Katyń (Katyn)

Katyn

TÜR: Dram, Tarih, Savaş. SÜRE: 122 Dk. ÜLKE: Polonya. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,0. rottentomatoes: %94.

Nazi Faşizmi ile Sovyet Komünizmi arasında sıkışan ülkelerden biri olan Polonya’nın yaşadığı en büyük dramlardan birini konu alan Katyn, başarılı bir savaş drama filmi.

Konu

Yüzbaşı Andrzej (Artur Zmijewski) Ruslar tarafından esir alınan, fakat iyi bir şekilde ağırlanan subaylardan biridir. Uzun bir süredir kocasından haber almayan Anna (Maja Ostaszewska), Almanların işgali altındaki evinden Rusların işgalindeki bölgeye geçer ve uzun bir arayışın ardından Andrzej’i bulur. Eve dönmesini ister ama Andrzej görevi nedeniyle bu isteği reddeder. Zaten buna da mecburdur. Bu olayın üzerinden yıllar geçtikçe, Almanlar ve Ruslar arasındaki çatışmalar ve siyasi propagandalar arasında kalan Polonya halkının ve subaylarının hayatları da değişecektir.

Hakkında

Andrzej Mularczyk’ın Post Mortem: The Story of Katyn kitabından uyarlanan Katyn’yi Andrzej Wajda yönetti.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi ama ödülü Kalpazanlar’a (Die Fälscher / Counterfeiters) kaptırdı.

Filmin bütçesi 4 milyon Euro idi.

Ivır Zıvır

Yönetmenin babası katliamda öldürülenlerden biriydi. Andrzej Wajda sadece 13 yaşındaydı ve babasının cesedi bulunamadı.

Filmin çekimleri 3 Ekim 2006 – 9 Ocak 2007 tarihleri arasında yapıldı ve ilk gösterimi Sovyetlerin Polonya’yı işgalinin yıl dönümü olan 17 Eylül 2007’de düzenlendi.

Filmin Polonya’nın muhafazakâr cumhurbaşkanlarından Lech Kaczynski’nin etkisi altında yapılmış olması, ülkede siyasi tartışmalara sebebiyet verdi.

Katyn’nin yayınlanmasının ardından Rus hükümetine yakınlığı ile bilinen Rossiyskaya Gazeta’da yayınlanan bir makalede, olayın tek bir kaynaktan aktarıldığı için güvenilir olmadığı yazıldı. Bunun üzerine Polonya’da yayınlanan Gazeta Wyborcza, cevap niteliğinde Sovyetlerin olayla ilgili kabul ettiği belgeleri yayınladı.

Nisan 2009’da Çin Halk Cumhuriyeti, anti-komünizm propagandası yaptığı için filmi yasakladı. Ama film korsan olarak da olsa ülkede izleyiciye ulaştı.

2 Nisan 2010’da film Rus televizyonlarında ilk kez yayınlandı. Bu gösterim aynı zamanda Katyn katliamının Polonya ve Rusya tarafından ortak olarak anılması anlamına geldiği için iki ülke siyaseti için önemli bir adım oldu.

10 Nisan 2010’da Varşova’dan Smolensk’e Katyn Katliamını anmak için giden Polonya cumhurbaşkanı ve diğer ülke görevlilerini taşıyan uçağın kötü hava şartları ve pilot hatası yüzünden düşmesi sonucu aralarında filmin yapılmasında etkisi bulunan Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin de bulunduğu 96 kişi hayatını kaybetti.

Dip Not: 18 Haziran 2013’de yayımlandı, 1 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.