Platoon (Müfreze)

Platoon

TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1986. imdb: 8,1. rottentomatoes: %88.

Askerlerin içerisinde bulundukları psikolojinin, onları tüm insani değerlerden uzaklaştırarak, karşı tarafta yer alan sivil, çocuk, kadın, yaşlı demeden herkesi düşman görüp, onlara karşı her türlü vahşeti uygulamanın hakları olduğuna inanmalarını ve paranoyaklaşmalarını konu alan, Oliver Stone’un başyapıtı Müfreze, oldukça başarılı, sert bir savaş drama filmi.

Konu

1967 yılında zengin bir ailenin çocuğu olan Chris Taylor (Charlie Sheen) gönüllü olarak askerliğe yazılır ve Vietnam Savaşı için cepheye gönderilir. Birliğine teslim olmak için helikopterden inerken gördüğü ilk şey, bir başka helikoptere taşınan ceset torbalarıdır. Önce çaylak muamelesi gören Taylor kısa bir süre sonra diğerlerinden biri haline gelir.

Hakkında

Müfreze’yi Oliver Stone yazıp yönetti.

Yapım, Oscar’da, En iyi Film ve En İyi Yönetmen dâhil 4 ödül, Altın Küre’de, En iyi Film (Drama), En İyi Yönetmen ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Tom Berenger) ve BAFTA’da En iyi Yönetmen ve En İyi Kurgu dallarında ödüllerin sahibi oldu.

8,1 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Müfreze, rottentomatoes’da %88 taze olarak değerlendiriliyor.

6 milyon dolar bütçesi olan film, Kuzey Amerika’da 139 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Vietnam savaşında piyade olan Oliver Stone, 1968’de Müfreze’yi kaleme almaya başladı. O günlerde “Break” adını verdiği senaryoyu Vietnam savaşındaki deneyimleri ve o süreçte ailesi ile olan ilişkilerinden esinlenerek yazmıştı. 1970’lerin başında Robert Bolt ile birlikte Platoon isminde karar kıldılar. Fakat o yıllarda Hollywood, Vietnam savaşına önem vermediği için bir türlü çekim aşamasına geçemediler. Bu yüzden Stone önce, Gece Yarısı Ekspresi (Midnight Express) gibi dönemin ses getiren filmlerinin senaryolarında çalışarak isim yaptı ve Avcı (The Deer Hunter), Kıyamet (Apocalypse Now) gibi Vietnam filmlerin Hollywood’da başarılı olmasının ardından Müfreze’yi yapmaya başladı.

Çekimler, Şubat 1986’da Filipinler’deki Luzon adasında başladı. Fakat aynı günlerde diktatör Ferdinand Marcos’a karşı çıkan halk ayaklanması nedeniyle tarihler sarktı. Askeri mühimmat sağlamak için Filipinler ordusundan destek alındı ve filmde gerçek Vietnamlı mülteciler rol aldı.

Filmin posterinde yer alan Elias’ın (Willem Dafoe) kollarını havaya açtığı görüntü, Art Greenspon’ın 1968’de Vietnam’da çektiği ve 2000’de tüm zamanların en etkileyici 13. askeri fotoğrafı seçilen kareden esinlenerek oluşturuldu.

Chris’in, Vietnamlı kızı tecavüzden kurtardığı sahne, Oliver Stone’un Vietnam’da yaşadığı benzer bir olayı temel aldı. Stone, Chris gibi olayı engellemek için araya giren askerdi.

Elias’ın müfrezenin ortasında ot içtiği sahnede, oyuncu gerçekten de marihuana içiyordu.

Birçok oyuncu film çekimleri sırasında miğferlerine çeşitli mesajlar kazıdılar. Charlie Sheen’in miğferinde, “öldüğümde beni ters gömün ki, tüm dünya kıçımı öpebilsin” yazarken, Johnny Depp’in miğferinde, o günlerde beraber olduğu Sherilyn Fenn’e hitaben sadece “Sherilyn” yazıyordu.

Oliver Stone, 1971’de Müfreze’nin senaryosunu yazıp, Chris rolünü oynaması dileği ile The Doors’un efsanevi vokali Jim Morrison’a gönderdi. Fakat oyuncu aynı yıl Paris’te 27 yaşındayken ölü bulundu.

Tom Berenger’in oldukça gerçekçi görünen yara izini yapmak için, her gün çekimler öncesinde yaklaşık 3 saat makyaj yapıldı.

Charlie Sheen bir röportajda, helikopter sahnelerinden birinin çekimi sırasında düşmek üzereyken Keith David’in hayatını kurtardığını söyledi.

Big Harold’ın (Forest Whitaker) tepeden aşağıya düşüp yuvarlandığı sahne gerçekti. Oyuncu istemsizce düştü ve yuvarlandı.

Oyuncular, sıtma tehlikesi nedeniyle nehirden su içmemeleri konusunda uyarıldılar.

Film çekimleri sadece 54 gün sürdü.

En başlarda Charlie Sheen, Chris rolünü oynamak için fazla genç göründüğünü düşünerek teklifi geri çevirdi. Bunun üzerine rol, abisi Emilio Estevez’e teklif edildi. Fakat kısa bir süre sonra finansal sorunlar nedeniyle proje rafa kalktı. İki yıl sonra proje yeniden hayata geçirilirken Estevez yoğun olduğu için, Charlie Sheen senaryoyu bir kere daha gözden geçirdi ve rolü kabul etti.

Bazı Vietnamlı ekstra oyuncular, Filipinlere tatile gelmiş turistlerdi.

Charlie Sheen, Filipinler’deki çekimlerden sonra eve döndüğünde yeri öptüğünü söyledi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film büyük oranla kronolojik sıraya göre çekildi. Bu yüzden filmde bir karakterin ölmesi, canlandıran oyuncunun derhal Filipinler’den evine dönmesi anlamını taşıyordu. Charlie Sheen’in helikopter sahnesindeki duygusu bu nedenle büyük oranda gerçekti, çünkü sonunda evine döneceğini düşünüyordu.

Elias’ın meşhur “kollarını havaya kaldırdığı” sahnenin çekimi için, vücudunun birçok yerine sahte kan torbaları yerleştirildi. Fakat çekimler sırasında birçoğu patlamadı. Buna rağmen oyuncunun başarılı doğaçlaması, sahnenin bu şekilde kullanılmasını sağladı.

Öneren: Ömür.

Dip Not: 23 Ocak 2013’de yayımlandı, 27 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.