TÜR: Bilgisayar Animasyon, Hayatta Kalma, Animasyon, Bilim Kurgu. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Anmerika. YAPIM YILI: 2024. imdb: 8,2. Tomatometer: %97.
ROZZUM ünite 7134, kısaca “Roz” adlı bir robotun ıssız bir adada hayatta kalmasını ve hayvanlarla kurduğu ilişkiyi konu alan Vahşi Robot, oldukça başarılı bir bilim kurgu animasyon filmi.
Konu
Bir kaza sonucu ıssız bir adaya düşen “Roz” programlandığı gibi karşısına çıkan canlılara yardım etmek ister. Fakat adada sadece hayvanlar yaşamaktadır. Onları gözlemleyerk dillerini öğrenir ve bir kaz yavrusunu yetiştirmeye başlar.
Hakkında
Senaryosunu Chris Sanders ve Peter Brown’un yazdığı Vahşi Robot’un yönetmen koltuğunda Chris Sanders oturuyor.
Animasyon Altın Küre’de En İyi Animasyon dalında ödüle aday gösterildi.
Vahşi Robot, imdb’nin En İyi 250 Film Listesi’nde üst sıralarda yer alıyor.
78 milyon dolar bütçesi olan yapım 324 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Vahşi Robot Peter Brown’un 2016’da yayınladığı aynı isimli romandan senoryalaştırıldı.
Yazar Peter Brown’a göre, “Vahşi Robot” için ilham, bir ağacın üzerinde bir robot çizimi yapmasından geldi. Bu görüntü, onun “Zeki bir robot vahşi doğada ne yapardı?” sorusunu sormasına neden oldu. Bu düşünce, hikayenin temelini oluşturdu ve hayatta kalma, uyum sağlama ile teknoloji ve doğanın kesişimi gibi temaları keşfetmesini sağladı.
Robotun adı “Rozzum”, kısaltılmış haliyle “Rozz”dur. Filmin dayandığı kitabın yazarı Peter Brown, bunun Çek yazar Karel Čapek’in 1920 yılında yazdığı bilim kurgu tiyatro oyunu “Rossum’s Universal Robots”a bir selam olduğunu belirtmiştir. Capek ve kardeşi Josef Capek, “robot” kelimesini İngilizceye (ve bilim kurguya) kazandırmıştır. Bu kelime, Slav kökünden gelen ve “emek” anlamına gelen “robot”tan türetilmiştir. Oyun, aynı zamanda bu kelimenin mekanik insansı varlıklar için ilk kez kullanıldığı eserdir.
Yönetmen Chris Sanders, animasyonun uyarlandığı kitabı kızı sayesinde keşfetti.
Film görselleri, klasik Disney animasyon filmleri ve Hayao Miyazaki’nin eserlerinden esinlenerek suluboya estetiği kullanıyor.
Animasyon, tamamen DreamWorks stüdyosunda animasyonla yapılan son film oldu, çünkü stüdyo gelecekteki filmleri için büyük ölçüde dış tedarikçilere yönelecek.
Robotların kullandığı ana işlemci, Alpha – 113 olarak adlandırılmıştır. Bu, California Institute of the Arts’ta grafik tasarım ve karakter animasyonu öğrencilerinin kullandığı A113 numaralı odaya bir göndermedir. Aynı zamanda yazar/yönetmen Chris Sanders ve hikaye sorumlusu Heidi Jo Gilbert’in CalArts’ta eğitim gördüğü odadır. Bu Paskalya yumurtası, DreamWorks Animation tarafından yapılan bir animasyon filminde ilk kez kullanılmıştır.
Rotten Tomatoes’da %98’lik bir puana sahip olan bu film, Chris Sanders’ın yazıp yönettiği Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (How to Train Your Dragon) filminden bu yana en yüksek puan alan DreamWorks Animation filmi oldu.
Thunderbolt adlı şahin, romanda yer almıyor.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Filmin sonunda, ayının tilkiye yarın tekrar peşine düşeceğiyle ilgili yaptığı şaka, Richard Pryor’ın “Wanted: Live in Concert” stand-up komedi özel gösterisinde yaptığı bir şaka.