How to Train Your Dragon 3D (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin)

TÜR: Animasyon, Macera, Aile. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 8,2. rottentomatoes: %98.

DreamWorks’ün en iyi animasyonlarından biri olan ve “Pixar’ın seviyesine oldukça yaklaşmış” diye tanımlanan Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, farklı boylarda ve farklı renklerde tasarlanmış onlarca ejderhayı hayatlarımıza sokuyor. Her ayrıntının en ince detayına kadar düşünüldüğü animasyon, seyircilerine (özellikle üç boyutlu olarak izleyenler için), uçma deneyimi vadediyor.

Konu

Berk adasında yaşayan Vikingler, geçimlerini balıkçılık, avcılık gibi işler yaparak sağlamaktadır. Tek sorunları ise geceleri Berk’e saldırıp evleri ateşe veren, koyunları ve çeşitli yiyecekleri çalan, insanları öldüren ejderhalardır. Ejderhaların saldırıya geçtiği bir gece, şefin oğlu Hıçkıdık, daha önce kimsenin görmediği Gecenin Öfkesi’ni vurmayı başarır.

Hakkında

Cressida Cowell’in aynı adlı romanında William Davies, Dean DeBlois ve Chris Sanders tarafından uyarlanan animasyonu, Dean DeBlois ve Chris Sanders yönetti.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödülüne aday gösterildi.

8,2 ortalama puanı ile imdb’nin En İyi 250 Film Listesinde 154. sırada yer alan animasyon, rottentomatoes’da hakkında yapılan 200 eleştirinin 196 tanesinde olumlu yorum alarak, %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin En İyi 100 Listesi’nde 95. sırada yer alıyor.

165 milyon dolar bütçesi olan film 495 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Kitapta Hıçkıdık’ın âşık olmasıyla ilgili herhangi bir bölüm bulunmuyor. Gecenin Öfkesi, Terrible Terror boylarında, yani normalinden daha ufak ve yeşil kırmızı renklerdeydi. Gecenin Öfkesi’nin adının “dişsiz” olma sebebi ise gerçekten de hiç dişinin olmaması ve hikâyenin devamında sadece bir tane dişinin büyüyüp onun da sonraları düşmesiydi. Film yapımcıları Gecenin Öfkesi’ni tekrar tasarlama konusunda yazar Cressida Cowell’ın da onayını aldılar. Ejderhayı binilebilecek kadar büyük bir boyuta taşıdılar ve konuya uygun olarak düzenlemeler yaptılar.

Dişsiz tasarlanırken kedi, köpek, at ve dev semenderden esinlenildi.

Filmin başında yer alan klasik DreamWorks’ün giriş videosuna, animasyon için ekstradan Gecenin Öfkesi’nin uçan gölgesi eklendi.

Gecenin Öfkesi’nin yaratıcıları, en başta onun kurda benzemesi düşünüyorlardı.  Fakat DreamWork çalışanlarından birinin ekran koruyucusunda yer alan siyah panteri görüp “kedigillere” benzemesinin daha mantıklı olduğuna karar verdiler.

Gecenin Öfkesi’nin sesi, fok balığı, fil, at, kaplan ve evcil kedigillerin sesleri karıştırılarak yaratıldı. Fok balığı sesleri Kaliforniya’daki yaralı ve hasta deniz canlılarının bulunduğu bir hastanede kaydedildi.

Köyün adı olan Berk, İngiltere’nin kuzeyinde kullanılan “Berkshire Hunt” (yavşak, kadın cinsel organı) küfründen türetildi. Ve yine argoda kullanılan “Berk”e (salak, öküz) dönüştürüldü.

Terrible Terror’un sesi için, youtube’da yer alan, Paco adındaki Chihuahua cinsi köpeğin sesi kullanıldı. Ses tasarlayıcı Nia Hansen, Paco’nun sahibine ulaşıp köpeğin sesi için 100 dolar ödedi.

Animasyonun devam filmi Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 (How to Train Your Dragon 2), 2014’de vizyona girdi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Kitaba göre, Hıçkıdık savaştan ufak yaralarla çıkıyordu. Fakat yönetmenler, büyük savaştan Hıçkıdık’ın yarasız çıkmasının çok inandırıcı gelmeyeceğine düşünüp karakterin bacağını kaybetmesini karar verdiler. Animasyonu izleyecek olan ailelerin bu duruma nasıl tepki vereceklerini görmek için de bir deneme gösterimi yaptılar. Animasyonu izleyen ebeveynler, yönetmenin tercihini çok başarılı bulup sahnenin bu şekilde kalmasını istediler. Kitabın yazarı Cressida Cowell da bu kararın kitabındaki ruhunu çok iyi yansıttığını ifade etti. Steven Spielberg de, Dişsiz’in kanadının kırılması gibi çocuğun da bacağının kopmasının iki karakter arasında muazzam bir kaderdaşlık ve dostluk yarattığını söyledi.

(Gizli sahnelerden biri olarak;) tüm ejderhaların adaya doğru uçtuğu sahnede, ejderhalardan biri Madagaskar’daki (Madagascar) karakterlerden biri olan su aygırını taşıyor.

Dip Not: 22 Mayıs 2011’de yayımlandı, 18 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.