Noodle aslında, Ural, Zeynep ve Abreg‘in dediği gibi “sadece erişte”. Ama yaklaşık 1,5 yıldır bir sürü farklı noodle’la denemeler yaptıktan sonra, noodle’ın sadece tek tip bir erişte olmadığını söyleyebilirim. Zaten nette biraz araştırma yapınca başta buğday, tam buğday ve pirinç olmak üzere, ince ve kalınlığına göre bir sürü farklı noodle çeşiti olduğunu görüyorsunuz. Bunların bir kısmı Türkiye’deki marketlerde de satılıyor. Ben de bu yazıda bugüne kadar kullandığım noodle çeşitlerinden bahsedeceğim.
Noodle aslında makarna ile eşdeğer bir yemek. Ama onu makarnadan ayıran en önemli neden, yapımında kullandığınız sebze, et ve sosların çeşitliliği yüzünden bir sürü değişik tad yaratabiliyor olmanız. Benim ilgimi çeken de bu zaten. Kullanacağınız sebze, et ve sosların seçimi dışında dikkat etmeniz gereken en önemli şey noodle’ın çeşiti. Çünkü noodle’ın neden yapıldığı ve kalınlığı hem haşlama süresini, hem de sosu ne kadar emip emmediğini gösteriyor. Bu yüzden yanlış bir tercih sonrasında, hamur olmuş ve/veya sosu emmediği için çok tatlı, tuzlu ya da acı olmuş bir yemek yapmış oluyorsunuz.
Noodle’lar genelde pakatlerinde 6 parçadan oluşuyor. Genelde küp şeklinde olan noodleların her biri, ortalama bir kişilik oluyor ve kişi sayısına göre küplerden kullanarak yemeğinizi hazırlayabiliyorsunuz. Bu paketleme sistemini ilk kez gördüğümde çok şaşırmıştım ve hoşuma gitmişti…
Foodco – Chinese Noodle
Piyasadaki en ucuz ve en yaygın noodle. Çin usulü ve hammaddesi buğday. Sertliği ve kalınlığı nedeniyle, haşlarken kıvamını kaçırmak nerdeyse imkansız. Bu yüzden çok rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Ben genelde sıcak suyun içine attıktan sonra ara ara karıştırarak ve rastgele bir tanesini çekip iki tırnağım arasında kesmeye çalışarak kıvamını belirliyorum. Şunu unutmamak gerekir ki, noodle’ı haşladıktan sonra bir de wok tavaya alıp soslar ve hazırladığınız sebze ve et ile kısık ateşte çevireceksiniz. Bu yüzden wokta biraz daha yumuşayacağını da düşünerek sudan normalden biraz daha sert bir kıvamdayken çıkartmanız daha mantıklı oluyor.
Chinese Egg Noodle
Şu anda marketlerde en fazla Çin usulü yumurtalı buğday noodle’ı bulunuyor. Bana kalırsa üstteki yumurtasız olanı daha lezzetli. Çünkü bu daha sert ve haşlanması daha zor bir noodle. Sonuçta tadları çok benzer ama diğerini göre bunun kullanımı biraz daha zor.
Zhangzhou Zhiyuan – Chef Li’s Noodles
Geçenlerde Kipa’dan normalinden daha ince, çin usulü ve yumurtasız buğday noodle’ı aldım. Hem daha kolay haşlanıyor, hem de daha lezzetli idi. O gün markasını almamıştım ama bugün (30 Haziran 2013) bir kere daha denk geldim ve Zhangzhou Zhiyuan – Chef Li’s Noodles olduğunu öğrendim. Bugüne kadar denediğim en güzel buğday noodle’larından biriydi.
Sun Shun Fuk – Handmade Amoy Flour Vermicelli
Bugüne kadar gördüğüm en ince buğday noodle’ı. Üzerinde “el yapımı” yazısını görünce daha büyük bir iştahla satın almıştım. Fakat haşlama süresini ve kıvamını bir türlü tam olarak tutturamadığımdan çok fazla sorun yaşadım. Noodle çok ince olduğu için hem haşlama aşamasında hem de woktaki karıştırma bölümünde çok kolay hamurumsu bir hal alabiliyor. Ama bir gün başaracağıma eminim 🙂
Sau Tao (Sun Shun Fuk) – Japanese Ramen
Ramen kabaca, Çin usulü noodle’ın bir çeşit Japon verisyonu. Genelde sulu yemeklerde kullanılıyor olmasına rağmen ben sebzeli, etli ve soslu noodle yapımında kullandım. Buğdaydan yapılıyor ve paketinde 6 tane çıkıyor. İlginç olan ise kuru değil yaş olması. Yapımı da inanılmaz kolay. Çünkü yaş olduğu için kaynar suda sadece 1 dakika bekletiyor, ardından alıp kullanabiliyorsunuz. Sanırım bugüne kadar yaptığım en lezzetli ve kıvamlı noodle buydu.
