Spider-Man: Into the Spider-Verse (Örümcek Adam: Örümcek Evreninde)

TÜR: Animasyon, Aksiyon, Macera. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8,4. Tomatometer: %97…

Bir yandan “günün şartlarına uygun” soluksuz bir hızda aksiyon, bir yandan da çizgi roman sayfalarında geziyormuşsunuz hissi yaratan bir atmosfer sunan Örümcek Adam: Örümcek Evreninde, oldukça başarılı bir süper kahraman animasyon filmi.

Konu

New Yorklu genç Miles Morales, Örümcek Adam’ı bir tehdit olarak gören polis memuru babası Jefferson Davis’in beklentilerini karşılamakta zorlanır. Miles hazırlık okuluna alışır ve onu grafiti yapması için terk edilmiş bir metro istasyonuna götüren amcası Aaron Davis’i ziyaret eder. Miles, radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılır ve Örümcek Adam’a benzer örümcek benzeri yetenekler kazanır.

Hakkında

Phil Lord ve Rodney Rothman’in senaryosunu yazdığı Örümcek Adam: Örümcek Evreninde’nin yönetmen koltuğunda Bob Persichetti, Peter Ramsey ve Rodney Rothman oturuyor.

Yapım Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödüllerinin sahibi oldu.

Animasyon imdb’nin en iyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alıyor.

90 milyon dolar bütçesi olan yapım 384 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Miles örümcek tarafından ısırılıncaya kadar görsel çizgi roman dilini (kelime balonları, paneller vb.) kullanmak Peter Ramsey’in fikriydi.

Metro geçerken içeride yer alanlardan biri Stan Lee. Amerikalı çizgi roman yazarı, editör ve yapımcı Stan Lee, Spider-Man, X-Men, Iron Man, Thor, Hulk, Black Widow, Fantastik Dörtlü, Kara Panter, Daredevil, Doktor Strange, Scarlet Witch, ve Ant-Man gibi çok sayıda popüler kurgusal karakter yaratmıştır. Bu yüzden de Marvel Sinematik Evreni’ndeki birçok filmde kendine özgü küçük rollerde görüldü.

(yaklaşık 52. dakikada) Miles’ın fırlattığı simidin bilim adamının kafasına çarpmasıyla ortaya çıkan “simit” yazısı, bir animatörün eklediği bir şaka yazısıydı. Yönetmenlerin çok hoşuna gitti ve kullandılar.

Stan Lee’nin 95 yaşında ölümünden kısa bir süre sonra film için bir “cameo” (filmde ufak bir yan rol ya da görünüm) kaydettiği ve bunun onun son “cameo” rolü olacağı açıklandı. Phil Lord ve Christopher Miller, Lee’ye önceki Marvel filmlerine kıyasla daha büyük bir anın verilmesinin önemli olduğunu hissettiler çünkü kendisi “bu filmin ruhuyla son derece bütünleşmişti” ve ölümünün ardından rolünü “ekstra anlamlı” olarak değerlendirdi.

Yapım, Örümcek Adam serisinin ilk animasyon filmi.

Sanat yönetmenleri Dean Gordon ve Patrick O’Keefe ve ekibi, boyutsal depremleri temsil etmeye yardımcı olması için Kübizm’e yöneldi. Kübist sanat çoğu zaman hepsi aynı anda gerçekleşen farklı görüşlerden oluşan bir koleksiyon sunar; dolayısıyla “Örümcek Ayet”te birleşen çoklu evrenler için doğal bir metafordu.

Filmi tamamlamak için 180’e yakın animatör çalıştı; bu, Sony Pictures Animation’ın bir film için şimdiye kadar kullandığı en büyük ekipti.

Animasyon Persichetti ve Rothman’ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi.

“Spider-Verse”in kendine has animasyon stili izleyiciye kendisini bir çizgi roman sayfalarının içindeymiş gibi hissettirmeyi amaçlıyor. Phil Lord ve Christopher Miller’a göre film, bilgisayarda üretilen en son animasyon teknolojisini elle çizilmiş sanatla birleştirdi. Bu konuda, “görsellerin bilgisayarda işlenmesinin ardından filmin her karesinin sanatçı eliyle işlenmesi bizim için çok önemliydi. Filmin herhangi bir bölümünü istediğiniz zaman dondurursanız, elle çizilmiş dokunuşlar ve görsellerle bir illüstrasyon gibi görünecektir” dedi.

Yönetmenlerin Spider-Man Noir karakterini seslendiren Nicolas Cage’e rolü sırasında eğlenmesine izin vermeleri oldukça hoşuna gitti. Ünlü oyuncu bu konuda, “…sinema dünyasında farklı işler yapmayı sevdiğim bir sır değil. Zamanda geriye gidip Humphrey Bogart’ın özünü günümüze tekrar getirmek oldukça eğlenceliydi” dedi.

Filmin sonlarına doğru Miles “Perry Joe” adlı bir mağazanın önünden hızla geçiyor. Bu Aerosmith’in baş gitaristi ve 1994’teki Örümcek Adam (Spider-Man) televizyon dizisinin tema müziğini yapan tanınmış Örümcek Adam hayranı Joe Perry’ye bir gönderme.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Çizgi roman yazarı Brian Michael Bendis’e göre Miles, babasının eski bir S.H.I.E.L.D. gizli ajanı olduğu için annesinin soyadını kullandığını söyledi. Çünkü babası Miles’ı güvende tutmak istiyordu.

(yaklaşık 1. dakikada) “Büyük güç, büyük sorumluluk getirir” sözü aslında Tobey Maguire’ın yer aldığı Örümcek Adam (Spider-Man) üçlemesinde Ben Amca’yı canlandıran Cliff Robertson tarafından söylenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.