The Broken Circle Breakdown (Kırık Çember)

The Broken Circle Breakdown

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 73

TÜR: Dram, Müzik, Romantik. SÜRE: 111 Dk. ÜLKE: Belçika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,8. rottentomatoes: %81.

Hikâyesi, anlatımı, Johan Heldenbergh ve Veerle Baetens’in nefis oyunculukları ve müzikleriyle, yüksek doz dram içeren Kırık Çember, oldukça başarılı bir romantik drama filmi.

Amerika’nın güneyinden geleneksel bir müzik türü olan bluegrassı sevdirme özelliği taşıyan filmde, küçük kızın kahkahaları ve bazı parçaların eğlenceli tınıları, ağır hikâyede biraz olsun nefeslenmenizi almanızı sağlıyor.

Konu

Belçika’da bir bluegrass gurubunda çalan Didier Bontinck (Johan Heldenbergh) ile dövme sanatçısı Elise Vandevelde’nin (Veerle Baetens) hayatları, 6 yaşındaki kızlarının kanser olduğunu öğrenmeleri ile altüst olur. Hayata farklı açılardan bakan Didier ve Elise’in yaşamlarında büyük dalgalanmalar yaşanmaya başlar.

Hakkında

Johan Heldenbergh ve Mieke Dobbels’ın oyunlarından, Carl Joos ve Felix van Groeningen’in uyarladığı filmin yönetmen koltuğunda Felix van Groeningen oturuyor.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi ama ödülü, Muhteşem Güzellik’e (La Grande Bellezza / The Great Beauty) kaptırdı. Ayrıca film, toplamda 53 ödüle aday gösterildi ve bunlardan 31 tanesinin sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Filmin başrol oyuncularından biri olan Johan Heldenbergh’in Arne Sierens ile birlikte kurduğu Compagnie Cecilia, 2009’da filmin uyarlandığı The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-Ups of Alabama oyununu sahnelediler.

Oyunun yazarı Johan Heldenbergh, tıpkı oyunda olduğu gibi filmde de başrol erkek karakteri canlandırıyor. İlk başlarda kadın karakteri de oyundaki kadın oyuncu oynayacaktı fakat sonraları yönetmenin kararıyla, kadın oyuncu Veerle Baetens oldu.

Dövmenin sinemada “hikâye anlatıcısı” olarak kullanılması yeni bir şey değil, fakat filmde, dövme sanatçısı, yönetmen ve makyaj sanatçısı yan yana çalışarak, dövmelerin sadece bir süs değil de hikâyenin organik bir parçası olmasını sağladılar.

Yönetmen Felix van Groeningen, Elise’in dövmelerinin güçlü ama gösterişten çok inandırıcı bir temasının olmasını istedi. Bunun için Belçikalı dövme sanatçısı Emilie Guillaume’dan, Elise’in hayat hikâyesini anlatacak ve onun karakterini geliştirecek dövmeler tasarlamasını istedi. O da, kelebekler, kuşlar, iskeletler ve eski sevgililerin isimlerinden oluşacak bir çalışma yaptı.

Emilie Guillaume, yönetmen Felix van Groeningen’in kendisini aradığını ve filmdeki dövme sanatçısı Elise karakterinin sıradan görünmemesi adına kendisinden, bir kadın dövme sanatçısının hayatının nasıl olduğu konusunda bilgiler aldığını söyledi.

Elise’in göğsünde yer alan dövmede, kanatları olan bir kalbin içinde birbirine sarılmış iki iskelet bulunuyor.

Elise’in sırtının sol tarafında bulunan yüzlü kelebek dövmesini yönetmen internetten buldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Beverly Cohn’la yaptığı bir röportajda, filmin yazarı ve oyuncusu Johan Heldenbergh, filmin uyarlandığı oyununun çıkış noktasının din ve politika hakkındaki açıklamalar olduğunu ve Maybelle’nin hikâyesinin doğrudan George W. Bush’un kök hücre araştırmalarını veto etmesine bir gönderme olduğunu söyledi.

Dip Not: 20 Haziran 2013’de yayımlandı, 1 Haziran 2015’de güncellendi.

“The Broken Circle Breakdown (Kırık Çember)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.