Scener ur ett äktenskap (Scenes From A Marriage / Bir Evlilikten Manzaralar)

TÜR: Dram. SÜRE: 169 Dk. ÜLKE: İsveç. YAPIM YILI: 1974. imdb: 8,3. Tomatometer: %95…

İlişkiler, evlilik, kararlar, korkular, yalnızlıklar, beklentiler, susmalar, içe atmalar, cinsellik, arzular, kararlar, âşık olma ve hayat hakkında nefis kesitler sunan Bir Evlilikten Manzaralar, son derece çarpıcı ve etkileyici bir dram filmi.

İzlerken kendinizden, sevgilinizden/eşinizden, ilişkilerinizden o kadar çok aynılık buluyorsunuz ki insanın bastırdığı ya da bastırmadığı duygularla farklı ülkeler, farklı kültürlerden de olsa aslında aynı olduğunu fark ediyorsunuz. Aynı duygularda boğuşup, aynı arzuların peşinde bir sürü şeyi feda ettiğimizi ya da kazandığımızı görüp şaşırıyorsunuz.

Konu

Bir Evlilikten Manzaralar’ı Ingmar Bergman yazıp yönetti.

Yapım 1975 Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ödülünü kazandı. Ayrıca 1976 BAFTA’da Liv Ullmann filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülüne aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Yapım normalde bir yıl önce (1973) 50’şer dakikalık 6 bölümlük bir mini dizi olarak İsveç’te yayınlandı. Normalde 282 dakikalık dizi 1974’te 168 dakikalık bir film olarak yayınlandı. Dizideki bölüm adları ve tüm bölümler genel olarak filme aktarıldı.

Her ne kadar Bergman’ın bir tiyatro yönetmeni olarak çalışmaları daha kapsamlı olsa ve bazıları onun zaten geniş olan filmografisinden daha önemli olduğunu iddia etse de Bergman’ın ilk kez birfilmi sahneye uyarlandı.

Filmin daha uzun mini dizi versiyonu zaten İsveç’te yayınlanmış olduğundan, filmin Oscar değerlendirmesine uygun olmadığına karar verildi.

Filmden;

“Bazen şımarık çocuklar gibi davrandığımızı düşünüyorum. Bütün imkânları ziyan ettik. Birden kendimizi yoksul, öfkeli ve çaresiz bulduk.”

“Biz duygusal açıdan çok cahiliz. Bize anatomi, Pretoria’daki tarım, Hipotenüsün karesinin dik kenarların karelerinin toplamına eşit olduğu gibi her tür boku öğrettiler. Ama insan ruhuna ilişkin tek bir şey öğrenmedik. Kendimiz ve başkaları hakkında kara cahiliz.”

“Birlikte yaşarken sana karşı fazlasıyla düşünceli davrandım. Aramızdaki sevgiyi de bu öldürdü. Birbirimize yaptıklarımızı görebilseydik ve suçluluk duymadan tepki gösterseydik belki her şey başka olurdu.”

Dip not: Fragman filmden değil 6 bölümlük diziden bir sahne.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.