HaKala HaSuryat (The Syrian Bride/ Suriyeli Gelin)

TÜR: Komedi, Drama. SÜRE: 97 Dk. ÜLKE: İsrail, Fransa, Almanya. YAPIM YILI: 2004. imdb: 7,4. Tomatometer: %85…

İsrail işgalinde olan Golan Tepelerinde yaşayan Dürzi bir ailenin yaşadığı sıkıntıları ve Arap-İsrail çatışması yüzünden bölgenin sert siyasi gerçeklerinin insanların hayatlarını nasıl parçalandığını konu edinen Suriyeli Gelin, başarılı bir drama filmi.

Konu

2000’in yaz ayları. İsrail işgalindeki Golan Tepeleri’nde yaşayan Suriyeli Dürzi bir ailenin kızlarından biri olan Mona (Clara Khoury), Suriyeli başarılı bir aktörle evlenecektir. Fakat Arap-İsrail çatışmaları nedeniyle bu düğün hiç de normal bir düğün değildi.

Hakkında

Suha Arraf ve Eran Riklis’in senaryosunu yazdığı Suriyeli Gelin’in yönetmen koltuğunda Eran Riklis oturuyor.

Yapım İsrail Film Akademisi ödüllerinde 7 dalda ödüle aday gösterildi. 2004 Montreal Dünya Film Festivalinde En iyi Film ödülünü kazandı.

Ivır Zıvır

Hikâyenin geçtiği Golan Tepelerinde çok eski zamanlardan beri yerleşimler bulunmakta olup Amoriler, Aramiler ve Yahudiler gibi Kuzeybatı Semitik halkları ilk hüküm sürmüş gruplar arasındadır. Golan’da Asur ve Babil, Ahameniş, Roma ve sonrasında Bizans egemenliğinin ardından 7. yüzyıl ortalarında İslami devletlerin hâkimiyeti başlamıştır. Emeviler, Abbasiler, Büyük Selçuklular ve 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki bölge I. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransız mandası haline getirilmiştir. II. Dünya Savaşı sonrasında Suriye’ye katılan bölge 1967’de, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail’in askeri işgali altına girmiştir. 1981’de İsrail, Golan’ın ele geçirdiği bölümlerini tek yanlı olarak ilhak etmiştir.

Yükseltili yapısından ötürü çevresindeki bölgelerden farklı iklim özellikleri gösteren Golan Tepeleri zengin su kaynakları ile tanınır. İsrail’in su ihtiyacının %15’i bu bölgede bulunan akarsulardan karşılanmaktadır. Bölgede yer alan en yüksek zirve 2,236 metre olup Hermon Dağı’nda yer almaktadır.

Makram Khoury ve Clara Khoury hem filmde hem de gerçek hayatta baba ve kız.

Filmde, aralık dişli erkeklerin kadınları baştan çıkarması hakkındaki şaka, senarist Suha Arraf’ın, kendisi de aralık dişli olan yönetmen ve senarist Riklis’e yönelik yaptığı bir şakaydı. Ayrıca İsrail’de yaşayan zeki, bağımsız bir Arap kadın olan Arraf, kendi deneyimlerinin çoğunu da senaryoya aktardı.

Çekimler, sahnelerin siyasi eğilimine bağlı olarak biri Suriye yanlısı, diğeri İsrail yanlısı olmak üzere iki farklı Dürzi köyünde yapıldı. Ayrıca İsrail yetkilileri gerçek sınırda çekim yapılmasına izin vermediği için biraz uzağa inşa edilen bir sette gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.