorum. Böylece daha sonradan birçok kişinin süreci takip edebileceği bir “şike haber arşivi” oluşturmaya çalışıyorum.

Aslında bu süreç ülke futbolunda ikinci kez yaşanıyor. Daha önce 1963-64 sezonunun son haftasında oynanan ve Karşıyaka’nın 4-0 kazanarak kümede kaldığı Kasımpaşa maçından sonra da uzunca bir süre ülkede hararetli bir şekilde şike konuşulmuştu. Benzer bir arşivlemeyi o maça da yaptım.

İşin en eneteresan yanı ise, iki olay arasında 50 yıl olmasına rağmen, sürecin işleyiş biçiminin neredeyse aynı olması. Kısacası tüm yetkililer yine kenardan kenardan, sorunu görmezden gelerek geçip gidiyorlar…

Şimdi dönüp bu maçlara yazılanlara bakınca, şike haberleri ile, tüm samimi duygularıyla takımlarını desteklemek için o maçta tribünde yerlerini alan futbolseverlerin anılarını okuyup onlara empati kurunca sadece kandırıldığımı düşünüyorum…

İlgili maçlar ve yazılanlar;

Beşiktaş:
2010-2011 Sezonu Ziraat Türkiye Kupası Final Maçı: Beşiktaş 2-2 (Penaltılarla 4-3) İstanbul Büyükşehir Belediyespor

Fenerbahçe:
2010-2011 Sezonu Spor Toto Süper Lig 34. Hafta Maçı: Sivasspor 3-4 Fenerbahçe

Karşıyaka:
1963-1964 Sezonu 1. Lig 36. Hafta Maçı: Karşıyaka 4-0 Kasımpaşa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.