Bu türde bir de Udon var. O da yaş ve genel olarak Ramen’e benziyor. Ama sanki onun biraz daha kalını gibi. Ramen’i aldığım gün markette ondan da görmüş ama almamıştım. Sonrasında da bir daha görmedim. Umarım bir gün görür ve alıp deneyebilirim.
Sau Tao (Sun Shun Fuk) – Shanghai Noodles
Sadece bir kere aldım ve çok az kullandım. İnce olduğu için haşlarken biraz dikkat etmek gerekiyor. Onun dışında tadını çok hatırlamıyorum. Muhtemelen diğer noodle’lardan çok farklı bir tadı yoktu.
Tas Brand – Rice Stick
Bugüne kadar iki farklı pirinç noodle’ı denedim. Bunlardan biri kalın olan Rice Stick. Kolay haşlanıyor. Buğdaya göre daha nötr bir tadı var. Ayrıca sosları buğdaydan daha az emiyor. Bu yüzden tercihiniz pirinç noodle ise sos kullanımına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Her sosu ekledikten ve karıştırdıktan sonra kesinlikle tadına bakmanızı öneririm.
Tas Brand – Rice Vernicelli
Rice Stick’in çok daha incesi. Üstte bahsettiğim Handmade Amoy Flour Vermicelli gibi bunun da haşlama süresini ve kıvamını bulmak çok zor. O yüzden çok fazla noodle olarak kullanmadım. Onun yerine Pınar‘dan öğrendiğim bir teknikle kızgın yağa az az atıp patlattım ve ivedi bir şekilde çıkarttım. Kısacası patlamış pirinç cipsi olarak tükettim. Hem hafif, hem de muhtemelen çok sağlıklı bir çerez. 🙂 Kızgın yağa düşünce çok hızlı bir şekilde patlıyor ve patlama sahnesi çok eğlenceli. Şiddetle tavsiye ederim.
Geçen yaz Hakan ile Viyana’da SAPA adında bir uzakdoğu lokantasına gitmiştik. Orada yediğimiz vejetaryen Vietnam sarması olan fıstıklı Frühlingsrolle Chay’ın içinde Rice Vernicelli vardı. Nefis bir kıvamda idi ve yerken “ben de böyle yapabilirim” diye gaza gelmiştim. Bir gün bunu da başaracağım inşallah! 🙂
Chinese egg noodle nasıl pişirilir? Soya sos olmadan 🙁
Merhabalar;
Yumurtalı noodle’ı kaynamış su içine atıp 4-5 dakika kısık ateşte bekletip, arada bir karıştırıyorum. Küp şeklinde olan noodlelar bir süre sonra ayrılmaya başlıyorlar ve arada bir tanesini dışarı çıkartıp baş parmağım ile işaret parmağım arasına sıkıştırarak kopartmaya çalışıyorum. Eğer kopuyorsa olmuştur. Sert ile yumşak arasında bir kıvamı oluyor. Zaten hazırladığınız noodle’ı bir de soslar ve et-sebze ile çevireceğiniz için biraz sert kalması daha mantıklı oluyor…
umarım işe yarar, kolay gelsin 🙂
selamlar .. bir süredir internette şu ince noodle ları araştırıyorum .. prinç ve buğday asıllı olanları.. ama bu ürünleri , nereden tedarik edebilirim ve noodle çorbası yapma tekniklerini nereden öğrenebilirim, bana kısaca bilgi verebilmeniz mümkün mü ? şimdiden teşekkür ederim .
Ben Ankara’da yaşıyorum. Noodle çorbası hiç denemedim. Beyaz pirinç noodlelarını Ankara’da ithal gıda getiren bazı marketlerde (mesela panoramanla -1’de ya da tunalıda kebap 49’un karşısındaki doğan gıda’da vs) genelde oluyor ama biraz da şans elbet çünkü sürekli getiren maalesef olmuyor. Çorba için bence en uygunu daha kalın ve ıslak olarak satılan ramen. Ama ben sadece bir kez bulmuş ama noodle yaparken denemiştim. 🙂
Satın almak için nerde bulabiliriz
Normal buğday eriştesi genel olarak tüm büyük marketlerde oluyor. Ama diğerleri ne yazık ki duruma bağlı. Türkiye’de büyük marketler zaman zaman gaza gelip bayağı çeşit getiriyorlar ama çoğunlukla sürekliliği olmuyor. Bu nedenle gittiğiniz her markete bakmanızı öneririm. Onun dışında genelde AVM’lerde sadece ithal mal satan dükkanlar oluyor onlarda genelde bulma şansınız daha yüksek oluyor.
Tabi bir de internetten alma durumu var. İsterseniz netten biraz bakının illa ki satan bir yerler çıkıyor.
Şimdiden afiyet olsun,
Kore’de tatlı patates nişastasından yapılan çeşitleri de var , ben onu denedim , üstelik renksiz saydam.
Afiyet olsun. Tadı lezzeti nasıldı peki?